Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

„A szakmának utat és irányt mutat”

Központ június 23, 2016 Társadalom

XVI. CardioNET

Idén 16. alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a már hagyományosnak számító CardioNET nevet viselő Kardiológiai Konferenciát. A nemzetközi részvétellel is számoló esemény csütörtökön, június 22-án kezdődik és 24-ig tart. Célja: évenként beszámolni a szív- és érrendszeri betegségeket illető kutatások eredményeiről, újdonságokról. Az ülésszak helyszíne a Maros Megyei Sürgősségi Kórház 1-es számú előadóterme.

DSC07594

A tudományos rendezvény főszervezője prof. dr. Benedek Imre, a Kardiológiai Klinika vezetője, az ülésszakra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, a Román Kardiológusok Társaságával, illetve a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködésben kerül sor.

„Évekkel ezelőtt egyedül kezdtem szervezni ezt a konferenciát, de most már teljes és felkészült csapat segíti a munkát. A siker kulcsa: megálmodni, elképzelni egy ilyen eseményt. De elengedhetetlen az otthonról hozott neveltetésem, és a szüleimtől megtanult munka iránti alázatom. Így sikerült olyan rendezvényt összehozni, amely a szakmának utat és irányt mutat. Vallom: a helyieknek, a Romániában élő pácienseknek is európai szintű ellátást kell biztosítani” – nyilatkozta Benedek.

Dr. Benedek Theodora professzor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavalyhoz hasonlóan, a szakmát képviselő helyiek mellett Oxfordból, Párizsból, Zürichből is érkeztek professzorok. „Emellett újdonság idén, hogy most adtunk ki először interdiszciplináris folyóiratot, amit brüsszeli szaktekintélyekkel együttműködésben szerkesztettünk” – mondta el a professzornő.

A szerdai nyitónapon a Román és a Magyar Kardiológiai Társaság tart ülést, ahol jeles szívorvosok a téma aktuális problémáit fogják bemutatni. Csütörtökön az aritmiológia lesz a főtéma, ahol a helyiek mellett Olaszország, Svájc, Magyarország és Ausztria képviselteti magát. Utána interdiszciplináris ülésszak következik, majd a családorvosok közös ülésével folytatják, akik arról tanácskoznak, miként optimalizálhatnák a lakosok ellátását. Ugyanaznap a képalkotásról beszélünk, amely szakág az elmúlt 5 évben látványos fejlődésen esett át. Ebben jelentős szerepet játszott a Marosvásárhelyi Kardiológiai Klinika, ahol Európa-szerte elismert eredményeket értünk el. Marosvásárhelyen az infarktus következményeként beállt elhalálozások aránya 5.1-5.4 %-ra csökkent, ezzel szemben az európai 8%, a romániai pedig 12%. Ezek a számok önmagukért beszélnek. A konferencián őssejtbeültetés, magas vérnyomás és annak kezelése, valamint egyéb aktuális kardiovaszkuláris betegségek is napirendre kerülnek.

Share Button
Ennyien olvasták: 834

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.