Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

„A videók mondanivalója fontos számomra, nem a nézettség”

Pál Piroska augusztus 10, 2018 Társadalom

Az elmúlt években megszámlálhatatlanul sok magyar nyelvű Youtube-videós árasztotta el a videómegosztó csatornát. Ezek közül még mazsolázni is nehéz, hogy kinél találunk igényes tartalmat. Horváth Lilláé ilyen, aki a műfajra nem éppen jellemző gyorsasággal lett népszerű. Amikor elkezdte a videózást, Kínában tanult, és az ország sajátosságait, érdekességeit, magyar vonatkozásait mutatta be a csatornáján. Ma már hazatért Magyarországra, ahol egyelőre az útját és saját hangját keresve ugyan, de főállásként igyekszik folytatni az ismeretterjesztő, mindig tartalommal és mondanivalóval bíró videókat. Lilla a marosvásárhelyi VIBE fesztiválon vett részt panelbeszélgetésen, ahol a Youtube-videózásról mesélt. Erről kérdeztük.  

Valamivel több mint egy éve indítottad a csatornád, és a magyar Youtube-közösséghez viszonyítva gyorsan népszerű lettél, jelöléseket is kaptál videós díjazásokon. Mit gondolsz, milyen „összetevők” miatt sikerült ez?

Valóban hirtelen lett felkapott a csatornám, ami engem is meglepetésként ért. Abban egészen biztos vagyok, hogy Magyarósi Csabával – közismert videós-szerk. megj. – forgatott közös rész ebben közrejátszott. Ezen kívül talán a környezet, amiben éltem, hiszen akkoriban még Kínában tanultam. Gondolom, hogy sok magyar néző számára egy nagyon idegen és egzotikus helyként elképzelt Kína felkeltette az érdeklődésüket, és emiatt is ugrott meg hirtelen a csatornám nézettsége.

Miként határoznád meg a Youtube-csatornád, illetve milyen irányba tart most, hogy hazatértél Kínából?

Kína után kissé nehezen találtam a helyem mind Magyarországon, mind a Youtube világában. Sok nézőt elveszítettem azzal, hogy hazaköltöztem. Eleinte zokon vettem, de talán mostanra sikerült ezen túllendülnöm. A tematika még alakul, de egy dolog biztos: szeretném, ha a videóimnak lenne mondanivalója. Legyen szó utazásról, kutya-örökbefogadásról, vagy egy korábban nagyon sikeres, magyar fociedzőről.

Van-e „recept” népszerű csatorna indítására?

Sok minden tehet egy youtubert igazán népszerűvé, de sajnos az is igaz, hogy gyakran a trash válik közkedveltté. Nyilván fontos az, hogy mi számít igazán egy videósnak. Ha könnyebben és gyorsabban szeretne feliratkozókat gyűjteni, és nem bánja, hogy sokszor nincs valódi tartalom benne, az is érthető, ám számomra az a fontos, hogy legyen mondanivalója egy videónak, még ha ez sokszor kevesebb emberhez jut is el.

Mi a célod a videókkal? Saját magad számára dokumentumértékű, vagy inkább informálni szeretnéd a nézőid? Esetleg valami nevelőszándék is van bennük?

Utólag visszanézni a videókat határozottan dokumentumértékű. Amikor elfog a honvágy Kína fele, van, hogy visszanézek egy-két vágóképet, amiket kint vettem fel. Eleinte a vloggal azt szerettem volna elérni, hogy egy idegen kultúrát bemutatva sok néző számára megszűnjön az alaptalan előítélet a kínai emberekkel szemben. Az itthoni videókban is inkább szeretnék másokat beszéltetni, ahelyett, hogy rajtam lenne a fókusz.

A VIBE Fesztiválon Marosvásárhelyen volt előadásod. Jártál már itt?

Erdélyben többször is jártam. Családdal, barátokkal, fesztiválon is voltam korábban, bár nem Marosvásárhelyen, hanem Tusványoson. Szeretnék több helyre eljutni, több embert megszólítani, hogy a Magyarországon élő magyarok is többet megtudhassanak a határ másik oldalán élő honfitársaikról.

Több éven át Kínában éltél és tanultál. Mire tanított meg Kína?

Azáltal, hogy számos nemzetközi diák vett körül, akikkel napi szinten beszélgettem hosszabban, nem csak Kínáról tudtam meg többet, hanem kisebb túlzással az egész világról. Ez pedig azt is eredményezte, hogy a korábban kialakult elképzelésem nemzetekről, vallásokról mind-mind sokkal közelebb kerültek a valósághoz. Megemlíteném a toleranciát is, aminek fontosságát szintén kint tapasztaltam meg. Mindezeknek köszönhetően szerintem nagyon sokat adott, és kellőképp megváltozott kint a személyiségem, valamint a világról alkotott képem.

Milyen ott jellemző dolgok tetszenek, amiket „importálnál” tájainkra is?

Az egészség megőrzéséért való folyamatos küzdelmük figyelemreméltó. Olyannyira tudatos módon étkeznek a kínaiak és mozognak, sportolnak az idősebb korosztályból is, hogy már-már zavarbaejtően gyorsabban bicikliznek a nálam akár két generációval idősebb emberek is. Az egyetemen a diákok szorgalma is példaértékű, ahol azt emelik ki és az jut előre, aki tud. És odakint mindenki első akar lenni, bennük van a szorgalom és a versenyszellem. Az a fajta vendégszeretet, amivel kint találkoztam is új volt számomra. A legapróbb részletekre is odafigyeltek, mikor egy család áthívott magukhoz vacsorázni.

Milyen negatív élményben volt részed?

Egy alkalommal forgattam egy parkban, ahol épp „esküvő vásár” volt. Ez annyit jelent, hogy a kínai társadalom szemében már korosodó – 25-35 év – hajadon emberek szülei maguk próbálnak szerencsét, hogy párt találjanak gyermeküknek. Bent főleg magamat videóztam, és próbáltam bemutatni ezt a jelenséget, amikor egy idősebb férfi rámüvöltött, hogy tegyem le azonnal a kamerát, mert ő van itthon, és nekem kell alkalmazkodnom. Akkor épp nagyon zokon vettem, hogy így zavar ki valaki, de persze az ő álláspontja is érthető, hiszen a gyermeke hajadonsága számára egy kellemetlen nyűg és prezstízsvesztés, hogy a szülők segítségével lehetnek unokái.

Kína után hazatértél Magyarországra. Nehéz volt-e visszailleszkedni?

A legnehezebb. Máig nem igazán találom a helyem. Ott kint nőttem fel igazán, alakult ki a személyiségem, a társaságom, ami hazacsöppenve olyan érzés volt, mintha azt az énemet kint hagytam volna. Kevésbé vagyok magabiztos, a vlog is eleinte emiatt nehézkesen ment. Ez ellen próbálok most küzdeni, hiszen a csatornám számomra is nagyon pozitív tapasztalatokat nyújt.

Share Button
Ennyien olvasták: 1397

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.