Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

„A gyógynövényben levő hatóanyagok simogatják a beteg állapotát”

Nemes Gyula október 29, 2019 Társadalom

Interjú Macalik Ernő biológussal, gyógynövényszakértővel –

Macalik Ernő 1944-ben született Kolozsváron, ott végezte egyetemi tanulmányait biológia szakon. Államvizsga dolgozatát rovartanból írta, akkor úgy gondolta ez lesz a szakterülete. Lett volna lehetősége kutatóintézetben dolgozni a Kárpátokon kívül, de ez nem vonzotta, inkább a Székelyföldön maradt, Csíkkarcfalván tanított, megismerte a környéket, ami elmondása szerint egy biológusnak valóságos „Eldorádó”. Az ismert biológust, gyógynövényszakértőt a Marosszentgyörgyi Magyar Napon tartott előadása után kérdeztük pályája ilyen irányú alakulásáról, a gyógynövényekről, azok hasznáról…

– Ön biológusként végezte tanulmányait, ami eléggé tág fogalom. Hogyan és miért irányult a figyelme a gyógynövények irányába?

– Édesanyám empirikusan foglalkozott gyógynövényekkel. Eléggé vézna gyermek voltam, s aztán ő mindent összeolvasott, hogy milyen gyógynövényekkel kellene erősítsen és ilyeneket gyűjtött. Lehet, hogy már ez is befolyásolt a tudatalattimban. Aztán már amikor Csíkkarcfalván voltam, magyarországi etnobotanikusokkal kerültem kapcsolatba, akikkel mai napig tartom a kapcsolatot. Szerintem nincsenek véletlenek. Velük együtt jártam aztán Kalotaszeg környékén, a Gyimesekben gyűjteni, ők inkább afelől érdeklődtek, hogy milyen babonás hiedelmek vannak, milyen gyógynövényeket ismernek. Talán innen kezdődött. Aztán több szakemberrel kerültem kapcsolatba, akik ilyen irányba befolyásoltak, és ott volt a könyvtár. Ismereteim ezen a téren innen szereztem, autodidakta módon.

– Mit javasol, honnan gyűjtsünk gyógynövényeket? Elég a természetből, vagy jó, ha az ember – lehetőségeihez mérten – maga is termeszt ilyeneket? 

– Ma már nincs az embereknek az a megfigyelőképessége, mint hajdan volt, régebb sokkal inkább természetközelben éltek. Régebb a falusi ember nagyon sok gyógynövényt ismert, ma már ők sem igazán ismerik. Én tartok tanfolyamokat és az utolsó órák mindég május végére esnek, amikor terepre megyünk ki. Itt a gyakorlatban is megismerhetik a tanítványok az egyes növényeket. Ez nagyon lényeges! Úgy ahogy vannak gombaismerő szakemberek, és ilyen tanfolyamok, úgy kell lennie ilyennek is. Igen, gyűjtsünk gyógynövényeket a természetből, de nagyon sok például nincs meg, ezért érdemes a kiskertben, vagy bárhol, akár az erkélyen egy láda földben termeszteni. Persze ott nagy mennyiséget nem lehet, de jó, ha van egy kis petrezselyem, csombor, kakukkfű… és ez egy öröm is lehet, hogy látja az ember nőni és a sajátját használja. De ahol már nagyobb kert van, ott sok mindent lehet termeszteni, én azt szoktam mondani, hogy legalább 15 növény kell legyen, de ha 30 van, az még jobb.

A „placebo” teázás gyógyító hatása

– Apropó saját termesztés, az előadásában beszélt a tanár úr a placebohatásról. Mit is jelent ez?

