Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

A személyes szabadság korlátozása?

Központ december 19, 2013 Társadalom

Betiltaná a kormány a stoppolást

A személyes szabadság korlátozása?

stop

Törvény tiltaná jövőtől Romániában a sokak által gyakorolt praktikus módszerét az utazásnak: a stoppolást. Éppen akkor, amikor napi kétszázzal csökkentették az országban közlekedő személyszállító vonatok számát. A már elkészült sürgősségi rendelet értelmében a kormány 1000-5000 lejes bírságot róna ki az engedély nélküli személyszállításért. A közvitára bocsátott tervezetet szövege szerint a stoppolás negatív hatást gyakorol a helyi és a megyei személyszállításra.

A tervezett módosítás szerint a magán- illetve jogi személyek csak akkor végezhetnek tevékenységet, ha betartják a 38/2003-as törvény előírásait, azaz regisztrálják tevékenységüket a hatóságoknál, megszerzik szükséges engedélyeket, és adót fizetnek a szolgáltatásért kapott összegre. Pontáék úgy vélik: a hatályban levő jogszabályok nem vonatkoznak a stoppolásra, és ezáltal súlyosan károsítják a tömegközlekedésben jelen levő cégeket, az egészséges versenyhelyzetet, a kimaradt adóbevételek miatt pedig az államkasszát is.

stop2

Erről kérdeztük néhány vásárhelyi, gyakran stoppoló, illetve saját autóval utazó személy véleményét.

Kiss Andrea: „Úgy vélem, hogy ahhoz, hogy a kormány betiltsa a stoppolást, elfogadható árú és minőségű személyszállítást kellene biztosítaniuk az ország területén. Marosvásárhelynek nagyon rossz vonat-összeköttetése van Kolozsvárral és a Székelyföld többi megyéjével is. Gyakorlatilag kétszer, de leginkább háromszor hosszabb idő alatt lehet vonattal, busszal eljutni ezekre a településekre, mint stoppal. És mi lesz a már Erdélyben is kiterjedt hálózattal rendelkező és jól működő stoppoljonline.ro honlappal? Ott kérdéses, hogy mennyire fogják tudni nyomon követni az autósokat, illetve a stopposokat.”


Megnő a vonaton blattolók száma

Kovács Árpád: „Amerikában, és fejlettebb országokban azért lobbiznak, hogy a carpooling (azon eset, amikor járművezető felkínálja saját tulajdonú személygépkocsijának szabad helyeit más utasok számára – sz. m.) még hatékonyabban működjön, Románia pedig a múlt rendszerbeli gyakorlatra térne vissza. Nem beszélve arról, hogy ezen törvény életbelépése következményeként megnőne a vonaton blattoló diákok száma, ami cseppet sem fog kedvezni az román vasúttársaságnak. Ha tüntetni kell a törvénytervezet ellen, én biztosan jelen leszek!”

E. Balázs: „Bár marosvásárhelyi vagyok, Kolozsváron járok egyetemre, és havonta legalább egyszer hazajövök. Legtöbbször – még téli hidegben is – inkább stoppolok, mintsem vonattal közlekedjek, amellyel a kocsárdi átszállással, a következő vonatra való várással előfordult, hogy hat óra alatt tettem meg a 110 kilométer hosszú utat. Ehhez képest a stoppolás legrosszabb esetben is 2-3 óra. Nem beszélve arról, hogy bár – bevallom – nem veszélytelen >>sport<< ez, nagyon sok érdekes személlyel ismerkedtem meg utazásaim során.”


„Nem veszek el sosem pénzt”

H. Attila: „Mivel egyetemista koromban én is gyakran stoppoltam, így most is, ha egyedül utazom az autómmal, szinte mindig felveszem a stopposokat. Jó, mert nem olyan unalmas így az utazás, mint egyedül, másrészt pedig környezetvédő is. Egyébként, ha a kormány az államkasszából hiányolja az én adómat, akkor elmondhatom: soha nem kérek, és nem is veszek el pénzt az útért.”


Share Button
Ennyien olvasták: 546

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.