Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

A jövő csapata lehet a Ladies

Központ március 13, 2014 Társadalom

A jövő csapata lehet a Ladies

ladies

Március 9-én kezdődött a hazai Szuperliga és 1. ligás női labdarúgó bajnokság tavaszi idénye. A marosvásárhelyi csapatok közül az ASA holnap a kolozsvári Olimpiát látja vendégül a szuperliga rangadóján, míg a Ladies vasárnap Szászrégenben, a helyi Viitorul ellen lépett pályára, az 1. liga első tavaszi fordulójában. A Marosvásárhelyi Ladies edzőjével, a kézdivásárhelyi illetőségű Máté Tündével és segítőjével, tanácsadójával, az ASA egykori kiváló bekkjével, a minap 65. születésnapját ünneplő Szőllősi Lászlóval az együttes téli felkészítőjéről és a csapat célkitűzéseiről beszélgettünk.

 

 

– Szőllősi úr, kezdődik az 1.ligás női bajnokság, hogyan sikerült a felkészülés?

– Komoly csapathoz illően, mi is időben kezdtünk, fontosnak tartottuk, hogy a lányok hozzászokjanak a fizikai terheléshez. A téli felkészülés is több szakaszos volt, az általános erőnlét mellett az ellenálló képesség és a gyorsaság fejlesztése volt a célunk. Ezután kezdtünk labdával dolgozni és a labdajátékokra összpontosítani. Amíg az együttes nem volt fizikálisan kellőképpen felkészülve, a játékosok nem rúgtak kapura a labdával, hogy elkerüljék a sérüléseket.

– Hol volt edzőtáborban a csapat?

– Beütemeztünk egy edzőtábort is a nagyadorjáni Dorman sportbázisnál, ahol kiválóak a feltételek. Naponta 2-3 edzést tartottunk, délelőtt a bázis erőtermében dolgoztunk, utána hosszabb távokat szaladtak le a lányok. Délután következtek a labdagyakorlatok. A legnagyobb gondot az okozott, hogy a pálya hiánya miatt csak egy edzőmérkőzést tudtunk játszani.

– Ön éveken keresztül fiúkat edzett az ASA gyerekcsapatainál. Nem volt gond azzal, hogy jelenleg lányok felkészülésével kapcsolatosan ad tanácsokat?

– Nem nagy a változás. Viszont kellemes meglepetés volt számomra a lányok pozitív hozzáállása, amit sok fiú megirigyelhetne. Sokan tudják, hogy nálam nincs pardon, kemény és szigorú vagyok, de nekem is van humorérzékem, így hamar elfogadtak a lányok, akik úgy érzem, helyt álltak a felkészülés alatt.

– Ezek a labdarúgók nemrég kezdték el a futballt, hiányoznak nekik az alapok, és nincs kellő tapasztalatuk sem. De a munkabírásuk, az elszántságuk, ha társul a tehetséggel, idővel szép eredményeket hozhat. Mi erről a véleménye?

– Amikor én idejöttem, próbáltam elmagyarázni nekik, hogy mi gyengébbek vagyunk, mint más együttesek, kevesebb formaellenőrző mérkőzés van a lábunkban, ezért a felsoroltakból adódó hátrányt nekünk csak a jó felkészüléssel sikerülhet lefaragni. Azt szeretném, ha mindig felemelt fejjel mennének ki a pályára és úgy is jöjjenek le, mert minden tőlük telhetőt megtettek a siker érdekében. Sokat kell dolgozniuk, de két éven belül már az eredmények is jöhetnek.

– Kik azok a lányok, akik előtt szép labdarúgó karrier állhat?

– Két idősebb, 30 fölötti játékosunk van – Albert Ella és Lazăr Alina, mindketten játszottak az ASA-nál is –, akik tapasztalatukkal sokat segítenek. Aztán Pap Timea és Dragoş Kinga kapusok, majd Varga Camelia, Soó Emőke, Horváth Stefánia is ügyesek, mindannyian 17 évesek, melléjük csatlakozik Jani Dorottya, Szőcs Timea is, akik tehetségesek, és kiváló fizikai adottságokkal rendelkeznek. A többieknek is adottak a lehetőségek, hogy bizonyítsanak, sőt idővel, még válogatott játékosok is lehetnek.  