– Igen. Sokszor kérdik tőlem – tudós emberek is – ebben vagy abban a növényben hány hatóanyag van. Nem tudom. Egy gyógyszerben egy van, egy jól meghatározott, a gyógynövényben viszont sok, szerintem nagyon nehéz lehet megmondani, hogy hány. Sok mindentől függ ez: mikor, honnan, milyen körülmények közt, milyen időszakban stb. gyűjtöttük azt a növényt. A gyógynövényben levő hatóanyagok simogatják a beteg állapotát, és támogatják az egészséges állapot felé. Ebben a folyamatban hetven százalékban a hatóanyagok teszik a dolguk, míg harminc százalék a placebohatás. Mit is jelent ez? Például azt, hogy a gyógyteánkat mi magunk saját kezűleg készítjük el, akár a saját termesztésű növényeinkből és délután nyugodtan leülve – minden más tevékenységet mellőzve – kortyonként, szertartásszerűen elfogyasztjuk, és közben elképzeljük, hogy hogyan gyógyítja a betegségünk. Ez nagyon sokat segíthet!

– Miért lehet előnyös a gyógynövény használat bizonyos enyhébb betegségek esetében?

– A gyógynövények előnye a szintetikus gyógyszerekkel szemben, hogy ez utóbbiakat a beteg általában nem bírja hosszú ideig használni, vagy olyan mellékhatások jelentkezhetnek, hogy az orvos is azt mondja, hogy váltsunk, adjunk egy másik gyógyszert. Ez a gyógynövények esetében nagyon ritkán fordul elő. Persze itt azokról beszélek, amelyeket szabad feldolgozni, teának elkészíteni, mert vannak mérgező növények, amelyeket például felhasználnak a gyógyszerkészítésben, de gyógyteát nem készíthetünk belőle.

A gyógynövényhasználatnak nagyon ritkán lehet mellékhatása

– Kérem, említsen néhány példát.

– Például egy gyomorgyulladást, amely aránylag hamarabb meggyógyul, de elhúzódhat egy-két hónapig is, nagyon jól lehet gyógyítani gyógyteákkal. A gyomorfekélyt hasonlóképpen, de a májbetegségeket is nagyon szépen lehet a gyógyulás irányába vinni. Itt lehet, hogy ezeket hónapokig kell használni, de bátran lehet, mert nincs mellékhatása. A gyógynövények, úgy szoktam mondani, hogy csak simogatják a betegséget, míg a szintetikus gyógyszerek erőteljesen odahatnak.  Egy asztma kezelése nagyon komplex a sóbányától kezdődően, az aeroszolos kezeléseken át, de a gyógynövényeknek mindenképpen van helye ebben a folyamatban is. Azt, hogy így teljesen meg lehet gyógyítani, nem merném kijelenteni, de előfordulhat. A légcsőasztma esetében például a nehéz köhögési rohamokat elég kemény gyógyszerekkel tudják alkalmilag megoldani, de vannak olyan gyógynövények, amelyekkel jó eredményt lehet elérni. Lehet, hogy egy életen át kell használni, de nem mindennap, hanem amikor jönnek a köhögési rohamok, amelyeket természetesen az időjárás és a szennyezett városi levegő is befolyásol.

– Az előadás során több gyógynövényről szó esett. Kérem, soroljon fel lapunk olvasói számára is néhányat, és beszéljen azok hasznáról.

– Beszéltünk a mentákról – a fodor- és borsmentáról –, amely kiváló hatású a gyomorbántalmakra, a citromfű pedig enyhe nyugtató hatású. Előfordulhat késő ősszel, télen az ember megfázik, fáj a torka, folyik az orra. Ehhez nem kell rögtön antibiotikumot szedni, lehet próbálkozni a gyógyítással – pár napi rendszeres fogyasztással – például bazsalikomból, kakukkfűből és kankalin virágból főzött teával. De ha egy betegség idülté válik, nem kerülhető el a gyógyszeres kezelés! Elhangzott a közönség sorából egy olyan kérdés, hogy melyik a legjobb gyógynövény. Hát szerintem egy ilyen nincs, minden gyógynövény a maga hatásával csodákra is képes lehet egy-egy bántalom kezelésében! Aztán beszéltünk itt még a gyermekláncfű vizelethajtó, vértisztító hatásáról, a csalán magas ásványi só és vitamin tartalma mellett a nagy vastartalmáról ismert és tea formájában méregtelenítő hatásáról. A csipkebogyóról, az áfonyáról, a kamilláról és a sort hosszan folytathatnánk…

Share Button
Ennyien olvasták: 478

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.