Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

„Az egymás iránti felelősség hiányában mindnyájan gyengébbek vagyunk“

Központ február 6, 2014 Társadalom

„Az egymás iránti felelősség hiányában mindnyájan gyengébbek vagyunk“

– Beszélgetés Botha Dániel-Töhötöm önkormányzati képviselővel, a székelykakasdi Pro Veritas (Igazságért) Egyesület alelnökével –

kak

Az utóbbi években többször olvashattunk a Marosvásárhellyel szinte összenőtt Székelykakasdról a tervezett megyei fontosságú regionális szemétátrakó és komposztáló állomás kapcsán. Az ügy kibontakozásának elején egy egyesület alakult, amely a falu lakóinak érdekeit próbálta védeni, azok akaratát próbálta érvényesíteni. Az egyesület jövőbeni terveiről annak alelnökét, Botha Dániel-Töhötömöt kérdeztük.

– Mikor hozták létre a székelykakasdi egyesületet? Milyen céllal?

– A Pro Veritas (Igazságért) Egyesületet 2010 novemberében alapította 13 székelykakasdi lokálpatrióta. Alapvető célja akkor az volt, hogy a megyei fontosságú regionális szemétátrakó- és komposztáló állomásnak a falu lakosai szempontjából megfelelőbb helyet próbáljunk keresni és biztosítani. De gondoltunk a jövőre is. Az egyesület további céljai közé tartozik a helyi hagyományok, a történelem ápolása és ismertetése, kapcsolatok teremtése stb.


– Az a „harc” a szemétátrakó körül végül befejeződött? Milyen eredménnyel?

– A „harc” úgymond befejeződött, a Megyei Tanács a maroskeresztúri önkormányzat hathatós segítségével felépítette az állomást Kakasd termőföldjeinek kellős közepébe. Pedig ajánltunk fel csereterületet…

 

„Még nem is működik, de kellemetlenséget máris okoz”

– Már működik is az állomás?

– Egy éve már fel van építve, de még nem működik, mert az infrastruktúra – bekötőút, villany, víz és csatornarendszer – nem létezik. Még nem is működik, de kellemetlenséget máris okoz a kakasdiaknak.


– Mire gondol?

– A létesítmény elfoglalta a mezei utat, így a gazdálkodók egymás földjein közlekednek, a 4 hektár nagyságú területről pedig két csövön keresztül a szomszéd szántóföldeket lepi el a csapadékból összegyűlt vízmennyiség.

– Az egyesület tehát továbbra is megmaradt és tevékenykedik. Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Székelykakasd 2015-ben fogja ünnepelni első írásos említésének 500. évfordulóját. Erre az alkalomra tervezzük egy székelykapu állítását. Ugyanarra az alkalomra szeretnénk egy Kakasd történelmét összefoglaló könyvet is megjelentetni. De felvettük a kapcsolatot a magyarországi, Tolna megyei Kakasddal is, reméljük nemsokára hivatalosan is testvértelepülések leszünk.


„A közös múlt megismerése és vállalása összekovácsolná a közösséget”

– Mit gondol, miért van szüksége Kakasd lakóinak székelykapura és falutörténetre?

– Amint észrevettem, az emberek eltávolodtak egymástól, és el is fásultak egy kicsit. A közös múlt megismerése és vállalása biztosan visszaadná a méltóságukat, összekovácsolná a közösséget.


– Ön az egyesület alelnöke, önkormányzati tanácsos, református gondnok, az Itthon vagyunk társaság egyik alapító tagja. Honnan ennyi energia?

– Azt vettem észre, hogy társadalmunk polgárai elkényelmesedtek, mindenki elvégzi azt, ami feltétlenül szükséges a mindennapi életben és úgy gondolja, hogy ennyi elég is. Nem vesszük észre, hogy az egymás iránti felelősség hiányában mindnyájan gyengébbek, sérülékenyebbek vagyunk. Ezért próbálok ennyi téren helytállni. Szerencsére találtam társakat, így nem is annyira nehéz.


– Református gondnokként hogyan látja, az egyház körül minden rendben van?

– Igen, a presbitérium komolyan veszi szerepét. Lelkészünkkel nagyon jó a kapcsolat. Három éve lelkészi lakást építettünk holland testvérgyülekezet segítségével, idén ravatalozó építését szeretnénk elkezdeni.


– Mit szeretne még elmondani az olvasóknak Székelykakasdról? Mire lenne szükség a faluban?

– Szeretném, ha a mentalitás megváltoztatásával a falu élhetőbbé is válna, ugyanis itt, a város tőszomszédságában nincs vezetékes ivóvizünk, csatornarendszerünk, de aszfaltozott utcánk sem.


Share Button
Ennyien olvasták: 528

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.