Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Az én szemetem mások kincse lehet

Központ október 5, 2011 Társadalom

Az én szemetem mások kincse lehet

hull

Mindannyiunknak van fölösleges, de használható holmija. A baj csak az velük, hogy a lakásunk területére bepréselhető „most nem kell, de majd használni fogom” címkével megnevezett sarkok, kamrák, raktárak tartalmának száma korlátozott. Így három választásunk marad: eldobhatjuk őket, eladhatjuk a bolhapiacon, vagy – legszerencsésebb esetben – ha az önkormányzat elfogadja, a Marosvásárhely különböző pontjain erre a célra felállítandó tárolókba helyezhetjük.

 

 Monica Simionescu, a projekt kezdeményezője benyújtotta a polgármesteri hivatalhoz a tervet tartalmazó kérvényt, miszerint a szelektív hulladékgyűjtők mellett, hipermarketek, iskolák környékén lehetne felállítani ezeket a tárolókat. Ide eldobhatnánk fölöslegessé vált ruháinkat, használt edényeinket, recsegő rádióinkat, könyveinket vagy egyéb tárgyakat, amelyeket majd önkéntesek osztanának szét a rászorulók között. Tehát két legyet egy csapásra elv szerint, megszabadulnánk a számunkra szükségtelen tárgyaktól, amelyek olyan emberek háztartásába jutnak, akik szívesen hasznát vennék.

Monica Simionescu elmondta, már kapott visszajelzést a polgármesteri hivataltól, és van érdeklődés részükről, de gyakorlati eredmény csak közös megbeszélés után lesz. Tárgyal ugyanakkor egy egyesülettel is, akiknek megvan a megfelelő infrastruktúrája, de kilétüket még nem szerette volna nyilvánosságra hozni.

Simionescu azt is megfogalmazta, hogy szeretnék, ha legalább egy, akár másodkézből származó fémtárolót beszerezne az önkormányzat is, mivel ezen a ponton elakadhat a projekt. Az összegyűlt holmikat árvaházakban, öregotthonokban, hajléktalanok és alacsony jövedelmű családok között osztanák szét. Ha megvalósul, első ilyen megoldás lenne az országban, és remélhetőleg más városokban is követendő példaként értékelik a kezdeményezést.

 

Büntetést róhat ki Romániára az Európai Bizottság

 

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó törvény hiányosságai miatt büntetheti meg az Európai Bizottság Romániát. A testület Romániát és Bulgáriát felszólította, hogy a két ország legkevesebb két hónapon belül eurokonform jogszabályt fogadjon el. Mint ismeretes, jelenleg Románia a hulladéknak mindössze egy százalékát hasznosítja újra, ezt az arányt 50 százalékra kell emelnie. A környezetvédelmi hatóságok szerint nagyobb felelősséget kell vállalniuk az önkormányzatoknak és bővíteni kell az infrastruktúrát is.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 640

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.