Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

„A világ a blogolás irányába halad”

Nemes Gyula december 11, 2015 Társadalom

Molnár Szabolcs Marosvásárhelyen élő 24 éves számítógép programozó tavalyelőtt végzett informatika szakon a Sapientián. Két blognak a szerzője. Ezelőtt másfél évvel kikértük a véleményét a blogírásról. Akkor többek közt azt is megkérdeztük, hogy tartja-e a kapcsolatot más bloggerekkel. Úgy néz ki, ez ihlette arra, hogy a közelmúltban egy bloggyűjtő oldalt (www.blogolj.eu) hozzon létre fiataloknak. A fiatalembert most arról faggattuk, milyen céllal indította az oldalt és miért van ilyenre szükség napjainkban.

 molnar szabolcs (1)

Manapság igen menő internetes naplót vezeti, főleg a fiatalság körében. Sokan próbálkoznak vele. De jó a sok bloggert összehozni egy közös oldalra, hogy megoszthassák írásaikat, véleményeiket. Erre gondolt Molnár Szabolcs is. „Valójában ez a dolog addig nyúlik vissza, amikor a Központ hetilap cikket írt rólam, amelyben a blogolásról beszélgettünk. Akkor kérdezték meg azt is, hogy tartom-e a kapcsolatot más környékbeli bloggerrel, és akkor jöttem rá, hogy én igazából egyetlen eggyel sem ápolok személyes kapcsolatot, de szeretem mások bejegyzéseit olvasni. Ezt is azonban úgy teszem, hogy amikor látok valamit, elolvasom, de nem mentem le a könyvjelzőket. Akkor kezdtem azon gondolkodni, hogy jó lenne, ha létezne egy oldal, ahol hírek formájában jelennének meg a legújabb bejegyzések.”

„A világ halad tovább – veled vagy nélküled”

Molnár Szabolcs elmondása szerint vannak még ilyen oldalak a világhálón, de az általa létrehozott csak a fiataloké. Tagjai jórészt tizenévesek. „Hogy miért pont ők? Nem tudom, valahogy úgy gondolom, hogy engedni kell őket, hogy kifejezzék magukat, hogy ne fojtsák el érzéseiket, hanem tanulják meg megfogalmazni azokat. Ma nem állunk le mindenkivel egyenként megbeszélni problémákat. A világ halad tovább – veled vagy nélküled. A blogolás a fiataloknak ezért egy hiánypótló eszköz. A bloggyűjtőn megtanulnak figyelni egymásra, megtanulják, hogy mi az a kritika, hogyan kell viszonyulni hozzá. Akiknek meg művészi tehetsége is van, azok sokra viszik a blogolást. Láttam például olyan naplókat, amelyekből később könyv lett” – folytatja a bloggyűjtő létrehozója.

Az online marketing átalakulóban van

A továbbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy miért kell a mai világban, amikor Facebookon élnek az emberek, blogot vezetni?

„Nagyon merész kijelentés azt mondani, hogy a Facebook világát éljük. Azt sajnos nem tudjuk mérni, hogy mennyire vagyunk függők, de az internet világa ennél sokkal összetettebb. Például, ha nincs vacsoratipped, akkor felmész a marosvásárhelyi konyhaművészek nevű Facebook-csoport oldalára és találsz valamit ott. De ha egy specifikus információra van szükséged, akkor a Google keresőt használod.

Az pedig nem a Facebook-csoportokra fog mutatni, hanem blogalapú oldalakra. Az online marketing átalakulóban van. Manapság nem elég, ha egy cégnek van honlapja, blogot is vezetnie kell.

Vegyünk példának egy vásárhelyi céget, amely mosógépek szerelését végzi. Ajánlott nekik a blog, amelyben különböző eseteket tárgyalnak ki, magyarázatot adnak jelenségekre.

Az az információ, hogy ők mosógépeket szerelnek másodlagos. Miután megtalálta az ember az interneten, hogy az E6 jelzés a Whirlpool mosógépnél motorhibát jelent, csak utána lát neki megkeresni egy céget. De ha ez a cég pont írt egy cikket a motorhibákról, akkor nagy eséllyel a blogon keresztül eljutnak a klienshez” – magyarázza.

A fiatalokat megérteni blogokon keresztül lehet

Szabolcs úgy véli, a világ az internetes naplóvezetés irányába halad, és emiatt jó, ha a fiataljaink kitanulják ezt. „Ezt pedig sokkal könnyebb megtenni hobbi szinten, szórakozva, és amire felnőnek, ismerik a dolog csínját-bínját. Amitől meg varázslatos az egész: a fiatalok nagy része nem csak leül és ír egy blogot magáról, hanem kitalálnak egy fiktív történetet, fiktív szereplőkkel, vagy egy közismert szereplőt vesznek elő, mint például Harry Potter és írnak egy történetet rá. Ha viszont felnőtt szemmel kezdi valaki olvasni ezt a történetet, azt veszi észre, hogy ha a díszleteket eltávolítjuk, akkor hétköznapi esetekről is szólnak.

Hogy megint nincs idő semmire, hogy apa ordít, a szülők veszekednek, a testverem irigy rám, szenvedek, mert nem találom a szerelmet, vágyom a szerelemre és így tovább. Olyan erős érzések áradnak belőlük, hogy ezekre nem lehet azt mondani, hogy kitaláció, ezeket valamilyen formában már kellett érezzék, át kellett éljék. Szóval, aki felnőtt szemmel szeretne egy ilyen blogot olvasni, az elmondhatja ugyanazt, amit Popper Péter mondott sokszor, hogy a pszichológiát nem szakkönyvekből tanulta, hanem irodalmi művekből. Ugyanígy szerintem a mai fiatalokat megérteni blogokon keresztül lehet” – zárta Molnár Szabolcs.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 925

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.