Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

A végső megoldás egy önálló magyar orvosi egyetem megalakítása

Központ május 11, 2012 Társadalom

mogyeA végső megoldás egy önálló magyar orvosi egyetem megalakítása

„Sajnálatos, hogy Romániában egyelőre csak mímeljük a demokráciát, és hihetetlen, hogy egy törvényt, illetve egy kormányhatározatot egy tollvonással érvénytelenítenének” – jelentette ki dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Ugyanakkor gyanúsnak minősítette azt is, hogy a Ponta-kormány legfontosabb szándéka az egyetemen létrahozandó magyar karokra vonatkozó kormányhatározat megsemmisítése. „Az ország gazdasági problémáktól terhes, munkahelyhiánnyal, szegénységgel küszködnek az emberek, nem hiszem, hogy a legégetőbb problémát a MOGYE-n megalakuló magyar departamentum jelentené” – mondta el Benedek.

Állítása szerint az egyetlen reményt Ioan Mang, az új tanügyminiszter és Andrei Marga, frissen kinevezett külügyminiszter vásárhelyi látogatása jelentheti, amikor remélhetőleg komoly lépést tehetnek a mindenkit kielégítő megoldás felé. „Bízom abban, hogy Marga jelenléte pozitív befolyással bír majd, hisz a Babes-Bolyai Tudományegyetem volt rektoraként neki tudnia kell, hogy mik az előnyei, és hogyan kell megalakítani egy multikulturális egyetemet” – fejtette ki Benedek, aki a MOGYE oktatója is.

„Hogyha ennek a próbálkozásnak sem lesz eredménye, akkor személy szerint egy önálló, állami, magyar tannyelvű orvosi egyetem létrehozását vélem az egyetlen megoldásnak” – mondta el. Hozzátette: „a felsőoktatási intézmény így működött az ’50-es, ’60-as években is, emellett igény lenne rá, és meglátásom szerint a magyar ajkú diákoknak is joguk van arra, hogy anyanyelvükön tanuljanak”. Benedek mondvacsináltaknak nevezte azokat az ellenérveket, amelyekkel a román közvélemény bombázza őket, miszerint a magyar nyelven tanuló orvosok képtelenek lesznek majd a román betegeket ellátni. „Minden orvosira bejutott diák érettségizett román nyelvből, így teljesen logikátlanok ezek az állítások, sőt, éppen a fordított esetre van rengeteg példa, amikor is a román orvosok nem tudnak kommunikálni a magyar betegekkel” – hívta fel figyelmünket Benedek egy Marosvásárhelyen, de Erdély más városaiban is gyakran előforduló problémára.

Mint ismeretes, kedden az új kormány visszavonta azt a fellebbezést, amelyet az Ungureanu-kabinet nyújtott be egy bírósági döntés ellen, amely felfüggesztette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozásáról szóló kormányhatározatot.


Share Button
Ennyien olvasták: 512

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.