Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Béremelés a közszférában: „hiszem, ha látom”

Pál Piroska augusztus 4, 2016 Társadalom

Augusztus 1-jétől hozzávetőlegesen 650 ezer közalkalmazottnak nőtt a fizetése. A sürgősségi kormányrendelettel elfogadott intézkedés 870 millió lejt von el az idei költségvetésből, jövőre pedig 2,6 milliárd lejre lesz szükség. Többnyire az egészségügyben és az oktatásban dolgozók fizetése emelkedett.

fizetes

Magasabb bérek a pedagógusoknál

Hétfőtől a pedagógusok bértáblája is változik, amely intézkedés közel 280 ezer tanárt és kisegítő alkalmazottat érint. A rendelet szövege szerint egy felsőfokú végzettséggel, illetve 1-es fokozattal rendelkező, egy–hatéves munkaviszonyt maga mögött tudó pedagógus bruttó 1896 és 2361 lej közötti összeget fog keresni, míg egy kezdő oktató havi bére 1700–2117 lej lesz. A 6–10 éves munkaviszonnyal rendelkező egyetemi professzor alapfizetése 2991 és 3465 lej között változik, míg 40 éves munkaviszony után a bér már közel 7000 lej lesz.

A kormányrendelettel ugyancsak 10 százalékos bérkiegészítést biztosítanak a kezdő tanügyi alkalmazottak számára. A dokumentum azt is rögzíti, hogy az osztályfőnökök pluszjuttatása az alapfizetés 10 százaléka lesz, az érdemfokozat esetében 25 százalékos többlet jár, míg a speciális oktatási intézményekben dolgozók alapfizetésük 15 százalékát kapják majd pluszban.

Már a meghatározás sántít

Egy nevét nem vállaló pedagógus lapunk érdeklődésére elmondta, hogy fenntartásokkal kell kezelni a hangzatos bérnövekedés szót. „Már a törvény azon meghatározása sántít, hogy 1-es fokozattal rendelkező, egy–hatéves munkaviszonyt maga mögött tudó pedagógus, hiszen a tanár minimum 7 év alatt szerezheti meg az 1-es fokozatot, tudniillik 2 évig véglegesítői státuszban van, 2 évig 2-es fokozatosként tanít, és 3 év kell az 1-es fokozat eléréséhez. Ez hét év. Ez alól csak az képez kivételt, ha mondjuk az elemiben vagy középiskolában tanító pedagógus doktorált” – ismerteti lapunknak az középiskolai tanár. Hozzáteszi, hogy nem pontosította a rendelet azt sem, hogy egyes pedagógusok régiség miatt szerzett pluszjuttatásait beleszámolták-e ezekbe az összegekbe vagy sem. „Akkor tudjuk meg, mennyi is a fizetésünk, amikor látjuk” – szögezte le.

Még nem tudni, hogyan…

A tanügyisek mellett a rendelet országszerte összesen 163 ezer egészségügyi alkalmazottat érint. A szakképesítés szempontjából 5-ös fokozattal rendelkező általános orvos juttatása havi bruttó 914 lejjel nő, egy ugyanilyen képesítésű szakorvos 557 lejjel fog többet keresni, míg a hatod- és hetedéves rezidens orvosok számára 746 lejes béremelést számoltak ki. A harmadévesek 294 lejes, az elsőéves rezidensek pedig 312 lejes fizetés-kiegészítést kapnak. A szaktárca, annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék az egészségügyi szakmát, a sürgősségi rendelet 10 százalékos többlet-béremelést ír elő a kezdő alkalmazottak számára. Így a klinikákon 2364 és 2944 lej közötti juttatást biztosítanak az orvosoknak, egy asszisztens kezdő fizetése pedig 1960–2441 lej lesz.

A mentőszolgálatoknál és sürgősségi osztályoknál dolgozó általános orvosok bére bruttó 4371 és 5443 közötti lesz. Az alapfizetés a munkaviszony hosszúsága, valamint a szakképesítés fokozata és típusa szerint változik, ehhez ugyanakkor hozzáadódnak a különböző pluszjuttatások. Amennyiben egy közalkalmazotti kategória esetében a bérezési rács az aktuálisnál kisebb fizetést állapít meg, az illető juttatása az idei júliusi szinten marad.

A sürgősségi rendelet a munkaidőn kívüli ügyelet körüli helyzetet is rendezi: eszerint az egészségügyi intézménynek részmunkaidős szerződést kell kötnie az alkalmazottal, és ez alapján fizetnek a pluszban elvégzett tevékenység után. A dokumentum ugyanakkor bruttó 4749 lejre emelte azt a határértéket, amely alatt ösztöndíjat biztosítanak a rezidens orvosoknak – a juttatás továbbra is havi 670 lej lesz. Az új bérezési rendszer augusztus elsejétől lép hatályba.

Egyelőre kiszámíthatatlan a bérnövekedés mértéke

A lapunk által megszólaltatott harmadéves rezidens altatóorvos örül a bérek emelésének, de egyelőre nem tudják még, hogy ez nettó pontosan mennyit is jelent majd. „Fokozottan veszélyes körülmények között dolgozom, heti 80 órát, vasárnap, ünnepnap, éjjel, és ezt részben ingyen, mert az ügyeleteket általában nem fizetik a rezidens orvosoknak. Ideje volt a béremelésnek, hiszen bár az orvosok nagy részének 7 órás munkaviszonya van, mindenhol legalább egy kicsivel, több helyen sokkal tovább tart a munkaidő” – mondta el az orvos, aki azt is hozzátette, hogy az altatóorvosokból kevés van az egészségügyi intézményben, és nekik – más rezidensekkel ellentétben – lehetőségük van fizetett ügyeleteket vállalni.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 688

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.