Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Ballagni – lelki egyensúlyban, józanul

Központ május 29, 2014 Társadalom

ballagBallagni – lelki egyensúlyban, józanul

A ballagás az egyik legszebb ünnepünk. A szülők örömmel nyugtázzák, hogy elérte a gyermekük ezt a szép kort és befejezte tanulmányait. A tanárok elégtétellel veszik tudomásul, hogy több éves munkájuk eredményeképpen egy újabb, értékes fiatalokból álló generáció válik meg tőlük. Mindenki ünneplő ruhába öltözik, félreteszi a hétköznapi gondjait, visszapörgeti az eltelt évek emlékeit, és megpróbál optimistán tekinteni a jövő felé. Így van ez rendjén.

 

A végzősök vállán egy-egy tarisznya lóg. Van, akinek ez könnyebb és van, akinek nehezebb. Az üres tarisznyájúak számára egyszerűbb az előrehaladás, mert nem húzza a vállukat semmilyen teher. Gyorsabban és egyszerűbben hozzák meg a döntéseiket, nem tartja őket vissza semmilyen fölösleges kötelék. Ha viszont megéheznek vagy bajba keverednek, ott helyben kell megoldást találniuk. Azoknak pedig, akik az évek folyamán némi elemózsiát szereztek, ezt a vállukon kell hordaniuk, de persze élvezik is ennek előnyeit. Nem okoz számukra fejtörést, ha megszomjaznak vagy megéheznek, de cipelniük kell a tarisznyát a benne található sok mindennel.

Van, aki szorgalmasan tanult, és egy olyan tudáshalmazra tett szert, amellyel könnyen elboldogulhat az életben. És van, aki csak szórakozott és eltékozolta a diákéveket. Ő is rengeteg élménnyel gazdagodott. Mielőtt bárki eldöntené, hogy a kettő közül melyik a jobb, nyugodtan elmondhatjuk, hogy a tudásnak és a szórakozásnak is ára van. Túl egyszerű lenne mindenkit a munkára és a tanulásra ösztönözni, a szórakozástól pedig eltiltani. Láttunk már kudarcra ítélt éltanulókat és felnőtt korra megjavuló bukott nebulókat. A siker megszerzéséhez nem elégséges a kitartó munka, szükség van még szerencsére és lelki egyensúlyra is. A tanulás a későbbi sikerek egyik záloga. Fontos, de nem elégséges. A szerencsét pedig minél kitartóbban keressük, annál nagyobb eséllyel meg is szerezhetjük.

Marad tehát a fontos kihívás, a lélekkel való megalkuvás. A fiatalkori problémák egyik legkézenfekvőbb álmegoldása az alkohol- és drogfogyasztás. A mindennapokkal járó felelősség alóli felmentést élvező fiatalok abban a tévhitben élnek, hogy a tudatmódosító szerek mértéktelen fogyasztása különleges tulajdonságokkal ruházza majd fel őket, olyanokkal, amelyekkel képesek lesznek önmaguk árnyékát túllépni, és egy jobb, szebb világba kerülni. Ennek a tévhitnek a következtében, a viszonylag kis nehézségekkel küzdő tinédzserek – mindannyiunk életében voltak már, vannak és lesznek ilyen helyzetek – sokkal nehezebb körülmények közé kerülnek. A baráti társaságuk ivócimborák gyülekezetévé válik. A szerek és a szeretet iránti vágyuk felerősödik, ördögi körbe kerülnek. Ezáltal maradandó károkat okoznak saját maguknak és a környezetüknek egyaránt.

Pedig az élet nem ettől lesz szebb vagy jobb. Csak a józan gondolkodás, a problémák kielemzése és megoldása vagy a megoldhatatlan feladatokkal járó helyzetek elfogadása segíthet rajtunk igazán. Az alkohol és a drog mindössze hazugságot, félelmet és szenvedélybetegséget okoz.

Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.