Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

A hosszú élet titkáról…

Központ augusztus 21, 2014 Társadalom

eletA hosszú élet titkáról…

Nagyon sokan foglalkoztak már a témával: orvosok, gyógyszerészek, filozófusok, újságírók, költők… Tudósok és laikus egyaránt. Mégis egyelőre még megválaszolatlan kérdés maradt az emberiség előtt, hogy mi is a hosszú élet titka. Matuzsálemi kort megélt emberek sokaságával készült rádiós-tévés interjúk, újságcikkek ezrei láttak napvilágot világszerte, rengeteg szaktanulmány jelent meg, ami a kérdésre keresi a választ. Genetikai rátermettség, alkohol-, nikotin-, koleszterin-, stresszmentes életmód szükséges a 100 éves kor eléréséhez, mondják az orvosok. Az aggastyánok és matrónák véleménye azonban a témáról igen megoszló. Van, aki a kiadós sonkás, szalonnás reggelikre esküszik, mások a vegetarianizmus, vagy a sok zöldség-gyümölcs fogyasztás hívei. Egyesek a sok pihenésnek, laza életvitelnek köszönik hosszú életük, mások meg éppen a kitartó, rendszeres munkának. Mai lapszámunkban mi is megpróbálunk érdeklődni afelől, hogy kinek mi a véleménye a hosszú életről. Van-e erre biztos recept vagy nincs?

 

Boloni_Domokos„Az élet attól izgalmas és néha szép is, hogy semmi bizonyosat nem tudunk róla”

Bölöni Domokos 68. születésnapját nemrég ünneplő író szerint az élet úgy vigyázza a maga titkát, mint annak idején Sztálin elvtárs a személyes biztonságát. Aki hosszú életű, éppúgy szenved, mint akit idejekorán visz el a halál. Az egész attól olyan izgalmas és néha szép is, hogy semmi bizonyosat nem tudunk róla. Ha pedig valaha válasz születik arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, azzal sem megy semmire az emberiség.


nl„Törekedjünk a testi és lelki harmóniára, keressük az örömforrásokat!”

Dr. Nagy Lajos ny. körorvos válasza pedig a kérdésünkre így hangzik: „81 éves vagyok, a feleségem 76. Ötvenöt éve vagyunk házasok.  Eleve kisebb eséllyel indulnak neki az életnek, akik nem kerülik el azokat az ártalmakat, amelyek mellőzése az egyén akaratától függ.  Gondolok itt az alkohol-, nikotin-, kábítószer-fogyasztókra. Ezek használatától lényegesen romlanak a hosszú élethez való esélyek. Na persze, ezek a jó génekkel rendelkező egyéneknél is elvégzik a maguk romboló munkáját, és idő előtt, esetleg egészen fiatalon sírba viszik az embert. Ezekhez még hozzájárulnak az elkerülhető, de esetleg szexuális úton megszerezhető betegségek is, amely közül ma inkább az AIDS-t kell említenünk. De lehet makkegészséges az egyén, ha olyan munkahelyre kerül, ahol egészségére ártalmas anyagokkal kerül érintkezésbe, amelyek rövidesen végzetes betegséget okoznak (pl: szilikózis), vagy háborúba kerül, ahol fiatalon meglövik, vagy éppen a lezuhant repülőgép fedélzetén van, vagy a karambolozó autó halálos sérültjeinek egyike. Ha civilizált országban él az ember, elszenvedi annak életet rövidítő civilizációs ártalmait, ha primitív körülmények, az ősi állapotokra emlékeztető körülmények között, akkor  meg annak hátulütőitől (járványos betegségek, hiányos táplálkozás stb.) rövidül meg az élete. Nos, még számos tényezőt sorolhatnék, ami meghatározza az emberek hosszú vagy rövid életét, de szakállas tudományos példabeszédek helyett azt mondom, hogy szerencse kérdése. Ettől függetlenül azonban azért mi is tegyük meg, amit megtehetünk: kerüljük a fent leírt ártalmakat, törekedjünk a testi és lelki harmóniára, a jó családi életre, keressük az örömforrásokat, a boldogság érzését, és örömmel végzett munkánkkal adjunk tartalmat az életünknek. A tartós családi kapcsolatok titka is talán ezek együttes megélése” – tanácsolja a doktor úr.

Osz_Zoltan„A kiegyensúlyozott életvitel a hosszú élet titka”

Ősz Zoltán grafikus a hetvennegyedik életévét három hónap múlva tölti. 1965-ben nősült, 2008-ban lett özvegy. „Eddigi éveimnek is örülök, hisz sokan ezt a kort sem érik meg – mondja. Aktív ember vagyok, természetjáró, sporthorgász, alkotótáborokat szervezek. Szerintem mindenképp a kiegyensúlyozott életvitel és rendszeres munka a hosszú élet titka.  De még sok egyéb összetevő szóba jöhet, ami meghatározó lehet egy ember életében.”

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.