Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

„Alapvető célom megtanítani a helyes bőrápolást”

Pál Piroska február 5, 2019 Társadalom

Tajti Ildikó, azaz Tindigo neve ismerősen csenghet azon személyek számára, akiket foglalkoztat a bőrápolás. Kozmetikusnak tanult, és a Tindigo Szépségreceptek nevet viselő blogján több száz, tudományos alapokkal rendelkező bőrápolással kapcsolatos cikket írt és fordított, Youtube-videókat készít, de két könyve is megjelent a témában. Az IT-szektor helyett választotta az akkor még szerelemprojektjét, ma már hat saját terméket fejlesztett ki, illetve konzultációkat is tart, ahol bőrdiagnosztika után személyre szabott, márkafüggetlen rutint állít össze a hozzá jelentkezőknek, és számtalan sikersztorival büszkélkedhet.  Bár Budapesten él és dolgozik, Erdélyből is voltak „páciensei”, hiszen online konzultációra is lehetőség van.

Ildire a holisztikus, páciensorientált és professzionális hozzáállás jellemző, és a ma már gombamód elszaporodott natúr- és biokozmetikumokat gyártó személyek számára kötelező olvasmány kellene legyen a blogja, illetve a könyvei, és a videóiban is sok hasznos információ van.

„Filozófiám alapjai független kutatások”

„Több mint 10 évig küzdöttem aknéval, 25 éves voltam, amikor először találkoztam olyan angol nyelvű, független, tudományos kutatásokkal és  könyvekkel, melyek alapján összeállítottam egy rutint, ami átütő sikert hozott. 2013-ban blogot indítottam azzal a céllal, hogy megosszam ezt a tudást magyarul. Ez aztán gyorsan szélesedett tovább, és mindvégig az volt a célom, hogy megtanítsam a nőknek helyesen ápolni a bőrüket. A bőrápolási filozófiámat és tanácsaimat minden esetben független kutatások támasztják alá” – kezdi a történetét Ildi. Azóta rengetegen olvasták a blogját, nézték meg videóit, rendelték meg könyveit. Számos személy vette igénybe a konzultációit, ahol Ildi teljes arcápolási rutint állított össze számukra, és ezt követően a pozitív visszacsatolás sem maradt el.

Szent grál vitaminok a bőrápolásban

A saját márkás kozmetikumának ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, mert szeretett volna egy olyan magyar, állatkísérlet-mentes márkát, mely nem tartalmaz semmilyen irritáló összetevőt, megfelel érzékeny bőrűeknek is, és mely képes adott bőrproblémákat megoldani.

Az egy évvel később piacra dobott három terméke mellett – arclemosó, C-vitaminos szérum, illetve retinolos (A-vitaminos) szérum – tavaly újabb három szérumot fejlesztett ki, amelyek formulázásában hasonlóan az A- és C-vitamin jótékony hatását aknázta ki.

„Kozmetikumot a termék ígérete, csomagolása vagy éppen illata alapján választanak a legtöbben. Nem csoda, hogy folyton csalódnak, én is rengeteg kozmetikumot dobtam ki. Azonban, ha valaki megtanulja az INCI-t, vagyis az összetevőlistát elemezni, képes lesz eldönteni, hogy egy kozmetikum tényleg használ, vagy inkább csak árt a bőrnek, és egyáltalán neki való-e. A több ezer visszajelzés alapján biztosan állíthatom, hogy a tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, erre nagyon büszke vagyok” – vallja a szakértő.

Közérthető könyvek a bőrápolásról

Két könyve is megjelent, az elsőnek a címe: Esszenciális bőrápolás – Gyakorlati útmutató az egészséges és gyönyörű bőrért. Ezt a könyvet úgy állította össze, hogy minden lényeges dolog benne legyen a helyes bőrápolásról, tökéletesen érthető legyen laikusoknak is, és az egyes bőrproblémákra is megoldást adjon. Aztán megírta a Tiszta bőr titka című könyvét is, amelyben tudományosan is bizonyított megoldásokat kínál mitesszerekre, pattanásokra és rosaceára.

Natúrkozmetikumok?

Ma már nagyon gyakran bukkannak fel natúrkozmetikumokat készítő személyek, akik azt hirdetik, hogy csak a „természetes anyagokat” tartalmazó termékeket szabad a bőrre használni. Tajti Ildi itt is a kutatásokra, tudományos eredményekre hagyatkozik.  „Létezik az a tévhit, hogy a nem natúrkozmetikumokban mérgező dolgok vannak, ezzel szemben a biokozmetikumok „kemikálamentesek”. Ez a kemofóbia teljesen értelmetlen, hisz minden kemikáliákból áll össze. A közönséges citromnak negyedoldalnyi terjedelmű összetevője is mind kemikália.  Sajnos a legtöbb esetben a natúrkozmetikumok tartalmaznak illatanyagokat, sokszor denaturált alkoholt, melyek irritációt okozhatnak az érzékeny bőrökön – mondja Ildi. Egy összetevő bőrre gyakorolt hatását nem az határozza meg, hogy természetes, vagy mesterséges, hanem a kémiai szerkezete. Mind  természetes, mind a mesterséges összetevők között vannak a bőrre jótékony és sajnos a bőrre káros hatásúak. Jómagam éppen ezért szeretem kombinálni a mesterséges és természetes összetevőket egy kozmetikumon belül, de mindig nagyon figyelek rá, miket választok ki”- magyarázza.

Mi nem hiányozhat egy jó rutinból?

Ildi szerint megbízható, jó minőségű fényvédő, gyengéd, de hatékony lemosó, anti-aging szérum, retinol vagy kémiai hámlasztónak kell helye legyen a napi bőrápolási rutinunkban. „A mechanikai, dörzsölős arclemosókat betiltanám, hiszen a szilárd részecskékkel mikrosérüléseket okozhatunk a bőrünk felszínén. Ehelyett retinolt, kémiai hámlasztót vagy peelinget ajánlok. Illetve egy jó hidratálókrémnek is kell lennie a rutinunkban, ennek fajtája bőrtípustól függ” – összegez.

Hisz benne, hogy a bőrápolás komoly reformra szorul, még kozmetikus sulikban is rengeteg elavult dolgot tanítanak. Az emberekre ma már jellemző, hogy megnézik, mit esznek, viszont azt kevesen, hogy mit tartalmaz egy kozmetikum. Legtöbben beérik a márka hangzatos ígéreteivel, amely ritkán állja meg a helyét a valóságban. „Alapvető célom, hogy megtanítsam az embereknek a helyes bőrápolást, ugyanis azt tapasztalom, hogy ahogy a bőrünk javul, ez az egész életminőségünkre kihat. Több lesz az önbizalmunk, bátrabban ismerkedünk, kommunikálunk, és ez az új attitűd javítja társas kapcsolatainkat, akár a karrierünket is. A cél, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ami szép bőrben, lássuk be, könnyebb” – szögezte le a fiatal bőrápolási szakértő.

Share Button
Ennyien olvasták: 1322

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.