Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

A Parahelikon art-terápiás csoport munkáiból nyílt kiállítás

Központ december 12, 2013 Társadalom

A Parahelikon art-terápiás csoport munkáiból nyílt kiállítás

para

A Marosvécsi Neuropszichiátriai Központban 12 éve működik a Parahelikonnak nevezett művészetterápiás csoport. Az intézetben ápolt személyek egy része különböző tevékenységeken vesz részt: szobrászat, festészet, irodalom, színjátszás. A „paraművészek” munkáiból, szombaton már 11. alkalommal került sor vásárral egybekötött kiállításra, a marosvásárhelyi Gecse utcai református egyházközség gyülekezeti otthonában.

A Marosvécsi Neuropszichiátriai Központ 1960-ban létesült szellemi fogyatékos személyek gondozására. Az intézet a báró Kemény család kastélyában kapott helyet és működött egy félévszázadon át. 2005-ben azonban visszaszolgáltatták az épületet a jogos tulajdonosoknak, így új helyet kellett találni a Központnak. A Szociális Gondozói és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak pályázatok révén sikerült anyagi alapot találni és új pavilonokat építtetni a gondozottak számára.

2001-ben indult a Parahelikon art-terápiás csoport, amely szombaton Marosvásárhelyen mutatta be és bocsátotta áruba művészeti értékkel bíró termékeit. A Gecse utcai református egyházközség által biztosított teremben dr. Pokorny László, az intézet igazgatója nyitotta meg a kiállítást, üdvözölve a megjelenteket és megköszönve a házi­gazdáknak a vendéglátást.

A lélekkel végzett munka értelmet ad az életnek

Ezt követően Mureşan Vasile képzőművész méltatta az esemény fontosságát, és bemutatta szakmai szempontból a kiállított tárgyakat. „Bármit teszel, ha lélekkel végzed, értelmet ad az életednek. Kérem, vegyék észre a szeretetet, ami ezekben a munkákban rejlik” – mondta a közismert képzőművész. Majd az orvosok, ápolók, tanárok munkáját értékelve Mureşan Vasile úgy fogalmazott: „Nagy megvalósítás az, amikor láthatjuk, hogy valaki megtalálta az élete célját, és ebben te segítetted!”

„Társaink, akiket a genetika és a sors fintora mássá tett”

A kiállítás megnyitójának következő mozzanataként Diamantstein György tanár beszélt a terápiás csoport történetéről, névadásának körülményeiről, a „paraművészek” érdemeiről. „A Para – Helikon elnevezés az egyik főszervezőtől származik: ahogyan létezik paralimpia, a sérültek sportbeli megmérettetése, miért ne létezne ugyanaz a művészetek terén is. Miért Helikon? Azért mert Marosvécsen működik ez a csoport, és amikor még nem volt szabad, az ott lakók, lehetőségeikhez mérten, gondozták az irodalom nagyja és mecénása, Kemény János sírját” – fejtette ki Diamantstein György. A kiállított munkákat és azok alkotóit pedig a következőképpen mutatta be: „Az asztalokon felsorakoztatott tárgyak gazdag, változatos képzőművészeti felhozatalról tanúskodnak: elsősorban agyagplasztikák, de jelen vannak a textilmunkák, a rajzok, a festmények is. Annak a mintegy 100 – a 314-ből – gondozottnak a munkái, akik ott, Vécsen, távol tőlünk, de mégis köztünk élnek. Kik ők? Társaink, akiket a genetika és a sors fintora mássá tett.”

Az eseményt az intézet egy csoportjának táncos-zenés műsora és rövid színielőadása tette színesebbé. Lapunk érdeklődésére Pokorny László igazgató elmondta, hogy a művészetterápiás csoport már több helyszínen mutatta be tárgyait, nemcsak Erdélyben, hanem külföldön is. „Igyekszünk minden évben valami újjal előrukkolni, az idén az ikonfestmények számítanak újdonságnak. Ugyanakkor a terápiás kezelésben is arra törekszünk, hogy valami egyedit kezdeményezzünk. Az idéntől például nyúlfarmunk és zöldségeskertünk van, amelyeknek a munkáiban gondozottjaink intenzíven részt vesznek” – nyilatkozta lapunknak dr. Pokorny László.

Share Button
Ennyien olvasták: 512

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.