Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Állami kitüntetés egy romániai származású Nobel-díjas tudósnak

Központ szeptember 7, 2015 Társadalom

Klaus Iohannis államfő a legmagasabb állami kitüntetést, a Románia Csillaga Érdemrend Nagykeresztjét adományozta pénteken Stefan Hell romániai születésű, Németországban élő tudósnak, aki tavaly – két amerikai tudóssal megosztva – kémiai Nobel-díjat kapott a nanoszkópia terén bevezetett újításaiért.

nobeldijas

Az elnöki hivatalban lezajlott ceremónián, románul mondott beszédében Stefan Hell bevallotta: amikor 1978-ban, 15 évesen kivándorolt Romániából, nem tudta volna elképzelni, hogy egyszer majd egy „szabadon választott, és németül folyékonyan beszélő” román államfőtől fog átvenni egy ilyen rangos kitüntetést.

Stefan Hell a Román Akadémián zajló ROMOPTO tudományos konferenciára érkezett Romániába. A rendezvényen tartott előadása után, a közönség soraiból érkezett kérdésre válaszolva elmondta: tudományos karrierjében, a pályaválasztás szintjén meghatározó szerepet játszottak romániai diákévei, de azt is nyíltan elmondta: nem érhette volna el ezt a tudományos szintet, ha nem vándorol ki.

Az állami elismerést tudományos munkásságáért és Románia nemzetközi megítélésének javításáért ítélték oda a tudósnak. Pénteken az 1947-ben lemondatott Mihály király nevében a (Hohenzollern-Sigmaringen dinasztia részét képező) királyi ház is kitünteti a Romániában tartózkodó Stefan Hellt.

A göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Kutatóintézet jelenlegi igazgatója 1962-ben született, gyermekkorát a magyar-román határtól mintegy 15 kilométerre fekvő Újszentannán töltötte, ahol általános iskolai tanulmányait végezte. Gimnáziumi tanulmányait a temesvári Nicolaus Lenau német tannyelvű iskolában kezdte. 1978-ban, 15 éves korában szüleivel Németországba költözött.

Stefan Hell a németajkú romániai sváb közösség – és a temesvári „Lenauschule” – második képviselője, akit Nobel-díjjal tüntetnek ki. 2009-ben az irodalmi Nobel-díjat ítélték Herta Müller bánsági származású írónak. Ő 1987-ben, 34 éves korában települt át Romániából Németországba.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 807

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.