Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

A legdrágább nőnapi ajándék: az egymásra áldozott idő, a törődés

Pál Piroska március 8, 2018 Társadalom

Március 8 a Nemzetközi Nőnap. Kedves hölgyeket és egy fiatalembert kérdeztünk arról, hogy kinek mit jelent ez a nap. Hogyan ünneplik a családban, a közösségükben? Hogyan látják, miként változtak a nőnappal kapcsolatos szokások az idő folyamán.

Ábrahám Csilla Éva, Marosszentgyörgy: A nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Virágot meg bonbont szoktam kapni, az idén még színházba is elmegyünk ezen a napon. Szerintem sokat változott a nőnap az évek folyamán. Régebben ezen a napon a nők jogaiért volt a küzdelem, ma viszont az ünneplésé a nap.

Sükei Emese, Nagyernye: A családban ezen a napon a férfiak virággal köszöntenek. De a nőnapot megünnepeljük a már 10 éve működő Kolping közösségben is, misén és az azt követő ebéden veszünk részt, ahol a férfiak virággal kedveskednek, és finom ebéddel kínálnak, amit ők főznek. Mi, nők finom süteményekkel fejezzük ki hálánkat.

Botha Ildikó, Székelykakasd: Elsősorban az a lényeg, hogy a férjem és gyerekeim jobban odafigyelnek rám és éreztetik azt, hogy szeretnek és fontos vagyok nekik. Ez az ünnep nem feltétlenül az ajándékozásról szól, de természetes, hogy virágot mindig kapok. A férjem már hagyománnyá alakította, hogy minden március 8-án kimegy az erdőre, és minden nőnemű családtagnak egy csokor kora tavaszi erdei virágot ajándékoz. Idén bizonyára nem lesz könnyű dolga. Még megemlíteném az egyházi ünneplést is. Ezen alkalomból a tiszteletes úr felköszönt minket egy-egy szál virággal, tartunk egy szép teadélutánt egymással társalogva, illetve mindenkinek elénekeljük a kedvenc énekét a református énekeskönyvből.

Antal Erika, Marosvásárhely: A környezetemben sokat változtak a nőnapi szokások, mert míg régebb ezt ünnepelték anyák napjaként is, ma már nem. Én szeretem ezt a napot, mert úgy érzem, hogy nagyobb figyelemmel fordulnak férfitársaink a nőkhöz. A családban nem ünnepeljük, a kollégáimtól szoktam kapni valami kis apró figyelmességet. Ez jólesik. Jó látni, hogy ezen a napon a nők jobban odafigyelnek magukra, szebben öltöznek, a frizurájuk is szebb, kisminkelik magukat.

Muresan-Kilyén Emma, Marosszentgyörgy: Nálunk több lány van a családban és jólesik, hogy ilyenkor megkülönböztetett figyelemben van részünk a fiúk részéről. A férjemmel 38 éves házasok vagyunk, de olyan év nem telt el, hogy ne kapjak tőle virágot. A nőnap egy szép ünnep, de szerintem csak akkor, ha megmaradunk a virágnál. Jó lenne, ha ilyenkor minden férfinak eszébe jutna, hogy van anyja, nagyanyja, felesége, testvére, lánya és így tovább. Ezen kívül nekem tanárként is jól esik, ha az osztálytól ez alkalommal egy szál virágot kapok.

Kiss Zsuzsánna, Nyárádszentmárton: Számomra a nőnap egy világi ünnep, ami persze nem csorbítja az értékét. Azt gondolom, hogy virágot adni nőnapon, teljes mértékben magában hordozza ennek az ünnepnek az üzenetét. A családban nem szoktunk nagy hangsúlyt fektetni a megünneplésére, valamint gyülekezeti szinten is az egyszerűség elvét valljuk. A férfiak egy-egy szál virággal szokták köszönteni a gyülekezet nőtagjait. Azt veszem észre, hogy – ahogy az élet más területein is – egyfajta értékválság van: nincs időnk együtt, minőségi időt tölteni, ezért ezt megpróbáljuk ajándékokkal ellensúlyozni. Holott a legdrágább ajándék az egymásra áldozott idő, az odafigyelés, a törődés.

Bogáti Emese, Nagyernye: Mi, nők folyton aggódunk valamiért, ilyenkor pedig elismerést kapunk, hogy jó anyukák, feleségek vagyunk. Ez egy visszaigazolás, hogy még akkor is, ha nem kapunk minden nap ölelést, elismerést, bátorítást, kényeztetést, akkor is tudjuk a szívünk mélyén, hogy szeretnek minket és valakiknek fontosak vagyunk. Ebben a pénzhajhász világban sokszor elnézem, hogy az emberek el is felejtették a nőnap lényegét. Mi a családban egy kis meghitt vacsorával, beszélgetéssel ünnepeljük. Ajándéknak egy szép szó, egy köszöntés is megteszi, persze nem a közösségi hálón keresztül, hanem személyesen, egymás szemébe nézve. Egyszóval SZERETET. Ez kellene legyen az értelme. Ha az ajándék mellé nem társul szeretet, akkor a dolog lényegét veszti.

Tüzes Éva, Nagyernye: Gyermekkorom március nyolcadikáira emlékezve virágillat, napfény és mosolygás jut az eszembe. Ahogy virágcsokorral, fényképre kívánkozó, frissen vasalt ünnepi ruhánkban izgatottan siettünk köszönteni a minket körülvevő nagybetűs Nőket: édesanyákat, nagymamákat, oktatókat. Az otthonokat belengte a tavasz hírnökeinek az illata: a kiskertekből előbújtak a hóvirágok, jácintok és tulipánok. Március 8 számomra azóta is a friss csokor virág mögött megbúvó szerény figyelmességet jelenti, az egymásra való odafigyelést.

Molnár Szabolcs, Marosvásárhely: A nők napját már óvodásként is megünnepeltük. Saját készítésű virágrajzokat, vagy fényképes üdvözlőlapot készítettünk. Ebben mindössze az volt a fura számomra, hogy az ajándékra édesanyám adta a pénzt, ő öltöztetett fel a fotózás napján szép ruhába, szóval vajmi kevés meglepetés érhette ezután őt. Az ajándékozás szokása megmaradt az iskolában is. Ugyanígy a jelenlegi munkahelyemen is megvan a virágvásárlási szokás. Az én szubjektív véleményem a nők napjáról, hogy egy kicsit erőltettet ünnep, mindenki csak azért vásárol virágot, hogy nehogy megsértődjenek a körülötte élő nők. Nem állnak meg az emberek a napi teendőjükben, nem figyelnek egymásra jobban, nincs meg az igazi ünnepi varázs. Ezért én mindenkinek olyan virágot választok, amely nem hervad el 1-2 hét alatt. A barátnőm szobájában például van egy 5 polcos virágtartó és ott vannak a tavalyi és tavalyelőtti nőnapi virágjai is. Persze ennek ellenére várja a nőnapot, hisz még van szabad hely a polcon.

Share Button
Ennyien olvasták: 1570

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.