Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

A cukorbetegség megelőzését már gyerekkorban tanítani kellene

Központ november 14, 2016 Társadalom

A 2-es típusú diabétesz megelőzését már gyerekkorban tanítani kellene, és sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a betegség korai kiszűrésére – nyilatkozta hétfőn, Daciana Toma, az Családorvosok Országos Szövetsége Diabétesz Munkacsoportjának koordinátora.

Daciana Toma szerint a rendkívül súlyos szövődményekkel járó betegség elterjedése a gyerekek körében világszinten 2,3 százalékkal nő évente – írja a Családorvosok Bukaresti Szövetsége által az AGERPRES hírügynökségnek küldött közleményében.

Az idézett forrás szerint, Sandra Alexiu, a bukaresti szövetség elnöke azt mondta: az orvos feladatai közé tartozik, hogy már a születés előtt egészséges életmódra nevelő tanácsokat adjon a szülőnek, és ezzel folyamatosan foglalkozzon, mert az a cél, hogy minden ember egészséges életmódot folytasson.

‘A legfontosabb kockázati tényezők az egészségtelen étkezés, a dohányzás és a mozgásszegény életmód. Ha ezeken változtatnánk, akkor jelentős mértékben vissza tudnánk fogni a 21. század eme egyre terjedő kórját. Maga a betegség is súlyos, de még sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a következmények, és ezen belül az érrendszeri kockázatok növekedése. A diabétesz megelőzésének ügyében össze kellene fogniuk a szakembereknek, a tanügynek, az élelmiszeriparnak, a sajtónak, minden döntéshozónak. Szakmai szervezetként felajánljuk szolgálatainkat egy ilyen együttműködéshez, hogy megfékezhessük ezt a csapást’ – nyilatkozta dr. Rodica Tănăsescu, az Családorvosok Országos Szövetségének elnöke.

A szakemberek a diabétesz világnapja alkalmából A gyerekek egészségtelen étkezési szokásai címmel szerveztek konferenciát.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) statisztikája szerint világszinten minden hatodik percben cukorbetegség következtében meghal egy ember, és a felnőtt lakosság fele él ezzel a kórral úgy, hogy nincs is tudomása róla.

Az egészségtelen táplálkozás egyre több megbetegedéshez vezet a fiatalok és a gyerekek körében.

Az IDF szakemberei szerint a 2-es típusú diabétesz megbetegedések 70 százaléka egészséges életmóddal megelőzhető lett volna.

A diabéteszről, az étkezési szokásokról, az egészséges életmódról interneten tovább folyik a beszélgetés. A szülők, vagy az érintett páciensek a www.edumedical.ro/diabet honlapon tehetik fel kérdéseiket a szakembereknek.. AGERPRES/(RO – Roberto STAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

Forrás: www.agerpres.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 407

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.