Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

A vásárhelyi csontkovács, aki Táltos masszázzsal gyógyít

Pál Piroska február 19, 2018 Társadalom

Zrínyi Miklós István bár csak két éve foglalkozik hivatalosan csontkovácsolással, elmondása szerint egyre szebb eredményeket tudhat maga mögött. Azelőtt hosszú évekig masszírozott, aztán magyarországi oktatóktól, illetve csíki és gyimesi öreg gyógyítóktól tanulta el a kiropraktőr mesterséget. A modern orvoslás kiegészítőkezelésének tartja a csontkovácsolást, úgy véli: azért is hasznos, mert nem csak a testre, a lélekre is gyógyítólag hat. Munkájára hivatásként tekint, hiszen szerinte a legnemesebb dolog segíteni az embereken.

– Milyen indíttatásból választotta ezt a hivatást?

– Több mint 15 éve masszírozok, és mivel 23 évet Gyergyószentmiklós környékén, Gyergyócsomafalván éltem, ott tanultam meg a masszírozás minden válfaját. Ott azt is elsajátítottam, hogy ez egy olyan munkakör, amit lélekből kell végeznie az embernek, hiszen csak úgy tud hatni a gyógyulni kívánó emberre. A másik ok, amiért ezt választottam, mert szerintem az embereken segíteni a legnemesebb dolog, ami létezik. Jómagam nem is munkaként, hanem hivatásként tekintek erre.

– Romániában ki és milyen körülmények között gyakorolhatja a csontkovácsolást? Létezik kiropraktőr-munkakör?

– Hazánkban ez még nincs elismerve szakmaként. Én masszőrként tevékenykedek, van egy szalonom, és ezen belül az általam használt, úgynevezett Táltos masszázst csontkovácsolásnak nevezem. Ennek oka mindössze annyi, hogy többen ismerik ezen népies megnevezését az előbb említett masszázstechnikának.

– Ön hol tanulta a mesterséget?

– Marosvásárhelyen tartottak Népi Gyógyászat képzést magyarországi oktatókkal, ahol nagyon sokat tanultunk a gyógyítás alternatív oldaláról, illetve itt többek között a csontkovácsolás is tananyag volt. Mivel az alapok nálam adottak voltak, könnyebb volt elsajátítani a részleteket. Ezek után csíki és gyimesi öreg gyógyítóktól is tanultam, ezzel pedig gazdagítottam tudásom.

– A modern orvoslás miként viszonyul ehhez az amúgy ősinek számító hivatáshoz?

– Mint minden alternatív kezelés, ez is komplementer kezelés, akár a masszázs. Ugyanakkor tudni kell, hogy nem minden ember számára alkalmas, hiszen különbözőek vagyunk. Ez a módszer csak azon személyeknek hozhat jó eredményeket, akik hisznek önmagukban, gyógyulásukban, és elfogadják, elismerik ezt a kezeléstípust.

– Mennyire ismerik, mennyire elterjedt a lakosok körében ez az alternatív terápia?

– Szép lassan ismerté válik, hiszen egyre több ember fordul hozzám. Ismerősökön keresztül adják át az emberek a telefonszámom egymásnak, és egyre több hívást kapok, egyre többen kérik a segítségemet.

– Milyen panaszokkal keresik fel önt a páciensei?

– Természetesen legtöbbször egészségügyi problémák megoldásánál, azaz a gyógyításnál. A magyar nyelv csodája, hogy minden szóban, kifejezésben megtalálható annak rejtett értelme is. Aki foglalkozott az emberiség őstörténetével, hamar ráeszmél, hogy a gyógyításban mindig is kiemelkedő szerepe volt a kéznek, így alakult a kezelés szó a gyógyításnak szinonimájává. Több ezer éve végeznek világszerte beavatkozásokat kézrátétellel, illetve a kéz mechanikus erejével az emberi testen, gerincen, erről számos fennmaradt forrás és emlék árulkodik. A régi magyaroknál a Táltosok végezték e tevékenységeket, melyekkel műtét nélkül tudtak megoldani számos mozgásszervi elváltozást az emberi testen. Lényegében felhasználóik fizikai erővel teszik helyre a kimozdult csigolyákat, ízületeket. Az általam alkalmazott Táltos masszázs a felsorolt módszerek leghatékonyabb technikáit és mozdulatait tartalmazza, a különbség csupán annyi, hogy a kezelés nem erővel, hanem masszázs közben, energia átadásával történik! Ez által a kezelések teljesen fájdalommentesek, a páciens kellemes masszázsként érzékeli azt.

– Miben tud segíteni nekik?

– A rendszer több mint száz fogásának alkalmazásával legelőször fellazítjuk az izmokat, majd energiával csökkentjük az esetleges gyulladásokat. Ezek után, a masszázs közben a fellazult izomzat szinte magától engedi helyére a kimozdult csigolyákat, ízületeket. A folyamat végén energia közvetítésével megnyugtatjuk az átdolgozott izmokat. A módszer lényege, hogy sosem kezelünk csupán tünetileg, vagy csak a problémás testrészt, minden esetben teljes testkezelést végzünk: 126 ízületünk átmozgatása, több mint száz fogással! Ezek után azt szokták mondani a pácienseim, hogy akár repülni is tudnának. A módszer nem a hagyományos orvoslás helyett, hanem mellette történik, és nem a tünetet, hanem a kiváltó okok megszüntetése után, a teljes szervezetet, embert kezeljük!

A teljes testkezelés első kulcsa nem más, mint a keresztcsont – os sacrum – visszaállítása. Enélkül bármilyen beavatkozás csak részleges hatással bír. A keresztcsont elmozdulását követően – ez sajnos az emberek 70-80 %-nál tapasztalható – a gerincoszlop és ezáltal a csigolyák is a keresztcsontra merőlegesen próbálnak állni. Testtartásunkkal tudattalanul is ellensúlyozzuk ezt, így előidézve egy oldalirányú gerincferdülést. A gerincoszlop és a csípőcsont helyzete meghatározó a szervezet szimmetriája és harmóniája szempontjából, ugyanakkor a gerinc minden csigolyájának van egy belső szervi beidegződése, így krónikus betegségek kialakulásának okai lehetnek.

– Elmesélne néhány pozitív esetet a praxisából?

– Szerencsére az összes esetem csak pozitív élmény, mert minden ember mosolyogva megy el tőlem, hiszen fájdalommentesen dolgozom. Mindenféle esetem volt már, nyaki és gerincsérvek, gerincferdülések, csípőszűkületek, nyakrögzülések, térd-, illetve bokasérülések. Nagyon ajánlatos áldott állapot előtt és után is meglátogatni a csontkovácsot. Volt már 2 hónapos baba is nálam, és nagyon sok fiatal, hiszen a túlzott mobiltelefon- és a táblagép-használat következménye a kezelésre szoruló hát.  A pácienseim 80%-a nő, talán azért is, mert a férfiak kissé zárkózottabbak. De 13 évestől 70 évesig bárkit fogadok. Tudni kell, hogy 70 éves kor már több veszélyt is hordoz, ami miatt nem ajánlatos ez a fajta kezelés, de  65 éves kor fölött is érdemes a kezelés előtt a páciens anamnézisét felállítani.

Zrínyi Miklós Istvánt rendelőjében, a Fürdő utca 6. szám alatt lehet felkeresni.

Share Button
Ennyien olvasták: 10269

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

2 hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.