Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

A hűség bajnokai Vásárhelyen

Pál Piroska szeptember 10, 2015 Társadalom

Nemzetközi Kutyakiállítás

lok2A hétvégén tízedik alkalommal szervezik meg Nemzetközi Kutyakiállítást Marosvásárhelyen. A szeptember 12-13-án zajló Dracula Golden Trophy nevet viselő rendezvény idén ünnepli tízéves jubileumát, ám a város kutyakiállításainak sorozatában ez a 46-ik. Régebben, sok évig a középkori várban kapott helyet az esemény, de az elmúlt két évhez hasonlóan, idén is a Liget válik ebparadicsommá, viszont most még nagyobb területen zajlik, és a jégpálya is a gazdik és a házi kedvencek terepévé alakul. Ezt a kutyakiállítást nyugodtan nevezhetjük Románia legismertebb, illetve legnagyobb kiállításának: ma már arányaiban ugyanannyi külföldi, mint belföldi gazdi vesz részt a rendezvényen, idén is minden kontinensről érkezik bíró, kiállító illetve kutya Marosvásárhelyre. Lokodi Csaba Zsoltot, a Marosvásárhelyi Kutyaegyesület elnökét kérdeztük.

d1

Miért lesz másabb, különlegesebb az idei Nemzetközi Kutyakiállítás, mint az előző években? 

Minden évben más a kiállítás, és mindig különlegesebb, mint az előző években szervezett. Mint minden hobbi szerelmesei, a kutyás sport kedvelői is nagy családként működnek, ahol évente új ismeretségek és barátságok kötődnek, de vannak olyan személyek, akik kimondottan csak itt találkoznak évente. Az idén tízéves „születésnapját” ünnepli a Dracula Dog Show, ez alkalommal meglepetéssel készülünk a Ligetbe kilátogatók számára.

d2

Mi a célja ennek a kiállításnak, versenynek?

Több szemszögből is meg lehet ezt közelíteni: a kutyák számára verseny, a gazdiknak baráti összejövetel, közösségünk és régiónk számára pedig egyfajta brand, amely öregbíti városunk hírnevét. A szervezőkkel mindig arra törekszünk, hogy ne csak egyszerű kiállítás legyen ez, hanem annál sokkal több. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az ebszemlébe belefűzzük a hely jellegzetességeit, azt az érzést adjuk át, amire a hagyomány és a név is kötelez. Célunk, hogy a résztvevők elégedetten távozzanak, és már akár következő hónapban is visszatérjenek egy újabb kutyakiállításra. Egyébként nem csak kerek évszámot ünnepel idén az esemény, hanem azt is elmondhatjuk, hogy évről évre növekvő létszámmal viszonozza szervezői erőfeszítéseinket a show. Idén többek között a fajtákon belüli legjobb és genetikailag legígéretesebb egyedeket választjuk ki és díjazzuk.

d3

Milyen országokból várnak versenyzőket?

Kis túlzással kijelenthetem, hogy mindenhonnan. Bár még a jelentkezési határidő nem járt le, eddig világos, hogy minden kontinens képviselteti magát.

Hány fajtát, illetve hány kutyát láthatnak majd az érdeklődők?

Az Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által elismert fajták 80%-a lesz jelen, illetve az említett szövetség által még nem elismert fajták is részt vesznek a rendezvényen. Több ezer bírálat és döntés fog születni a két nap alatt, naponta 3-3 versenyszámot rendezünk meg, amely eredménye révén akár a Románia Bajnok-díjat is elnyerheti egy eb.

Milyen versenyszámokban mérettetik meg magukat az ebek?

Mivel a Dracula Dog Show kutyaszépségverseny, nem munkavizsga, egyetlenegy versenyszám van. Azaz addig zajlanak a szelekciók, amíg kor és fajta szerint, majd csoporthoz való tartozás, és legvégül a kiállítás fajtától függetlenül legszebb kutyáját is kiválasztják.

Milyen tulajdonságokkal bírnak azok a kutyák, akik egy-egy versenyszámban részt vehetnek, sőt, meg is nyerhetik azt?

Elsősorban törzskönyvezett kutyák nevezhetnek be a versenyre. Tévhit az, hogy a kutya akkor „jó”, illetve szép, ha minél testesebb, valamint a fajtája jellemvonásai szerint nyugodt, illetve agresszív. Minden fajtának megvannak a maga jellemzői, amit fajtastandardnak nevezünk, és hosszú évek tenyésztési munkájának gyümölcsei. Amely kutya tulajdonságai e leíráshoz a legközelebb állnak, abból lehet fajtagyőztes, vagy akár a kiállítás abszolút győztese.

Mennyibe kerül a belépés a kutyakiállításra?

Gyerekek és diákok számára 8 lejbe, míg a felnőttjegy 16 lejbe kerül. Első hallásra soknak tűnhet ez az összeg, de ez nem drágább, mint egy átlagos mozijegy, vagy egy csomag cigaretta. A kiállítás pedig a gyerekek, de a felnőttek számára is életre szóló tapasztalatot nyújthat, hisz sokak az expo hatására döntöttek úgy, hogy házi kedvencet vállalnak, és felelős kutyatulajdonosokká válnak.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 935

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.