Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Adminisztratív szempontból leállt a katolikus gimnázium

Nemes Gyula december 8, 2016 Társadalom

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium körüli hercehurca végére még nem sikerült pontot tenni. A Maros Megyei Tanfelügyelőség újonnan kinevezett főtanfelügyelője – nyilatkozata szerint – prioritásként kezeli az ügyet, de ebből még „kézzel foghatóan” semmit sem lehet érezni. A mostani helyzetről az iskola egyik tanárát, Székely Szilárdot kérdeztük.

colegiulunirea_800

Mint ismeretes, amióta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) célkeresztjébe került a gimnázium és volt igazgatóját, Tamási Zsoltot hatósági felügyelet alá helyezték, az iskola tanári kara és kisegítő személyzete nem kapott fizetést.

„Jelenleg patthelyzet van. Az új főtanfelügyelővel folyamatosan egyeztetünk, de még nem sikerült megoldást találni. Az igazgató felfüggesztése a tanfelügyelőség részéről még nem történt meg, ennek hiányában nem lehet kinevezni igazgatóhelyettest – ez az egyik csomója az ügynek. A másik pedig az, hogy az új főtanfelügyelő nem akarja vállalni a felelősséget azért, hogy olyan iskola élére nevezzen ki valakit, amelynek a törvényességét vizsgálják. Úgy tűnik, hogy ezen a ponton zátonyra futottak az egyeztetések.”

Fizetéseket, igazolásokat sem tudnak kibocsájtani

„Ami a fizetéseket illeti, egyelőre még nem tudunk hozzáférni, pont az igazgató hiánya miatt, hiszen az ő aláírása nélkül nem lehet átutalni a fizetéseket a tanárok számlájára. De ez csak az egyik probléma. Másak vannak: nem tudunk igazolásokat kiadni sem diákoknak, sem tanároknak, alkalmazottaknak. Ha valaki a kollégák közül, valamilyen szerencsétlen ok folytán netán kórházba kerül, maga kell a költségeit kifizesse, mivel az iskola nem tudja igazolni a munkaviszonyát. Adminisztratív szempontból leállt az intézmény. Ugyanakkor lassan sor kerül a jövő évi beiskolázási terv leadására is, amelyet igazgató nélkül nem lehet leadni és így tovább” – mondta el lapunknak Székely Szilárd. Mindezek ellenére a tanítás, a gyermekekkel való foglalkozás a megszokott rendben folyik tovább a tanintézményben. Az igazgató óráit helyettesítéssel, önkéntes alapon megoldották. Az iskolán kívüli tevékenységeken, versenyeken való részvétel továbbra is működik, a diákok eredményesen szerepelnek mindenhol – tudtuk meg a gimnázium tanárától.

Marosvásárhelyen a római katolikus iskolai oktatás több évszázados múltra tekint vissza. Egy 1525-ből származó okirat szerint a ferencesek iskolát működtettek a kolostorban. A reformáció után 1708-tól indult meg a római katolikus gimnáziumi oktatás városunkban. A mai Főgimnázium épülete 1903–1905 között épült, majd 1908-ban egy kollégiummal bővült. 1948-ban a román kommunista hatalom államosította az épületet. Ennek visszavonására 1998-ban került sor, de a visszaszolgáltatásra 2004-ig kellett várni. Az újrainduló katolikus oktatás a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kezdte el működését, és csak 2015-ben „költözhetett haza”.

Share Button
Ennyien olvasták: 1769

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.