Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

„A királyok zöldsége, a zöldségek királya”

Központ október 3, 2016 Társadalom

Spárgatermesztés mesterfokon 

Bár Európában a spárgatermesztés több évszázados múltra tekint vissza, Maros megyében ez az élénkzöld színű, intenzív aromájú növény neve sok ember számára még idegenül cseng. Azonban a szászrégeni Demeter Ferenc és családja megtörte a „jeget”, és elkezdte termeszteni ezt a különleges zöldséget, amelynek íze rendkívül finom és egyedi, illetve rengeteg féleképpen elkészíthető és nagyon egészséges.

sparga-zold

„Az ötlet onnan jött, hogy több mint 10 évet dolgoztam Németországban spárgaszedő munkásként, majd 2012-ben úgy gondoltam, eljött annak az ideje, hogy belevágjak. Külföldről hoztam hozzávetőlegesen 3000 darab spárgagyökeret, amit elültettünk Szászrégentől 10 km-re Beresztelke és Kisfülpös között. Az első termés azonban csak 2014-ben lett meg, tudniillik a spárgánál az első termés 3 év után lesz, utána pedig akár 7-8 évet is teremhet” – mesélte, hogy minek a hatására vágott bele ennek a nem éppen őshonos növénynek a termesztésébe.

Az elején idegenkedtek az emberek

Elmondta, hogy a növény kezdeti értékesítése nagyon nehezen ment, bejárták Marosvásárhelyen az összes vendéglőt – piacozásra akkor még nem is gondoltak –, de mindenhol csak ígéreteket kaptak, az emberek idegenkedtek tőle, a szakácsok nem ismerték az elkészítési módját. Az első vendéglő, ahová sikerült „betörni”, a szovátai Danubius Hotel volt. Aztán elkezdték rendre járni a piacokat, ahol már sokan ismerték, mivel spárgaszedő munkások voltak külföldön és nagyon meglepődtek azon, hogy itt is lehet kapni.

„20 ár területen kezdtük a termesztést, az idén pedig ültetünk még egy fél hektárt, mivel annyi kérésünk volt, hogy nem volt elég a spárga. Persze amit az idén ültetünk, annak csak 2 év múlva lesz termése, de megéri a sok időt, energiát és befektetett pénzt” – fejtette ki Demeter Ferenc.

sparga-1-of-4

Sok a munka vele

A termesztő azt is elmesélte, hogy szezonkor – március végétől júniusig – rengeteg a munka, az egész család ezzel foglalkozik, hiszen ott a szedés, a válogatás, az értékesítés. Megtudtuk, hogy minden nap kell szedni, egy gyökérből több hüvely nő ki, amikor pedig az első hajtás eléri a 18-20 centit, azt le kell vágni, mivel mellette bújnak a többiek.  Van olyan, hogy egy gyökérből 20-30 hajtás is kijön, ha pedig egy nap nincs levágva, akkor elfásul. Nem szabad egy napot sem elhanyagolni, mert akkor már nem jó.

„Ismerni kell a termesztés érdekes technológiáját, mert nem terem csak úgy magától. Először szalmás gabonával be kell vetni a földet, majd mustármaggal, azt vissza kell szántani a földbe, ebből lesz a zöldtrágya, utána lehet a spárgát ültetni. Az időjárással kicsit gondban voltunk, mert volt jégverés, aztán hirtelen felmelegedés, ami ragyát okoz, de a betegségektől mindig kell tartson az ember és fel kell készüljön a kezelésükre. Mivel a meleget nagyon szereti, amikor kánikula van, az is előfordulhat, hogy egy nap kétszer nő, tehát kétszer kell leszedni” – ismerteti a termesztő a procedúrát.

Finom és egészséges

0179

Közismert, hogy a spárga nagyon finom és egészséges, Demeter Ferenc szerint a rákos daganatok megelőzésére ajánlott, vesetisztító hatása van és a szívnek is nagyon jót tesz. De találkozott a piacon egy nővel, aki azért vette, hogy maradjon állapotos.

Drága, de van rá kereslet

A termesztő szerint nem olcsó növény, de van rá kereslet: Marosvásárhelyen három piacon értékesítik hétvégente, hétköznap pedig el kell látni a szállodákat. A városban a Hotel Privoba viszünk, Kundon egy német étterembe, de elértek egészen Erzsébetvárosig. „A piacon kötésekben árulom frissen, szezon elején egy kiló kb. 35 lej, május elején viszont visszaesik az ára, mivel akkor behozzák a nagyáruházak is. Savanyúságként is értékesítettük már, ami szintén nagyon hamar elfogyott” – ecsetelte.

A spárga fogyasztása frissen, salátaként, levesbe, nyárson, köretnek, vagy akár savanyúságként ajánlott. De le lehet fagyasztani, hirtelen leforrázva, utána berakva hideg vízbe, amitől „megedződik”, utána pedig mehet a fagyasztóba bármeddig, hiszen nem veszti el az ízét.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1584

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.