Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Bodor Péter kútja újra a főtér dísze lesz?

Központ április 11, 2013 Társadalom

Bodor Péter kútja
újra a főtér dísze lesz?

kut

A jelek szerint minden esély megvan erre. Szerencsére városunkban még vannak kezdeményező emberek, akik a hasonló ügyeket felkarolják. Viszont nem elég csak akarni. Az elképzeléstől bizony göröngyös az út a megvalósításig. Miként is állunk most a zenélő kút újraépítésével? Hol fog az állni? Kérdéseinkre dr. Bálint István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója válaszol.

A zenélő kutat Bodor Péter 1820-1822 között építette. Valóságos műszaki csodának számított. A kupolája tetején lévő Neptun–Apollo óránként egyszer megfordult tengelye körül, és bámulatos pontossággal mutatta az időt. A kútba beépített zenélő szerkezet, amelyet a víz hozott mozgásba, hatóránként szólalt meg. A legenda szerint zenéjét a szomszédos falvakban is hallani lehetett…

– Információink szerint ön kezdeményezte, hogy a zenélő kutat újraépítsék Vásárhelyen…
– A főtéren lassan semmi sem maradt, ami a város régi történelmére utalna. A Bodor-kutat ma már csak régi képeslapokon látni. Hát innen az ötlet, hogy újra kellene építeni. 2006 januárjában írásban javasoltam a városi tanácsban, hogy biztosítsunk egy adott összeget Bodor Péter zenélő kútjának újraépítésére, illetve az ezt megelőző megvalósíthatósági tanulmányra. A zenélő kút hozzátartozik a város és a főtér történelméhez, majdnem minden történeti leírásban benne van. Vásárhely messze földön erről volt híres. Indítványomra azt a választ kaptam, hogy a 2006-os költségvetésbe nem lehet már belefoglalni, emiatt 2007 januárjában előterjesztettem egy határozattervezetet, melyben a Bodor Péter zenélő kútjának a felépítését javasoltam, ugyanakkor az előtanulmányok beindítását is kértem. A határozattervezetet 2007. január 25-én döntő többséggel elfogadta Marosvásárhely városi tanácsa. További kérdés maradt azonban, hogy a főtéren hova lehetne újra elhelyezni, hiszen az eredeti helyére már nem kerülhet vissza. Ez a kérdés sokszor heves vitákat váltott ki. Voltak kifogások, miszerint a főtér amúgy is túlterhelt, és nem hiányzik onnan még egy kút is. Javasolták, hogy máshová kellene építeni, de én állandóan csak azt hajtogattam, követeltem, hogy: „de igen, pont ez hiányzik innen”. Az ügyben kikértem Keresztes Gyulának, a város volt főépítészének a véleményét, akinek szakmai tekintélyét és tudását senki sem kérdőjelezheti meg. Ő volt különben az, aki előkészítette a Bodor kút méretarányos tervét. Minderről Keresztes Gézával, a műemlékvédelmi bizottság tagjával is egyeztettem. Meg kell említenem azt is, hogy a térfotók elkészítésében Plájás István segített. Rengeteget beszéltem a tervről, az elképzelésről. Elmondtam mindenkinek, akinek kellett, és akinek lehetett. Vártam a visszajelzéseket, és örömmel nyugtáztam, hogy majdnem mindenki pozitívan állt a kérdéshez. Időközben elkészült egy design terv is. Ezen nézhető meg, miként mutatna Vásárhely főtere a Bodor-kúttal. Hát ennél szebbet talán még álmodni sem lehet. Az összesített vélemények szinte egybevágóan a főtér közepét nevezték meg a kút helyének: a virágóra helyébe, ami pont a Bolyai utca folytatásában van. Természetesen ez is újabb vitákat szült, hiszen a virágóra is történelmi része már a városnak, még akkor is, ha csak a hatvanas évektől van jelen. Amúgy a virágóra sem tűnne el, csak a helye változna. Az elképzelés szerint áthelyeznénk a Bodor-kút és a katonaszobor közötti térbe. Végül megszületett a 224-es új határozattervezet, amit Törzsök Sándor tanácsos kollegámmal együtt terjesztettünk elő. Persze 2007. július 5-én is sor került a hagyományos véleménycsatára. Itt már az is kérdés volt, hogy milyen zenét játszana a kút, mert, ugye, ez sem mindegy. A lényeg, hogy végül a határozattervezetet a városi tanács elfogadta.

