Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Az orvosis diákok tüntetnek, a tárgyalófelek nem egyeztek meg

Központ január 29, 2019 Társadalom

Könyvvel a kezükben, orvosi maszkkal az arcukon, orvosi köpenyben tüntettek hétfőn délután a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) folyosóin a magyar tagozat diákjai, akik nyomatékot kívántak adni annak a követelésnek, hogy szervezzék önálló struktúrába az egyetemen belül a magyar tagozatot.

Eközben többórás tárgyalás folyt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti egyetem vezetősége és az RMDSZ küldöttsége között.

A felek a magyar kar létrehozásáról, az egyetem új elnevezéséről valamint az egységesített vizsgatesztek bevezetéséről egyeztetnek. A Marosváráshelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem küldöttsége a Maros megyei önkormányzat épületében tárgyal Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Péter Ferenc megyei tanácselnökkel, az RMDSZ megyei szervezetének elnökével, Vass Levente parlamenti képviselővel, az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezetének elnökével, Novák Zoltán szenátorral, Szabó Béla orvosprofesszorral, a MOGYE magyar tagozatának vezetőjével, valamint Mircea Dusaval, Maros megye prefektusával. A

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n pénteken kezdődtek spontán diáktüntetések amiatt, hogy az egyetem nem ismerte el azokat a jegyeket, amelyeket az egy hete kezdődött vizsgaidőszakban úgy szereztek a diákok, hogy tanáraik nem az egységes tételekkel vizsgáztattak.

Az egyetemen a most zajló vizsgaidőszaktól vezették be, hogy azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. A magyar oktatók többsége aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadja el ezt a vizsgáztatási módot, és hasonló nehézségi fokban, hasonló stílusban, hasonló pontozás szerint, de önállóan megalkotott tételek alapján kéri számon a tananyagot. A tanárok a közös vizsgarendszert többek között azért tartották problémásnak, mert kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket.

Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője korábban diszkriminatívnak nevezte a vizsgarendszert. Hozzátette: ha a magyar oktatók a román kollégáik által készített vizsgatételeket fordítják magyarra, másodrendű szerepbe kényszerülnek, ha viszont a tételek felét ők készítik el, akkor többletmunkát kell végezzenek, hiszen a román tételeket magyarra, a magyarokat pedig románra kell fordítaniuk. A román tanárok ugyanis a magyar nyelvet nem ismervén nem tudják ezt a feladatot elvégezni.

Leonard Azamfirei, a MOGYTTE rektora az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: a diáktüntetések hátterében az áll, hogy a magyar tagozat egyes tanárai félretájékoztatták a hallgatókat. Példaként említette: a diákok arra panaszkodtak, hogy két héttel a vizsgaidőszak előtt vezették be az új vizsgarendet, pedig erről 2018 áprilisában döntött az egyetem szenátusa, és az egységes vizsgák 2018 októberében az egyetemi chartába is bekerültek.

A rektor cáfolta, hogy az egységes vizsgák másodrendű, fordítói szerepkörre kényszerítenék a magyar tanárokat. Hozzátette: a tételek harmadrészét a román, harmadrészét az angol, harmadrészét pedig a magyar tagozat tanárai kell, hogy összeállítsák. Úgy vélte: a rendszer az azonos elbírálást hivatott biztosítani a tanintézeten belül, és a magyar tanárok elutasító magatartását a változtatással szembeni ellenállásuknak tulajdonította.

Frissítés:

A késő estébe nyúló egyeztetés során nem közeledtek az álláspontok. A Marosvásárhelyi Rádió tájékoztatása szerint még csak nem is került napirendre a magyar kar kérdése, és nem sikerült a vizsgáztatásról sem megállapodni. Szabó Béla professzor a gyűlésről távozva azt mondta, hogy kitartanak az eddigi vizsgáztatás mellett, hiszen azt nem teheti meg az egyetem vezetősége, hogy egy egész tagozatot lezáratlanul hagy. Leonard Azamfirei rektor a maga részéről a magyar tagozat vezetőire hárította a felelősséget, mondván, nem fogadták el azt, amit ő ajánlott.

forrás:mti, agerpres, Marosvásárhelyi Rádió

Share Button
Ennyien olvasták: 865

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.