Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

A MOGYE sürgősen ki kell dolgozza az egyetemi chartáját

Központ március 30, 2012 Társadalom

babaA MOGYE sürgősen ki kell dolgozza az egyetemi chartáját

„A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek belátható időn belül ki kell dolgoznia a működési szabályzatát, ugyanakkor a megválasztott rektor elismerése jogi kérdés, amelyről a következő napokban tárgyalunk” – nyilatkozta Catalin Baba tanügyminiszter.

Baba elmondta, hogy a MOGYE orvosi és gyógyszerészeti magyar karának létrehozataláról szóló kormány­­határozat elfogadása után az intézménynek maradéktalanul ki kell dolgoznia a multikulturális egyetemi chartát, és hozzátette, hogy ha a kolozsvári Babes- Bolyai Tudományegyetem dokumentumát vennék alapul, akkor munkájuk nem tartana hat óránál tovább. „A MOGYE új karának létrehozása nem etnikai elszakadás, hiszen az intézménynek jelen pillanatban is vannak magyar, angol és román oktatási programjai. Az intézménynek hamarosan ki kell dolgoznia az egyetemi chartát, hogy törvényesen működhessen, és ez hat óra alatt megvalósítható, ha alapul veszik a két multikulturális intézmény – a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, illetve a Marosvásárhelyi Mûvészeti Egyetem – dokumentumát” – fejtette ki Catalin Baba.

„Ha elfogadják a működési szabályzatot, következhet az újabb lépés, azaz a választások: a dékán, a kari tanács tagjainak és a prorektor-jelölteknek a kiválasztása. A megválasztott rektor esetében pedig keressük a jogi megoldást” – összegzett a miniszter. Emellett hozzátette, hogy problémák adódhatnak a humán erőforrással, de ez a román és az angol szakokon is felmerül, nemcsak a magyar oktatásnál, és emlékeztetett, hogy a szabályok értelmében kötelező módon öt diákra kell egy tanárnak jutnia.

Leonard Azamfirei, a MOGYE választott rektora közölte, kikéri az egyetem szenátusának véleményét a keddi kormányhatározatról, mondván, hogy azt alkalmazni kell, de kérdés, hogy ki által, mert „adminisztratív űr” támadt: „Kérdésem csupán az, hogy ki alkalmazza a jogszabályt? Mert az alkalmazáshoz az egyetem működő vezető struktúrái szükségesek. Amíg a minisztérium nem ismeri el a vezető testületeinket, adminisztratív légüres térben vagyunk” – jelentette ki Azamfirei.

Azamfirei elmondta, hogy április 2-ra összehívja az egyetem szenátusát és a testület döntéseket hoz majd a kormányhatározattal kapcsolatban. Eközben az orvosi egyetem román diákjait tömörítő diákliga bejelentette, a Közigazgatási Bíróságon kéri a kormányhatározat hatálytalanítását.

Mint ismeretes, a keddi kormányülésen fogadta el a kabinet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar főkarának megalapítására vonatkozó határozatot. A dokumentum értelmében létrejön az általános orvosi és gyógyszerészeti kar, ezen belül a következő szakosításokkal: általános orvosi szak, magyarul és angolul, gyógyszerészeti szak magyarul és az asszisztensképző szak, magyarul és románul.


Share Button
Ennyien olvasták: 639

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.