A beszélgetésbe Máté Tünde, a Ladies edzője is bekapcsolódott, majd folytatta a lányok értékelését:

–12 új lány jött a Ladies csapatához az utóbbi hetekben, akik közül öten-hatan ígéretes tehetségek, és fizikai adottságokkal is rendelkeznek. Eddig is sportoltak, hiszen kézilabdáztak, nem is akárhogyan. Szükségünk lenne további 4-5 ügyes, jó képességű lányra, hogy egy ütőképes csapatot tudjunk összekovácsolni. A játékosainak zöme 16-20 év közötti, de én is meg vagyok győződve, kitartó munkával jó labdarúgókká válhatnak, feljuthatnak az ASA-hoz, korosztályos válogatottakba, vagy magasabb szintre is kerülhetnek. Célunk, hogy sok, ügyes helyi játékost neveljünk.

– Továbbra is toboroznak lányokat a Ladieshez?

– Szórólapokat, plakátokat nyomtattunk ki, amiket iskolákban, sporttanárokon keresztül szeretnénk kiragasztatni, emellett a sajtóban is lesz hirdetésünk, hogy 14-16 éves gyerekeket toborozunk. Ugyanakkor 14 éven aluli gyerekeket is szívesen látunk a Ladies edzésein, hiszen a terveinkben szerepel az utánpótlás nevelés is.

Remélem, hogy a Megyei Labdarúgó Szövetséggel is sikerül megegyeznünk, hogy befogadjanak minket az ifi korcsoportos fiú bajnokságokba, hogy minél több mérkőzést játszhassunk. Nem mindegy, hogy a lányok 16 éves, vagy 11 éves korban kezdenek el focizni.

– Látom, talál a szó Szőllősi Lászlóval. Gondolom, sokat számit önnek, meg a csapatnak az ő szakmai tudása.

– Természetesen nagyon örülünk a jelenlétének. Nekem edzőként nincs még tapasztalatom, én inkább még a játékos szemszögéből látom a mérkőzéseket, viszont Lacinak a labdarúgásban szerzett több éves tapasztalata, szakmai tudása mind nekem, mind a lányoknak nagyon hasznos. Sokat lehet tanulni tőle, ő meg is magyaráz nekem mindent, ami az edzéssel, a gyakorlatokkal, a felkészüléssel és a mérkőzésekkel kapcsolatos, de ugyanúgy ki is kéri a véleményem is, majd végül közösen döntünk.

– Hol fogja a Ladies a hazai mérkőzéseit játszani a tavaszi idényben?

– A csapat hazai mérkőzéseire, a nagyadorjáni Dorman sportbázis egyik kiváló gyepszőnyegű pályáján kerül sor, ugyanis megjött a jóváhagyás a Megyei Labdarúgó Egyesület részéről, elfogadták a körülményeket, tehát ott játszhatjuk le a hazai mérkőzéseinket. Ez lesz a Ladies hivatalos hazai pályája ezután.


******

Vasárnap a Szászrégeni Viitorul fogadta a vásárhelyi lányokat az 1. liga 11. fordulójában. Eddig mindössze egy győzelmet aratott a pontvadászatban a Ladies, a sereghajtó FC Măgura 2012 Bákó csapata ellen. A régeniektől, kiegyensúlyozott mérkőzés után, 4-2 (2-2) arányú vereséget szenvedtek.

A szászrégeni lányok keményen megfizettek ezért a győzelemért, mivel négy játékosuk megsérült.  

Jelenleg Régen 12 ponttal a bajnokság 5. helyén áll, megelőzve a vásárhelyieket, akik 3 pontjukkal a hatodikok, a sereghajtó pontnélküli FC Magura 2012 Bákó előtt.


Share Button
Ennyien olvasták: 436

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.