Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

„A pálinka névhasználat lelki megelégedést nyújtana az erdélyieknek”

Nemes Gyula szeptember 27, 2016 Társadalom

Antalfi Zoltán Marossárpatakon született, később gépész szakképesítést szerzett és dolgozni kezdett. 1991-ben fogott neki pálinkát főzni, amit mai napig folytat. Antalfi ezirányú tevékenységéről, a Pálinka Lovagrendről, amelynek elnöke, és az éppen folyamatban lévő eredetvédettségi hercehurcáról kérdeztük.

1

A marossárpataki pálinkafőző-mestertől megtudtuk, hogy szinte mindenféle házi vagy erdei gyümölcsből főznek pálinkát: alma, szilva, vadkörte, vadcseresznye, áfonya, fekete ribizli, eper, kökény, birs, som, törköly termékek, borpárlat, szőlőpálinka és sorolhatnánk. Sőt még bodzából is! „Minden pálinkafőzésnek ugyanaz a folyamata: például nekem gerezdesen hozzák a bodzának a termését, amit le kell szemeltetni – erre vannak megoldások – utána pedig a bogyót meg kell mosni és be kell éleszteni, majd következik a lepárlás. Ezeknek a pálinkáknak nem sok hozatala van, de mint ínyencséggel ilyenekkel is foglalkozunk. Van kereslet rájuk, de anyagi szempontból nem nagyon éri meg ezzel foglalkozni, inkább csak azért készítjük, hogy színesedjen a felhozatal, bővüljön a paletta”  – tájékoztatott a vállalkozó.

3

Antalfi Zoltán a pálinkáival részt vesz különböző fesztiválokon, eseményeken, rendezvényeken, nemcsak Erdélyben, hanem a Kárpát-medence több régiójában. De üzletekben is lehet vásárolni a termékeiből, ott jártunkkor például egy brassói üzlet szállítója vásárolt a készen palackozott, felcímkézett sárpataki pálinkából.

A lovagrend célja: a pálinka hírnevének terjesztése

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend Egyesület 2015-ben alakult meg, hogy szakmai téren képviselje a pálinkafőzők érdekeit. „A lovagrend céljai között szerepel a pálinka hírnevének terjesztése, szakmai tanácsadás a közösségen belül, érdekképviselet különböző fórumokon. Nemrég lettünk az Erdélyi Magyar Gazdaegyesületeknek is tagja és részt veszünk különféle gasztronómiai, italtermék forgalmazó konferenciákon, gyűléseken. Folyamatosan új lovagokat veszünk fel, ma már 13 tagot számlálunk. Az egyesület révén nekünk is van szavunk a pálinka előállítása és forgalmazása terén. A lovagrendnek Marossárpatakon van a székhelye, és engem ért az a megtiszteltetés, hogy nagymestere lehessek, azaz az egyesület elnöke” – mondta el lapunknak Antalfi Zoltán.

4

Kértük, hogy a Kárpát-medence egészére történjen a kiterjesztés”

A közelmúltban több híradás szólt arról, hogy az Erdélyben főzött pálinkát nem lehet „pálinkának” nevezni csak „pălincă”-nak. Az európai uniós eredetvédettség ugyanis ma csak a Magyarország területén és Ausztria négy tartományában készített gyümölcspárlatokra terjed ki. Az  Erdélyi Pálinka Lovagrend szakmai képviselői megbeszélést folytattak a magyarországi szaktárca illetékeseivel annak érdekében, hogy az Erdélyben főzött pálinkákra is kiterjedjen az európai uniós eredetvédettség. Antalfi Zoltánt arra kértük tájékoztasson arról, hogy hol tartanak ebben az ügyben. „Szeptember végére várunk egy küldöttséget a magyar szakminisztériumból, akik azt ígérték, hogy ide jönnek tisztázni, milyen formában, milyen kritériumok mellett lehet Erdélyben is használni a pálinka megnevezést. Mi úgy látjuk, hogy eléggé pozitívan állnak az ügyünk mellé, ígéreteik vannak, hogy nekünk is megadatik a lehetőség erre. Szakembereik szerint van rá lehetőség, hogy a földrajzi kiterjesztését indítványozzák az eredetvédettségnek. Mi azt kértük, hogy ne csak Erdélyre, hanem a Kárpát-medence egészére történjen a kiterjesztés, amely magába foglalja a történelmi Magyarország minden magyarok lakta települését” – tájékoztatott az egyesület elnöke.

photo1386

A „ţuică” vagy „rachiu” megnevezés negatív előítéletet gerjeszt

Ha az eredetvédettség kiterjesztésére tett kísérlet sikerrel jár, akkor már az erdélyi termékeket a magyarországi hatóságok is felülvizsgálják, hogy valóban megfelelnek a pálinka névnek az ők szabályaik szerint. Antalfi Zoltán a terméknévváltozástól nem vár nagyobb áruforgalmat, inkább lelki megelégedés lenne ez az erdélyiek számára. „Ha egy külföldi kiállításon ›ţuică‹-t vagy ›rachiu‹-t olvasnak az üvegen előítélettel vannak a vásárlók, mert az a megrögzött gondolat van bennük, hogy ezek gyengébb minőségű termékek, mint a pálinka. Mi nem akarjuk sem túldicsérni a termékeinket sem a másokét alulértékelni, mi csak annyit szeretnénk, hogy a mieink is beférjenek a többiek sorába” – szögezte le Antalfi Zoltán.

Share Button
Ennyien olvasták: 1096

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.