Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

A régi az új!

Központ június 13, 2012 Társadalom

polgiA régi az új!

A hivatalos választási eredmények szerint Dorin Florea (APMS) 50,07 százalékkal lett Marosvásárhely polgármestere, Frunda György (RMDSZ) pedig 37,26 százalékot kapott. A harmadik helyen Cornel Brişcaru (USL) végzett 8,35 százalékkal, a negyediken a független Samaranda Enache lett 2,63 százalékkal, az ötödik helyen pedig Benedek Imre (MPP) végzett 1,68 százalékkal. A választási részvételi arány Marosvásárhelyen 59% volt, és a magyarok 20%-kal kevesebben járultak az urnák elé, mint román polgártársaik. Az urnák lezárása után a jelöltek sajtótájékoztatón értékelték a 2012-es helyhatósági választások eredményeit.

„Megtisztelőnek érzem a lakosok belém vetett bizalmát. Továbbra is tervem, hogy Marosvásárhelyt az ország egy erős nagyvárosává tegyük. Ezúttal megköszönöm a magyar szavazók voksait is, akik bíznak abban, hogy az én városvezetésem révén gyerekeiknek, unokáiknak egy élhetőbb jövőt biztosítunk” – mondta el az immár negyedik mandátumát el nyerő polgármester, Dorin Florea.

„Nagyon sajnálom a vásárhelyieket”

Frunda György, az RMDSZ jelöltje elmondta, hogy őszinte, mély emberi csalódást érez, mert a kampány idején igen biztató visszajelzések érkeztek, amelyek egy esetleges siker lehetőségét is előrevetítették. „Nagyon sajnálom a vásárhelyieket, akik becsületes életet képzeltek el maguknak ebben a városban. Sajnálom, hogy nem tudjuk életbe ültetni azokat a terveket, amelyeket a kampány idején közösen kidolgoztunk. Nem tudok gratulálni a nyertesnek, mert azt gondolom, hogy nincs erkölcsi és jogi alapja örülni a győzelemnek” – nyilatkozta Frunda. Ugyanakkor felszólította az állami intézményeket, hogy öt évre visszamenőleg világítsák át a Polgármesteri Hivatal ügyvitelét, nézzék át ez alatt az idő alatt megkötött szerződéseket, állapítsák meg, hogy melyek azok a cégek, amelyek mindig nyernek, kik állnak ezen  társaságok mögött, de azt is, miért drágább minden munkálat Marosvásárhelyen, mint az ország más városaiban. Ha ezt nem teszik meg, ez azt jelenti, hogy a Városháza ténykedését továbbra is beárnyékolja majd a lopás gyanúja.

„A polgármester nem hazudtolta meg önmagát, a kampányban sok pénzt költött arra, hogy megvesztegesse az embereket, megvásárolja a szavazatukat. Nagyon sok szabálysértésről érkezett visszajelzés vasárnap folyamán, ez mind azt bizonyítja, hogy semmit nem bíztak a véletlenre” – összegzett a jelölt.


Smaranda Enache: „Győzelemként éltem meg”

„Köszönettel tartozom azoknak a marosvásárhelyieknek, akik aláírásukkal támogattak, és bebizonyították, hogy lehetséges a független, autonóm, racionális gondolkodás Marosvásárhelyen, a több mint száz önkéntesnek, akik segítettek, a szabad sajtónak, amely lehetőséget adott nekem is a megnyilvánulásra, köszönöm a családomnak, hogy mellettem álltak. Azt üzenem az újraválasztott polgármesternek, hogy a Pro Európa Liga álláspontja nem változik, sokkal bátrabban fogunk fellépni a korrupciós ügyek ellen, amelyek által rövid időn belül akár le is válthatjuk a jelenlegi polgármestert” – jelentette ki az EMNP támogatását is élvező jelölt. Hozzátette, örül, hogy be tudta tartani ígéreteit, azaz a nyomás ellenére be tudta fejezni a kampányát. „Azt üzenem azoknak, akik rám szavaztak, de azoknak is, akik rám szerettek volna szavazni, de a hasznos szavazatok nevében másra voksoltak, hogy ez nem egy záró szavazat, most indul el igazából az út, amikor is együtt kell dolgoznunk, hogy Marosvásárhely elismert város legyen Erdélyben, Romániában és a világon. Győzelemnek vélem, hogy a marosvásárhelyiek 2,6 százaléka kiállt a nyilvánosság előtt az elveiért” – összegzett az emberjogi harcos.

Cornel Briscaru, a Szociálliberális Unió (USL) jelöltje: „Lehetett volna jobb eredmény is, de úgy gondolom, hogy ez legalább arra elégséges, hogy a szociáldemokrata párt, a Nemzeti Liberális Párt építkezni tudjon erre, és pozitív lépés a jövőre nézve.”

Benedek: Kiábrándító, ám nem bénító eredmény

„Utolsó percig élt bennem a remény, hogy legalább tanácsosi mandátumot tudunk szerezni.  Sajnos ez nem sikerült, hisz a lakosság kedvence még mindig Dorin Florea, valamint a román hatalmi érdekcsoportok által kézben tartott RMDSZ.  Fájlalom, hogy nem tudtunk a magyar pártokkal egyezségre jutni, annak ellenére, hogy bennem minden igyekezet és kompromisszumkészség megvolt erre. A tanulság az, hogy Marosvásárhelyen egy radikális változásra van szükség” – mondta el a Magyar Polgári Párt jelöltje. Hozzátette azt is, hogy kiábrándító, hogy a magyarok 20%-kal kevesebben járultak a szavazóurnákhoz, mint a román társaik. „Elsősorban a város polgárainak mentalitásváltására van szükség, hisz racionalizálniuk kell, hogy mennyire fontos az, hogy választásokkor véleményt nyilvánítsanak szavazataikkal Kiábrándító az eredmény, ám nem bénító” – összegzett Benedek.

A kardiológus azt is elmondta, hogy ettől a pillanattól kezdve teljes erőbedobással készül az őszi parlamenti választásokra.

Mint ismeretes, Marosvásárhelyen 128.928 személy neve szerepelt az állandó választási listán, amelyből 78.715 személy járult vasárnap az urnákhoz, és 1.306 érvénytelen szavazatot jegyeztek.


Share Button
Ennyien olvasták: 515

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.