Központ
2020. november 24. kedd, Emma

A Bocskai Keresztény Demokrata Platform állásfoglalása

Központ április 17, 2013 Társadalom

A Bocskai Keresztény
Demokrata Platform állásfoglalása

ok

A Bocskai Keresztény Demokrata Platform nem nézheti ölbe tett kézzel, ami Marosvásárhelyen történik a zöldövezet irtása, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar departamentuma megalakításának ellehetetlenítése, illetve a 2-es Számú Általános Iskola névadásának ügyében.

Ismeretes, hogy Marosvásárhely lakosságának csaknem fele magyar nemzetiségű, és itt él a legnagyobb lélekszámú erdélyi  magyar közösség: 60 ezer ember. A városunkban működő 13 általános iskola közül egyetlen oktatási intézményt sem neveztek el magyar személyiségről. Rendkívül fontos lenne a magyar közösség számára a 2-es iskola Bernády Györgyről való elnevezése, de nem mellékes az sem, hogy az egykori városépítő a város román nemzetiségű lakossága számára is büszkeség.

Közvitára bocsátani a fakivágásokat!

Platformunk aggódva kíséri figyelemmel a városban zajló, a polgármesteri hivatal által önkényesen végzett „zöld mészárlást”. Úgy véljük, mielőtt az illetékesek efféle radikális változtatást eszközölnének, a lakosokkal, utcafelelősökkel, a lakónegyedek felelőseivel, sőt, a környezetvédő civilekkel is konzultálniuk kellene, és csupán ezek beleegyezése utána kivágni a fákat.

A MOGYE erőssége a multikulturalitásában rejlik

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar és angol nyelvű karát megalapító kormányhatározat hatálytalanítása is éktelenkedő folt Marosvásárhely hírnevén. Felháborodással vesszük tudomásul, hogy bár neves orvosi szaktekintélyek pozitívan értékelték a MOGYÉ-n tervezett angol és magyar karok megalakítását, a jelenlegi kormány mindent elkövet ennek megakadályozásáért. Meggyőződésünk, hogy a vásárhelyi orvosi egyetem erőssége éppen a multikulturalitásában rejlik, és égető szükség van arra, hogy ezáltal a magyar anyanyelvű diákokat az egyetemünkre vonzzuk.


Share Button
Ennyien olvasták: 421

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.