Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

A virágtermesztés fortélyai

Központ október 14, 2016 Társadalom

A siker kulcsa: türelem, kitartás és elhivatottság a szakma iránt

Manapság, amikor az erdélyi fiatalok túlnyomó többsége külföldre költözik jobb megélhetés reményében, igazán értékelendő példa látni, hogy vannak, akik itthon próbálnak meg boldogulni, ki-ki a maga módján. A mezőpaniti Sikó Csaba időt és energiát nem sajnálva vágott bele a virágtermesztésbe néhány éve, és bár még a szakma „elején” jár, elmondása szerint visszatérülő befektetésről van szó.

1kep_n

„Pár éve foglalkozom szezonális virágok termesztésével, ami magába foglalja a tavaszi (kankalin, jácint, árvácska, boglárka), nyári (muskátli, büdöske, kővirág) és az őszi virágokat. Nehéz megmondani, hogy honnan jött a késztetés, de talán onnan, hogy az évek során nagyon sokat dolgoztam be más kertészetekbe, és láttam benne a lehetőséget” – árulta el a fiatal vállalkozó.

A kezdet

„Az indulás, ahogy az lenni szokott, nem bizonyult akadálymentesnek, hiszen mindent önerőből oldottam meg, nem igényeltem pályázati támogatásokat. Első lépésként kibéreltem egy területet a faluban, melynek összterülete 350 négyzetméter, amiből 250 fóliasátor, a többi pedig szabadtermesztés alatt van.” Elmondta, hogy a 30 méter hosszú és 8,5 széles fóliasátor hozzávetőlegesen 9.000 lejbe került, nem számítva bele a rengeteg időt és energiát.

Folyamatos fejlődés

„Azáltal, hogy több kertészetbe is besegítettem, volt lehetőségem elsajátítani a szakmát, olyan gyakorlati tudást és tapasztalatot szerezni, ami nagyon sokat segít a munkámban. Persze volt olyan virágállomány, amely nem sikerült, de nem adtam fel, hiszen, ahogy mondani szokás, lassú víz, partot mos.”

Napi „24 órás” szolgálat

Bár egyelőre még mellékjövedelemként van jelen az életében, hiszen hobbiból kezdte el, arra a kérdésre, hogy meglehet-e élni belőle, azt a választ kaptuk, hogy igen, csak igazán szeretni kell, hiszen nagyon időigényes. „Olyan, mint egy gyerek, nem lehet olyan, hogy ma nincs kedvem, és kihagyom az öntözést, ami jelenleg kézzel történik, s ami körülbelül 3 órát vesz igénybe, de tervezem, hogy automatizálom.”

Míg a meleg időszakban a kánikula miatt igényelnek állandó törődést, télen majd gondolni kell a fűtésre, hiszen ahhoz, hogy a tavaszi virágok piacképesek legyenek, néha még éjszaka is fel kell kelni és fűteni.

Kialakult vásárlói kör

„Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen megvannak a visszatérő vásárlóim, akiket a több éve folyamatosan megrendezett vásárokon ismertem meg, amikor még nem saját magamnak, hanem másnak dolgoztam” – árulta el, aki ezen kívül Marosvásárhelyen két napi piacon szokott árusítani (Kövesdombi piac, Cuza Voda), de amennyiben lehetősége van rá, jelen van a különböző kiállításokon is. Az értékesítést az egységes piaci normák szerint próbálja kialakítani, jelenleg nagyon készül a Mindenszentek előtti felhajtásra a krizantémmal, ami 5 és 15 lej között van, reményei szerint helyett kap Marosvásárhely központjában ő is. Közben pedig folyamatosan próbál felzárkózni a gyors és szinte minden héten megújuló technológiai rendszerekhez és azok beszerzéséhez.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 3844

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.