Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

A betonfal lebontását kérik a marosszentgyörgyiek

Nemes Gyula november 20, 2015 Társadalom

Balesetek sokasága

Tegnap sajtótájékoztatóra került sor a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal tanácstermében, amelyen bejelentették: a hivatal követeli a DN 15-ös út válaszfalának sürgős eltávolítását. Ezt azzal indokolják, hogy az komoly veszélyforrást jelent, felépítése óta ötszörösére növekedett a balesetek száma a 2011-2014-es évek átlagához viszonyítva.

IMG_0003

A tavaly sokáig úgy tűnt, végre megoldódott a hosszú ideje tartó útjavítás miatti hercehurca. Elkészült az új útburkolat, új járda, új hidak, forgalomirányító táblák kerültek helyükre. Aztán miután kihelyezték a két közlekedési irányt elválasztó betonfalat, kiderült: még sincs rendben semmi. A Marosvásárhelyt Szászrégennel összekötő út javítási munkálatai viszontagságosak voltak, főleg a marosszentgyörgyi szakasz. Míg 2012 júniusában arról szóltak a híradások, hogy elkezdődött az útszakasz rendbetétele, szeptemberben már azért panaszkodott a lakosság, hogy a tiltótáblák, úttorlaszok miatt nehéz a közlekedés, a szegélykövek miatt meg keskeny az út. Aztán a szegélyköveket visszabontották, elhordták, és beállt egy hosszabb szünet, a munkálatok egy időre leálltak. Marosszentgyörgyön az útszakasz elkátyúsodott, szinte járhatatlanná vált. Sok ember akkor a helyi polgármesteri hivatalt, és önkormányzatot hibáztatta ezért az áldatlan állapotért, pedig a felelős kizárólag a Román Országos Út- és Autópálya Vállalat (CNADR) volt.

A szentgyörgyiek azóta is tiltakoznak

IMG_0001

Végre 2014 tavaszától elérték Marosszentgyörgyöt is az útjavítással. Ha vontatottan is, de haladtak, mindenki örült, hogy végre megoldódik a helyzet. Az ősz elejére el is készült a felújítás, de amiről senkit meg nem kérdeztek: a közlekedési irányt betonfallal választották el a fürdőtől a község marosvásárhelyi határáig. A polgármesteri hivatal által kidolgoztatott műszaki terveket semmibe vették. A tervezett hegytetői körforgalmat nem valósították meg. A szentgyörgyiek azóta is tiltakoznak. A betonfal miatt sokan kilométereket kénytelenek gyalogolni, hogy átkelhessenek az úttesten, a gépkocsivezetők is plusz utat tesznek meg, ameddig visszafordulási lehetőséget találnak. A mellékutcákat is elzárták a fő úttól. A betonfal autópálya hatást fejt ki, a tranzitforgalom felgyorsul. A választóbeton kihelyezése óta megnőtt a balesetek száma is. Kezdetben a kivitelezők úgy tervezték, hogy a betonfalon semmi átkelő lehetőséget nem hagynak az egész település hosszában. A polgármesteri hivatal közbenjárására ezen változtattak annyit, hogy a megépített falon ma van nyolc gyalogátjáró, hét mellékutcába való letérési lehetőség és két kis „körforgalom” létezik.

Halálos balesetek is voltak

A tegnapi sajtótájékoztatón Sófalvi Sándor Szabolcs a legújabb fejleményekről tájékoztatott. Elmondta, a Maros Megyei Rendőrfelügyelőség adatai szerint a válaszfal megléte óta (2014. szeptember 1–2015. november 17) 22 személygépkocsis baleset történt – egy halottal, 9 súlyos sebesülttel és 16 könnyebb sérülést szenvedő személlyel – és 9 olyan közúti baleset, amelyben a DN 15-ös főúton szabályosan átkelő gyalogosok voltak az áldozatok. A gyalogátjárókon okozott balesetekben: egy személy meghalt, 4-en súlyos, 6-an könnyebb sérülést szenvedett. Nem számítva a kisebb koccanásokat.

„A válaszfal miatt szinte lehetetlen átkelni az úton. A gépkocsivezetők túl későre veszik észre, hogy körforgalom vagy útkereszteződés következik. Ezek a legsúlyosabbak, de a válaszfal miatt keskenyebbek lettek a menetsávok, és nincs hely a kerékpáros közlekedés számára, a gyalogosok pedig veszélynek vannak kitéve még a járdán is” – fejtette ki véleményét a községvezető.

„Nem adjuk fel!”

GE DIGITAL CAMERA

A betonfal lebontásán kívül a hivatal követeli még az új gyalogátkelőhelyek létesítését, új körforgalom megvalósítását, az összes akna- és csatornafedél kicserélését és az útszakasz megfelelő módon való karbantartását.

A cél elérésének érdekében a polgármesteri hivatal és a helyi lakosság beadványokkal fordul a CNADR-hez, a Maros Megyei Prefektúrához, a Maros Megyei Tanácshoz, a bukaresti és a marosvásárhelyi rendőrséghez. Ezen kívül aláírásgyűjtésbe kezd, utcai tüntetéseken vesz részt és hirdetőtáblákat, transzparenseket helyez ki a válaszfal eltávolításának érdekében.

„Nem adjuk fel, bármeddig is kell elmennünk!” – zárta be a tájékoztatót a polgármester.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1161

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.