Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Hivatalosan is székely érték

Pál Piroska november 10, 2016 Társadalom

A marosvásárhelyi Kultúrpalota is bekerült a nyolc székely érték közé. A Székelyföldi Értéktár Bizottság múlt heti ülésén a szecessziós épület mellett a székelyderzsi erődtemplom, a csíkszeredai Mikó-vár, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a mikházi ferences templom és kolostor, Kézdivásárhely történelmi központja, a Székely Nemzeti Múzeum és a kürtőskalács is része lett a tárháznak.

15046304_10210616264463907_326161064_n

A szakemberekből álló bizottság a húsz felterjesztésből nyolcat fogadott el az első munkaülésen, amely Maros, Kovászna és Hargita megyei művelődési szakemberek részvételével zajlott.

Vajda András, az Erdélyi Értéktár társkoordinátora lapunknak elmondta, hogy ez egy piramisszerű egység, amely tetején helyezkedik el a Magyar Értéktár, ezeknek alegységei például az Erdélyi Értéktár és Székelyföldi Értéktár is. „Léteznek megyei értéktárak – például a Maros megyei kialakulóban van –, de alája tartozik például a Havadtő térségi értéktár is. Egy-egy térség lakosai döntenek elsősorban arról, hogy településükön mit tartanak értéknek, és részükről érkezik a felterjesztés is” – fejtette ki Vajda.

Az Erdélyi Értéktár célja

A projekt fő üzenetei, hogy minden közösségnek vannak értékei, melyeket nem csak meg kell őrizni, de másokkal is meg kell ismertetni, és használni is kell őket, élni kell velük, hogy ezek a jövő nemzedékek számára is hozzáférhetők maradjanak; illetve hogy települési, megyei, táji vagy kiemelkedő nemzeti értékek téren és időn átívelő összetartó erővel bírnak. Olyan köteléket képeznek, mely egy közösséget képes összetartani és melyre jövőt lehet építeni.

A Kultúrpalotáról

A marosvásárhelyi Kultúrpalota Erdély legszebb szecessziós épülete, pompás alkotás, Marosvásárhely szimbóluma, amely 1911 és 1913 között épült. Az épületet a Bernády György polgármester által felkért budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. A Kultúrpalota a magyar szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája és a szintén magyar törekvéseket képviselő gödöllői művésztelep összművészeti törekvéseinek csúcspontja.

A Ferencz József Közművelődési Ház építésének ügye először a városi tanács 1907. június 4-én tartott közgyűlésén került napirendre. A felvetés annak a törvényjavaslatnak hatására született, amely Ferenc József koronázásának 40. évfordulója alkalmából a vidéki városok művelődési házainak építését indítványozta.

A kétemeletesre tervezett épületben koncertteremnek, zeneiskolának, múzeumnak és könyvtárnak kellett elférnie, a földszinten pedig üzleteket és kávézót helyeztettek el. A zeneiskola az épület bal szárnyában, a múzeum a jobboldalon helyezkedett el, a könyvtár pedig a polgármester kérésére kialakított harmadik emeleten kapott helyet.

1911 tavaszán megkezdődött az építkezés, melyen mintegy 150 ember dolgozott.

Az azóta eltelt idő igazolta Bernády törekvéseinek megvalósulását. A Kultúrpalota, átadása óta központi szerepet tölt be a marosvásárhelyi magyar közösség kulturális életében.

Számos érték van még Maros megyében

Megtudtuk, hogy a felterjesztett értékek között a legtöbb Maros megyéhez köthető, így bátran kijelenthető, hogy nem szenvedünk hiányt helyi értékekben. A teljesség igénye nélkül a listán szereplő értékek között szerepel a backamadarasi bor, a Horváth–Petrichevich-kúria, Backamadarasi Kis Gergely életműve, a székelyhodosi baromvásár, illetve a katolikus templom, de felterjesztették a Bekecs természetvédelmi területet, a búzaházi kockásliliom-populációt, a nyárádmenti madárpopulációt, a berekeresztúri református templomot, a jobbágytelki népviseletet és szalmafonást. A helyiek értéknek tekintik a mikházi ferences templomot és kolostort, a nyárádmenti betlehemest, csoportos öntözést, valamint a farsangolást.  Székely értékként szeretnék látni a helyiek a szentgericei üveges táncot, a Bekecs Néptáncegyüttest, és vendéglátás, turizmus kategóriában a vármezői pisztráng-tenyészetet is.

Share Button
Ennyien olvasták: 741

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.