Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

A kudarcpolitika nagymesterei

Központ november 21, 2013 Társadalom

FerenczZsomborA kudarcpolitika nagymesterei

Nagyon büszkén vonultak be néhány héttel ezelőtt a helyi RMDSZ vezetői a megyei tanács épületébe a közel negyvenezer aláírást tartalmazó iratcsomóval. „Megcsináltuk!” – ujjongtak a szolgálatos politikusaink, mint akik jól végezték a dolgukat és teljesítették a tőlük elvárható feladatokat. Akkor még nem közölték a sajtóval azt az apró részletet, hogy a „csipridobré”-féle tanácsosokkal is kellett volna egyeztetniük a régiókról szóló népszavazás kiírásáról, és ezzel egyidőben a „csakazértis” elv alapján bevitték a testületbe a magyar nyelv használatát, ráadásul az RMDSZ nincs kormányon, tehát összességében véve nem álltak túlzottan jó alkupozícióban. Ezeknek a háttérinformációknak a hiányában azzal a benyomással maradtak a naiv aláírók, hogy majd megszervezik számukra a várva várt népszavazást, és létrejöhet a Székelyföld régió.

Legalábbis ennek reményében írták alá a az íveket. Hiába. Nehéz lenne összeszámolni, hányszor fordult már elő, hogy a politikusok egy eleve kudarcra ítélt kezdeményezéshez kérték a bizalmunkat, de ez az akció is ebbe a kategóriába sorolható.

Volt valaki, aki mást várt a díszes társaságtól? Volt olyan ember a megye magyar tanácsosai közül, aki hitt abban, hogy másként fog szavazni a testület? Ha igen, akkor neki azonnal távoznia kell a tanácsból, hiszen nem lehet a politikai stratégiát naivságra alapozni. Ha viszont tisztában voltak a kezdeményezés esélyeivel, akkor ezt eleve ennek megfelelően kellett volna a közvélemény elé tárniuk. Eléggé érett már az erdélyi magyar közösség ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló – inkább figyelemfelkeltő, mint gyakorlati haszonnal bíró – kezdeményezéseket a reális esélyek nyilvánosságra hozatala mellett tegyék meg. Ha tisztában vagyunk az összes körülménnyel és a várható eredményekkel, akkor ellenállóbbá válunk a minket semmibe vevő hatalmi erőkkel szemben.  Most viszont, tekintettel a próbálkozás előrelátható kudarcára, eredményesebb lett volna inkább egy szerényebb, de a kivitelezésére esélyesebb feladatra összpontosítani.

Ugyanakkor ki kell mondni: az RMDSZ alapvető hibája abban rejlik, hogy nem kéréseket kellene megfogalmazniuk, amelyekkel  „könyörgnek” az éppen hatalmat gyakorló bukaresti vagy brüsszeli döntéshozó szervekhez egy számunkra megfelelő, jobb régió kialakításáért, hanem olyan demokratikus jogok életbe ültetését kellene megkövetelniük, amelyek a közösségi és önkormányzati függetlenségünket garantálják. Erdély és Székelyföld népe, bár Romániához tartozik, nem kezelhető egy leigázott indián közösségként, sem pedig egy diktatúra önkényuralmi játékszereként. Ha nem is tetszik ez a megyei tanácsosok többségének, Maros megyében is vannak olyan tömbmagyar vidékek, amelyek nem illeszkednek be az aktuálpolitikai szempontok szerint alakítgatott régiókba, és kikövetelhetik maguknak a más gazdasági vagy adminisztratív területekhez való csatlakozást, vagy az önállósulást (lásd például Koronka leválását Jeddtől). Persze, ha valaki mindenáron Székelyföld bekebelezésén munkálkodik, akkor nyújtson olyan előnyöket és kedvezményeket (többek között nyelvi jogokat és gazdasági befektetéseket), amelyek meggyőző érvként hatnak az „aláírók” szempontjából. Elvégre demokráciában és jogállamban élünk.


Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.