Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

„A levendulázásnak hangulata van”

Nemes Gyula június 18, 2018 Társadalom

Gyógynövénytől divatvirágig

Manapság sokat hallani a levenduláról, valóságos divatja van. Amint a lexikonból kiderül kiváló gyógy-, fűszer- és dísznövény is egyben. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-tól az Év Gyógynövényének választ egy-egy növényt, azzal a céllal, hogy ezáltal is hozzájáruljon ezek megismertetéséhez. A 2018-as Év Gyógynövényének a levendulát választották. Napjainkban szűkebb környékünkön is sokan belevágnak a „levendulázásba”. Mint például a koronkai Kovács Csaba és testvére, Szövérfi Karolina, akiket a hétvégén mi is meglátogattunk.  

Szombaton számomra érdekes, nem mindennapi Facebook-esemény ragadta meg a figyelmem: Szüret a Koronkai Levendulánál. Bevallom, hallani hallottam már a levenduláról, de nem sokat tudtam eddig róla, ezért úgy döntöttünk a családdal, hogy megnézzük, miről is van szó. Kedves házigazdák, rendezett udvar, illatos, szemet gyönyörködtető kert fogadott. A koronkai levendulásba látogatóknak lehetőségük nyílt ismereteket gyűjteni a növény gondozásáról, termesztéséről, felhasználásáról, de kóstolhattak levendulás ízeket is. Mi is megkóstoltuk a levendulás kekszet és a szörpöt. Ízlett! Főleg a gyermekek használták ki a „szedd magad” lehetőséget, de senki sem távozott onnan egy-két friss csokor megvásárlása nélkül.

Szövérfi Karolinától az iránt érdeklődtünk, hogy mióta foglalkoznak levendulatermesztéssel, és miért fogtak bele: „Négy éve foglalkozunk a növény termesztésével. A férjem méhészkedik, és mivel nem volt jó év a méz termelése szempontjából, kezdtünk érdeklődni, milyen mézelő növényt termeszthetnénk. Böngésztük az internetet, és megakadt a szemünk a levendulán. A méhek szeretik, és ez volt a szikra. Ezt elmondtam a testvéremnek is, akinek megtetszett az ötlet, és ketten vágtunk bele. Kicsiben, a családi ház kertjébe ültettünk és hobbyszinten műveljük” – mondta el lapunknak a koronkai termesztő.

A levendula az ember bőre alá mászik

Megtudtuk, ilyen „nyílt kapus” alkalmat most szerveztek először, és nagy volt a sikere. „Sokan ellátogattak, és olyan szép visszajelzéseket hallottam, amelyek nagyon motiválnak a további munkára. Ameddig nem kezdtünk el vele foglalkozni, azt sem tudtuk, hogy eszik-e vagy isszák. De most már annyira magával ragadott, hogy egyszerűen imádom. Olyan erős illata van, amit nehéz megszokni, van úgy, hogy egy vágás után még egy hét múlva is érzik a kezemen. A szó szoros értelmében is bemegy az ember bőre alá. Az az igazság, hogy szeretjük. A levendulázásnak van egy hangulata. Az értékesítését úgy oldjuk meg, hogy vásárokba, falunapokra, kézműves találkozókra járunk, de sokan itthon keresnek meg bennünket vásárlás céljával. Most például az erdőszentgyörgyi lófuttatásra készülünk. Szárított növénnyel töltött párnácskákat, szívecskéket, zsákokat, levendulás sópárnákat (fürdősó, fürdőbomba) készítünk. A só jótékony hatása mellé társul a levenduláé ez utóbbi esetben” – tudtuk meg Szövérfi Karolinától.

A levendulának antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van. De nagyon jó feszültségoldó, idegerősítő és nyugtató hatású is. Erősíti az immunrendszert, és fürdővízbe téve segít abban, hogy a bőr bársonyos legyen. Ezen kívül azonban a bárány, hal és zöldségételek fűszereként is előszeretettel használják a szakácsok. De csokoládék, sütemények ízesítésére is. Cukorba keverve első osztályú alapanyaga lehet a limonádénak is.

„A férjem most a méhekkel van távol, de amikor itthon vannak, a levenduláról is gyűjtenek. Ameddig levendula van, addig nem mennek másra, és az aromája nagyon érzik a méznek az ízén. Sajnos ez a kis legelő nem elég nekik, ezért kell vándorolni velük. De készítettünk olyat levendulás mézet is, azaz a virágra töltöttük a mézet. Pont úgy érzik rajta a különleges íz, mint a szörpön.

Azt tapasztalom, hogy egyre többen fognak neki levendulát termeszteni, én azt mondom, hogy nem hiába és nem véletlenül. Szép a látvány, de sok a munka is vele: meg kell kapálni, le kell vágni, értékesíteni kell. Minél nagyobb mennyiségben sikerül értékesíteni, annál jobban megéri vele foglalkozni. Lesz még egy virágzás augusztusban, akkor is tervezünk egy ehhez hasonló napot szervezni” – zárta gondolatait a Szövérfi Karolina.

Share Button
Ennyien olvasták: 1089

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.