Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

A városalapító tisztelete

Központ november 21, 2013 Társadalom

sofalviA városalapító tisztelete

Szováta világhírű fürdőteleppé és várossá fejlődését Sófalvi Illyés Lajosnak köszönheti, aki felismerte a Medve-tóban és a csodálatos környezetében rejlő gazdasági lehetőségeket. Megalapította Szovátafürdőt, amely néhány év leforgása alatt Magyarország legnépszerűbb és Európa egyik legkedveltebb fürdőhelyévé vált.  2013. november 16-án kopjafát avattak a városalapító tiszteletére a családi sírhelyen, és emlékkonferenciát tartottak a róla elnevezett szovátai iskolában. 

1875. május 27-én egy felhőszakadás okozta vízelnyelő-elzáródás következtében létrejött a szovátai Medve-tó. Egy ideig nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget neki, létezéséről is csak a sóőrök tudtak, akik „ötödik számú tónak” nevezték. Elsőként Sófalvi Illyés Lajos látott lehetőséget abban, hogy az új heliotermikus tó komoly hasznot hajthatna megfelelő befektetések következményeként. Felvásárolta a tó körüli területeket, majd 1894-ben villát épített a közelébe. Ezt követően fürdőengedélyt szerzett, és a kor igényeinek megfelelő kezelőrészleget létesített. 1902-ben megvásárolta a Géra fürdőt is, és ezzel létrehozta az egységes Szovátafürdőt. Ezzel elindult a kis – addig szinte ismeretlen – település gyors ütemű fejlődése, melynek köszönhetően Szováta hamarosan Magyarország legnépszerűbb fürdővárosává vált. Itt nyaraltak az ország jelentős személyiségei, politikusok, művészek, írók, színészek. A nyaranta itt üdülő írók, költők még helyi lapot is indítottak Szováta és vidéke címmel. (Forrás: Józsa András: Sófalvi Illyés Lajos, a modern Szovátafürdő megalapítója)

sofalvikopja

Szovátafürdő fejlődési hullámát az első világháború törte derékba

Szováta első fénykorának az I. világháború vetett véget. Az 1916 őszi román betörés hírére kiürült a fürdő, majd a harcok során leégett Illyés Lajos épületegyüttese. A háborút követő két évtizedes megszállás idején, az erdélyi magyarság gazdasági erejét megpróbálta minél inkább csökkenteni az új hatalom. Illyés Lajos azonban idejében rájött arra, hogy a megváltozott körülmények között nem tud érvényt szerezni vállalkozásának, ezért még a kisajátítások előtt eladta azt. A fürdőt a Nemzeti Parasztpárt képviselői vásárolták meg az Agrárbank segítségével.

Sófalvi Illyés Lajos a városalapító

A Sófalvi Illyés család leányági öröklés révén jutott a Bercsényiek székesi birtokához.

Illyés Lajos 1839. szeptember 25-én született Székesen Illyés István táblabíró és Zsombrori Amália gyermekeként. Tanulmányait a marosvásárhelyi Református Kollégiumban és egy segesvári szász gimnáziumban végezte. 1870-ben vette feleségül az 1852-ben született Braun Irmát, kitől a következő gyermekei születtek: Klára (1873), Ilona (1874), Tibor (1876), Mária (1877), Andor (1879), István (1892). Szovátafürdő megalapítója 1926. február 5-én hunyt el, és talált örök nyugalomra a székesi temetőben. Sírhelye azonban a közelmúltig jelöletlen volt.

Kopjafa a nagy előd emlékére

Ez év nyarán Sófalvi Illyés Lajos Magyarországon élő leszármazottai azzal a céllal látogattak Szovátára, hogy elődük emléke után kutatnak. Kiderült, hogy Szovátán ismerik Illyés Lajost, sőt iskolát neveztek el róla, de a székesi temetőben semmi nem őrzi az emlékét. A városalapító dédunokái, ükunokái, szépunokái miután felvették a kapcsolatot Szováta történetének egyik legjobb ismerőjével, Józsa András helytörténésszel, arra az elhatározásra jutottak, hogy kopjafát állíttatnak a nagy előd emlékére a székesi temetőbe. A kopjafát Vass Sándor szovátai faragóművész készítette el, majd Birtok György és emberei szállították és helyezték el a családi nyughelyen.

Emlékkonferencia a városalapító tiszteletére

November 16-án került sor a mesterien megmunkált síremlék ünnepélyes felavatására, felszentelésére. A székesi temetőben Orbán Lehel falufelelős köszöntötte a megjelenteket, majd a 88 éves Szabó Lajos, Sófalvi Illyés Lajos dédunokája beszélt az esemény fontosságáról. Szováta polgármestere, Péter Ferenc a városalapító emléke előtt tisztelgett, melyet követően Bíró László székesi református lelkész megáldotta a sírjelet és az összegyűlteket.

A megemlékezés, tisztességtevés este 18 órától a szovátai Sófalvi Illyés Lajos Általános Iskolában folytatódott. Itt Fekete Árpád, Nemes Gyula, Józsa András és Szolláth Hunor helytörténészek tartottak előadást az iskoláról, Székesről, a Bercsényi és az Illyés családokról, illetve Szováta fürdőváros történetéről.


Share Button
Ennyien olvasták: 867

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.