Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Az új vásárhelyi bolhapiacról

Központ április 3, 2014 Társadalom

Az új vásárhelyi bolhapiacról

„Nem vagyunk az ószer konkurenciája!”

bolha

Egyedülálló projektet indít szombattól kezdődően az Erdélyi Rendezvényszervezők Egyesülete (ASOREV). A 2011-ben bejegyzett szervezet április 5-i rajttal minden szombaton 7 és 13 óra között bolhapiaccá alakítja a Predeal utcai Jysk, Domo és Penny üzletláncok előtti parkolót.  Kétségtelen, hogy a bolhapiacok nem elsősorban az emberek meggazdagodását és a gazdaság fellendítését célozzák meg, hanem egészen másról szólnak: a közösséghez tartozás megéléséről, az emlékekről, amiket felidézhet egy-egy rég elfeledett portéka. Emellett pedig a család számára már nem szükséges tárgyakért pénzt is kaphatnak azok tulajdonosai, helyette pedig olyasmit vásárolhatnak, amelyek a múltról mesélnek, akár nagyapáik korából, aminek illata, története, élete van.

bolha2Bereczki Enikő, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a kezdeményezés ötlete akképp indult, hogy egy kolozsvári multicég tulajdonosa teljesen ingyen felajánlotta az egyesület számára a területet, ahol bármiféle rendezvényt szervezhetnek szombatonként. A szóban forgó áruházláncok valamiért kevésbé látogatottak a vásárlók által – hisz az utóbbi időben több kereskedelmi egység is bezárt ott –, épp emiatt is üdvös lenne kihasználni azt a teret. „Külföldön teljesen megszokott, hogy hipermarketek, áruházak parkolóit igénybe veszik események szervezésére, ezért hosszas fejtörés után pattant ki a bolhapiac ötlete a fejünkből, így a kolozsvári üzletemberrel meghatározott időre szerződést kötöttünk a terület használatáról. Nem mellesleg Marosvásárhely nevében benne van a vásár szó, ennek hagyománya van a városban, és ezt szeretnénk tovább éltetni” – mondta Bereczki Enikő.

Ugyanakkor az egyesület azért is döntött a bolhapiac megszervezése mellett, mert köztudott, hogy a tömbházlakások viszonylag kicsik, a régi, megunt tárgyak tárolása nem egyszerű, és ha egykor pénzt adtunk ki tárgyainkért, azokat nem szívesen dobjuk a szemétbe. Másrészt az újrahasznosítás fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet ezzel. „Közismert, hogy a bolhapiac szórakozási és közösségépítési lehetőség is lehet a lakosság számára, a kereskedelmi haszon szerzése távol áll tőlünk” – magyarázta az egyesület elnöke.


A fennmaradó pénzt újabb projektekbe fektetik

Amint megtudtuk, a parkoló teljes felülete hozzávetőlegesen 2000 négyzetméter, ám ebből leszámolandóak a közlekedési felületek és néhány, az árusoknak és látogatóknak biztosított autóparkoló, így a konkrét felület, ahol árusítani lehet, az 700 négyzetméter körüli.  Ugyanakkor egy négyzetméternyi terület bérleti díja 6 lej, és a vásárosoknak legkevesebb 2 négyzetméternyi területet kell lefoglalniuk. Bereczki Enikő azt is elmondta, hogy a kiadott helyekből befolyt összeg teljes mértékben az egyesületet illeti meg, ám nem szabad elfelejteni, hogy a bolhapiac tető alá hozása is költségekkel járt. „A szórólapok nyomtatása, ezek szétosztásának engedélyeztetése, a plakátok mind-mind pénzünkbe kerültek. Emellett telefon- és üzemanyagköltséggel is kellett számolnunk, és ami a legfontosabb, hogy a piac idejére mobilvécéket kell felszerelnünk, takarítócéget kell fogadnunk, hogy a teret tisztán hagyjuk az esemény után, ugyanakkor őrző-védő céget is szükséges szerződtetnünk, ám nagy valószínűséggel ezt a Polgármesteri Hivatal fogja számunkra megoldani” – ismertette a részleteket az egyesület igazgatója. Hozzátette: a fennmaradt összegből az egyesület egyéb költségeit fedezik, és ha a bolhapiac anyagilag is jövedelmező lesz, akkor a további pénzt a közérdekű események megszervezésére vagy jótékonysági célra fordítják.


Érdeklődés

Megtudtuk, hogy a hét elejéig 25 személy jelentkezett telefonon, hogy helyet szeretne foglalni a zsibvásár, és az egyes személyek 2 és 6 négyzetméterig foglaltak helyet portékáiknak. „Hangsúlyozom, nem szeretnék kereskedelmi egységeket, viszonteladókat bevonni a projektbe. Számukra kizárólag akkor biztosítunk helyet, ha üres négyzetméterek maradnak fenn. Ez a bolhapiac a magánszemélyeknek szól, azon Tudor negyedbeli személyeknek, akiknek nehézséget jelent a vasárnapi, Sziget utcai ócskára elmenni áruikkal” – állítja az esemény ötletgazdája.

„Nem vagyunk konkurencia!”

Bereczki azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem kívánnak a vasárnapi ócskapiac konkurenciája lenni, hisz nem csak az időpontjuk különbözik, hanem ez teljesen más koncepcióra épülő kezdeményezés. „A négyzetméterenkénti díjszabásnál is korrektül jártunk el, hisz mi egy lejjel drágább árat határoztunk meg” – fejtette ki a szervező, aki elmondta, tudja, hogy lassú a folyamat, amíg az esemény beivódik a köztudatba, de reménykedik annak sikerességében, és ha az anyagi vonzata is optimálisan alakul, akkor a hosszú távú tervek között szerepel a bolhapiac fejlesztése is.

A szombati bolhapiac egyelőre elmarad

Lapzártánk után érkezett a hír, miszerint a szombatra tervezett bolhapiac elmarad. Az alábbiakban az ASOREV közleményét olvashatják.

Az Erdélyi Rendezvényszervezők Egyesülete – ASOREV által meghirdetett BOLHAPIAC számunkra megmagyarázhatatlan akadályba ütközött.
Hetekkel ezelőtt érdeklődtünk a Polgármesteri Hivatalnál arra vonatkozóan, hogy szükséges-e valamilyen külön engedély az esemény megszervezéséhez, amely teljes mértékben magán területen zajlana nem kereskedelmi jelleggel. A szóbeli érdeklődésre szóban kaptunk választ, mely szerint nem szükséges semmilyen engedély.

Mihelyt nyilvánosan meghirdettük az eseményt a Polgármesteri Hivatalhoz tartozó szervek felhívták a figyelmünket, hogy mégis szükséges engedélyeztetni, azonban semmilyen törvényre nem hivatkoztak és útmutatást sem, kaptunk, hogy kihez tegyük le a kérést és milyen formában, milyen kísérő dokumentumokkal. 

A fenti okok miatt sajnálattal közöljük, hogy a 2014. április 5–re hirdetett BOLHAPIAC elmarad a résztvevőkre esetleg várható kellemetlenségek elkerülése végett. Szervezetünk folytatja a kezdeményezés engedélyeztetését annak érdekében, hogy a város egyik legnagyobb negyedében lehessen tere egy valódi Bolhapiacnak megfelelő eseménynek. Tehát az eseményt csak elhalasztjuk, és minden érdeklődőt idejében értesítünk annak újabb időpontjáról.

Share Button
Ennyien olvasták: 842

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.