Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

„Átkelőpontok” a Márton Áron utcában

Központ március 14, 2013 Társadalom

„Átkelőpontok” a Márton Áron utcában

katyu

Köztudott: mindent tönkre lehet tenni, ami elkészült, mindent el lehet rondítani, ami szép. Néhány nappal ezelőtt N. Kálmán hívta fel a figyelmünket arra, amit az alábbiakban foglalunk össze.  A helyszín a marosvásárhelyi Márton Áron utca, amelyet évekkel ezelőtt, a régi szülészettől lefelé lebetonoztak – hogy miért nem a Bolyai-tértől, azt mindenki sejtheti… Nos, a történet másfél-két évvel ezelőtt kezdődött. Illetékes szakemberek e keskeny zsákutcát több helyen átvágták új gázvezeték szerelése végett.

 

Ezeket a sáncokat a beavatkozás után vissza is tömték, valamelyest le is döngölték, majd a legfelső felületet visszabetonozták. A jelek szerint nem éppen szakszerűen, hiszen ezek az átvágások megereszkedek, besüllyedtek. Olyannyira, hogy autóval már alig lehet áthajtani, áthaladni rajtuk. A munkálatokat végző cégek be is zsebelték az ezért járó gázsit, mégis az egész helyzet arra emlékeztet, amikor a kutya valamit maga mögött hagy…

A környéken lakók már ismerik az áldatlan állapot velejáróit. Ezt kihasználva járművükkel lelassítanak, és megkeresik a már kialakult „átkelőpontokat”.  

A kérdés jelen esetben is hasonló a múltkorihoz. Ki a felelős a szóban forgó állapotért, illetve ki fog lépni annak érdekében, hogy akinek ezt rendbe kell hoznia, az meg is tegye?

Felfigyelve olvasónk észrevételére el is mentünk a Márton Áron utcába. Lefényképeztük, és bizony, egyértelműen igazat kell adnunk N. Kálmánnak, aki különben a lapunknak még azt is elmondta, hogy ebben az utcában napközben teljesen lehetetlen a parkolás.

Nem csoda. A zsákutca végében van a volt Telefonpalota épülete, a CEC Bank, és a 112-es sürgősségi diszpécserszolgálat. Gondoljuk, nem kell nagy tudomány és éles észjárás ahhoz, hogy ki lehessen számolni: az említett intézetekben hányan dolgoznak, hányan mennek a taposómalomba autóval.

Ez, mondjuk, mindenütt így van: aki teheti, ma már nem gyalogol. Ellenben a megnevezett cégek vezetői is jelezhetnék illetékes helyeken a leírtakat, hiszen az utcát egyértelműen jobban igénybe veszik, mint a környéken lakók!

Megjegyzendő még, hogy addig, amíg a 112-es diszpécserszolgálat épülete nem létezett, a parkolásért fizetni kellett. Még az ott lakóknak is. Amint a sürgősségi szolgálat elkezdte tevékenységét, leszerelték a táblákat, és most mindenki kénye-kedve szerint parkolhat, méghozzá fizetség nélkül.

Hát ezek a Márton Áron utca gondjai. Hadd soroljuk: átvágott utca, leereszkedett sáncok, a parkolás lehetetlensége, a forgalom. Ráadásul, mint már írtuk, még zsákutca is. Feltennénk a kérdést: mi lenne akkor, ha a szóban forgó helyen megkétszereződne, vagy akár megháromszorozódna a forgalom. Erre még gondolni is rossz!

Az észrevételt ebben az esetben is fényképpel igazoljuk. Továbbá nem marad más hátra, minthogy bízzunk abban, hogy soraink az illetékesek szeme elé is elkerülnek. Hátha lépni fog valaki, hátha elvégzik a szükséges javításokat, növelik a parkolási lehetőségeket, satöbbi. Vagy talán túlontúl optimisták vagyunk?

(Az észrevételért olvasónkat, N. Kálmánt két hónapi előfizetéssel jutalmazzuk.)


Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.