Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Bethlen Anikó: Nem vagyok jó emberismerő!

Bodnár Erika május 27, 2016 Társadalom

Keresden, a Bethlen család régi kastélyában fog lakni legalább három tucat fiatalember, akik majd az életre kell készüljenek, idővel megtanulnak bánni a pénzzel, és beilleszkednek a munka világába. Böjte Csaba alapítványa Bethlen Anikótól kapta meg az épületet, a felújítások még folynak. Erről, a szerencsés találkozásokról, és a jó helyi élelemről is beszélgettünk riportunk második részében.

DSCN5927
A leendő etnográfiai múzeum tárgyai töltik be a teret Bethlen Anikó otthonában, ahol ez alkalommal Mózsi barátságosabban fogad, sem harapni, sem morogni nem ér rá. Kálmán a piacról, Gabi rézfazék beszerzésből érkezik épp, a telefon is csörög, én pedig a keresdi kastély sorsáról kérdezem. – Amikor befejeződik a felújítás, nagyobb fiúgyermekek otthona lesz a várkastély. Olyanoké, akik az életre kell már készüljenek, akiknek már nem az elemi iskola a feladatuk, hanem hogy megtanuljanak bánni a pénzzel, és megtalálják a helyüket a munka és a felnőttek világában. Az épület nagyon nagy, harminchat szobát kell rendbe tenni. Az elektromos munkálatok lezajlottak, a víz be van vezetve, ám rendesen ki kell építeni, és még a csatornázás is várat magára, hiszen ami a dombra felmegy, annak le is kell onnan jönni. A területet körbekerítettük, amihez hétszázötven méternyi anyagra volt szükség, és beültettük cserjékkel is. A többszáz éves családi kastélyhoz minden felmenőm csak hozzátett, nem engedhetem meg magamnak, hogy én másképp cselekedjek, ezért is adtam az épületet olyan projektnek, ami a jövőt szolgálja – magyarázza Bethlen Anikó az épület további rendeltetésének célját.

DSCN5926
A helyet Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes kapta meg pártfogoltjai számára, és ha elkészül, a Békesség Háza nevet fogja viselni. – Böjte Csaba használt épületeket vesz meg és újít fel. Amikor a Bethlen Gábor szülőházát megvásárolta, sokan támadták, hogy a gyerekek kosztpénzét mire költi. Ő akkor írt egy cikket arról, hogy nem csak kenyér kell a jóléthez. Az első találkozásunkkor, aminek legalább öt éve, láttam, hogyan bánik a gyerekekkel, micsoda bizalommal fordulnak hozzá a neveltjei. Olyan gyermekek, akik mögött se apa, se anya, megtanultak bízni, mert ez az ember tudja mikor, mire van szükség. Ugyan az aszfaltozás nem megoldott még Keresdre, de a környékbeliek örülnek, hogy egy egyházi ember tevékenykedik ott, és megpróbálja rendbehozni az épületet. A szenvedélyem a cserepek, tele van velük a padlás, nem csak azt kell elhelyezni, amit itt lát – körbemutat. – Ezek mind abba a házba kerülnek, olyan embernek látom Csaba testvért, aki tud mit kezdeni velük.

Mózsi ráérősen a lábam mellé fekszik, megérkeznek a napi gyógyszerek, kései reggeli volt ma a Bethlen házban. Hagymaszár, vinetta, házikenyér van a tányéron – A fokhagyma rémesen csíp, szinte ehetetlen. Két helyről jön hozzám a tej, és amikor gond van Ernyén, a somosdi emberem hozza a tejterméket. Epret csak szatmárit veszünk a piacról, lassan lejár a szezonja, a spanyol akár karácsonyig is kitart, az nem kell. Kálmán vett most többet, elrakom befőttnek, jó palacsintába, kenyérrel, és csak úgy magában is. Örvendek, hogy nincs több rossz dió – neveti el magát Bethlen Anikó, mikor meglátja, hogy segítője egy doboz, fekete maggal igyekszik a hátsó kertbe. A madarak elesége lesz az, én pedig az őt körülvevőkről kérdezem. – Nem vagyok jó emberismerő, legalábbis nem tartom magam annak, de idővel mindenkiről kiderül, mi lakozik benne – tűnődik. – Nagy szerencse és valahol áldás, hogy jó emberek kerülnek az utamba. Akinek tudok, segítek, de nem egyszerű már mindent elintézni, más világ van – mondja, majd elküldi Mózsit és Csinost a Somostetőre. Közben megérkezik a masszőr, és még az itthagyott cserépedényt is meg kell vizsgálni, gyanúsan sok rajta a gipsz. András, a ház gondnoka közelebb hozza, megmutatja, majd betereli a kutyákat az autóba, és magára hagyja a ház úrnőjét.

Share Button
Ennyien olvasták: 2763

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.