Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

2133-ra utolérheti a nők fizetése a férfiakét

Központ november 30, 2015 Társadalom

A feminizmus körüli parázs viták közepette talán abban mutatkozik a legnagyobb egyetértés, hogy a férfiak és a nők keresete közti különbségeket minél előbb fel kell számolni. A Világgazdasági Fórum legújabb jelentése szerint lesz dolguk a bérek rendezésért síkra szállóknak, mert amennyiben a mai trendek folytatódnak, a nők fizetése világviszonylatban csupán 2133-ra érheti utol a férfiakét. Magyarországon jelenleg 18,4 százalék a különbség.

novezeto

A Világgazdasági Fórum legfrissebb tanulmánya szerint világszerte még mindig jelentős a különbség a férfiak és a nők fizetése között, ráadásul a gazdasági válság óta a különbség mérséklődése egyre csökken. Az elmúlt tíz évben mindössze három százalékkal apadt a férfiak jövedelemelőnye a nőkkel szemben. Ha a trend így folytatódik, a nők bére világviszonylatban 2133-ban érheti utol a férfiakét. A nők fizetése jelenleg évente átlagosan 10400 euró, míg a férfiaké 19200 euró.

Mindez annak ellenére alakul így, hogy világviszonylatban mára túlsúlyba került az egyetemre beiratkozó, és az egyetemet elvégző nők száma. A Világgazdasági Fórum szerint a látszólagos ellentmondás azzal oldható fel, hogy a nőkre nagyobb terhek hárulnak, mint a férfiakra. Egyszerűen több szerepben kell helyt állniuk: például még mindig sokkal több feladatot vállalnak a házimunkából, és az otthoni teendőkből, mint a férfiak.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 476

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.