Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

A termés napját ünnepelték a fehéregyházi gazdák

Központ november 11, 2016 Társadalom

Első alkalommal tartottak termés napi rendezvényt a hétvégén a Segesvártól 4 km-re fekvő községben, Fehéregyházán. Az esemény főszervezője a több éve működő fehéregyházi Magyar Gazdakör, akik bár nem csaptak nagy „felhajtást” az esemény meghirdetése körül, a siker annál nagyobb volt, hiszen több mint 250-en fordultak meg a néhány órás rendezvényen.

1feheregyhaza

Sokak számára még ismeretlenül cseng, de Fehéregyházán több éve már, hogy működik az RMGE MAROS egyesülethez tartozó, önálló gazdakör, illetve annak keretén belül egy néptánccsoport.

„Próbálunk eleget tenni a lakosok elvárásainak, így a mezőgazdaság mellett a kulturális tevékenységekre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az ötlet a tánccsoport vezetőjének a fejéből pattant ki, mondván, hogy itt az ideje egy olyan eseményt megszervezni, amely igazolja, hogy Fehéregyházán, valamint a környéken is vannak olyan termelők, akiket érdemes felkarolni és lehetőséget biztosítani nekik” – mondta el Szőke János, az egyesület elnöke.

3feheregyhaza

Kevés a magyar, de annál nagyobb az összetartás!

A tánccsoport fontos szerepet tölt be a falu életében, ugyanis általuk működik a kulturális élet, a hagyományok ápolása, tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra fennmaradásához, hiszen a magyar lakosság száma igencsak elenyésző a környéken. „A legjobb partnerünk, melynek fiókszervezete is vagyunk, az RMGE MAROS, itt kiemelném Csomós Attilát, az egyesület elnökét, aki hatalmas segítség a számunkra, ami által tovább tudunk fejlődni. Bár távol állunk még a nyugati színvonaltól, de lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk.”

Szűkös anyagi körülmények

Amint azt az egyesület elnöke elmondta, a szervezési költségeket részben támogatásokból, illetve saját zsebből sikerült előteremteni, ami nem volt könnyű feladat. „Szerencsére vannak még olyan emberek, akik szívesen áldoznak, mivel számukra is fontos a hagyományápolás, a közösség összetartása.”

A rendezvénynek két része volt, a termelők, illetve a kulturális műsorok, tánccsoportok fellépése. A helyiek közül jelen volt Vajda Rózsika, aki saját készítésű sajttermékeivel remekelt, illetve savóból készített gyümölcskoktéllal. Az egyesület elnöke saját hagymatermését állította ki, míg a gazdakör volt elnöke, Ambrus Pál kukoricát, búzát, árpát, kenyérlisztet állított elő. De voltak még Holtmarosról, Segesvárról és Marosvásárhelyről is különböző gyümölcsízekkel, illetve kézműves termékekkel.

 

Több mint 120 fellépő

A nap folyamán mintegy 250 személy volt kíváncsi az eseményre. Sajnos a település vezetői közül egyedül Majer Nicu önkormányzati képviselő volt jelen és beszélt az esemény fontosságáról, illetve Csomós Attila, aki szintén beszédet tartott, míg a műsor moderátori szerepét a fehéregyházi Patkó néptánccsoport vezetője, Finna Lenke vállalta. A kiállítók mellett fellépett a helyi Patkó, illetve a román Doina néptánccsoport, a Magyarok Nagyasszonya csoport Csíkcsomortányról, a Kispipacsok Székelykeresztúrról, illetve a sóváradi, gyalakutai és szovátai tánccsoportok is.

Akárcsak a jelenlévők, a szervezők is elégedetten zárták a napot, arra a kérdésre pedig, hogy milyen tervük van a jövőre nézve azt a választ kaptuk az elnöktől, hogy teljesen biztos, hogy jövőre újra megszervezik a találkozót.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 914

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.