– Közben sor került a Színháztér átépítésére…   
– Ez így igaz. Ahányszor felvetettem a Bodor-kút megépítésének tervét, az volt a válasz, hogy ezt csak akkor lehet megvalósítani, ha a tanács elfogadja a főtér teljes felújítási tervét. Ez  azonban még nem készült el. Így voltaképp nem is volt, mit elfogadni!… Továbbá volt egy olyan szándék is, hogy földalatti garázst építsenek a főtér alá. Nos, az egyik tervezetben a földalatti garázs fölé, a főtér közepére, legnagyobb meglepetésemre, oda tervezték a Bodor-kutat is. Lehet, ez lett volna az ára a kút felépítésének, vagyis, hogy megszavazzuk a földalatti garázs megépítését. Hát nem szavaztuk meg…

– Beszéljünk még egy kicsit a zenélő kút kijelölt helyéről. Erre ugyanis mindenki kíváncsi…
– A kút jövendő helyére vonatkozóan felmerült, hogy esetleg a szovjet katona helyére kellene tenni. Ez ugyanis már nem illik bele teljesen a városképbe. Ez azonban egyrészt bizonyos akadályokba ütközik, másrészt nem elég a hely arra, hogy a kút körül sétáló teret alakítsanak ki. Elképzelésem szerint, ha a kút megépülne, a főteret sétálótérré kellene alakítani, és ki kellene tiltani a forgalmat.

– Budapesten, a Margit-szigeten is megvan a Bodor kút. Az eredeti viszont itt volt Vásárhelyen. Ebben az értelemben akkor ez most a másolat másolata lenne?
– Igen, szabad fogalmazásban valóban a másolat másolata lenne. A margit-szigeti kutat 1936-ban építették. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ennek megvannak a tervrajzai. Ez majd sokat segíthet a kivitelezésben.

– Miként állunk most? Kik tudnának segíteni, hogy a terv mihamarabb valósággá váljék?
– Talán nem lenne hiábavaló uniós támogatásért pályázni. A főtérre vonatkozólag pedig: ésszerű felújítási tervet kell készíteni!
A Bodor kút a városnak csak hasznot hozna, történelmi hagyományként és turisztikai látványosságként egyaránt. Elképzelni is gyönyörűség, milyen lenne a padokkal körülvett zenélő kút, ahonnan halk térzene szólna: Vangelis, Jean Michel Jarre, Mozart, Kodály, Chopin vagy Strauss… A kút közelében lenne két szökőkút, melyekből a zene ritmusárára szökellne fel a víz, fényorgona kísérettel. Nem nyugszom addig, amíg nem nyomtathatok egy új vásárhelyi képeslapot a főtérről, rajta Bodor Péter zenélő kútjával!


 

Suba Júlia újságíró:
– Nagyon szeretném, ha Bodor Péter kútját újra Marosvásárhely főterén láthatnám. Ha az egykori helyére már nem is kerülhet vissza, mégis – úgy hiszem – rendkívül pozitív formában adná vissza Vásárhely főterének régi hangulatát. Azonban, ha a városatyáinkra gondolok –tisztelet a kivételnek –, az a meglátásom, hogy egyesek mindent megtesznek annak érdekében, hogy számtalan dolgot eltüntessenek, amiket őseink és főként városépítőnk, Bernády György teremtett. Lassan már csak digitális képeslapon láthatjuk, hogy városunk, Marosvásárhely milyen is volt hajdanán. A rombolás ellen mindenképpen tenni kell! Mi tagadás, a Bodor-kút világhírű! Újraépítésével, jelenlétével mindenki nyerne, nyerhetne…

Csegzi Sándor, Marosvásárhely volt alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat maximálisan támogatja a kezdeményezést. Mi több, erre már tanácsi határozat is van. Megkérdeztük azt is, hogy Vásárhely főterén hol lenne erre a legalkalmasabb hely. A válaszból egyértelműen az derül ki, hogy a virágórát fogják elköltöztetni, és ennek a helye fog teret biztosítani a Bodor Péter-kútnak. Ami fontos: az egykori tervek is megvannak! Mégpedig a Csegzi Sándor birtokában. Ígérete szerint ezekből kapunk egy másolatot, melyet a Központ jövő heti lapszámában fogunk bemutatni olvasóinknak.

Szakács András szerelőmérnök:
– Én már csak olyan vagyok, hogy kizárólag azt hiszem, amit látok. Néhány évvel ezelőtt Budapesten, a Margit-szigeten láttam a kút másolatát. Sajnos az sincs túl jó állapotban. Három unokám van, nekik és gyermekeimnek számtalanszor meséltem Bodor Péter alkotásáról. Jó lenne, ha mindannyiuknak a valóságban is megmutathatnám. Akkor hát, legyen meg! Építsék újra! Nem vagyok én optimista, de beszéljen önökből a Fennvaló, és adja Isten, hogy városunk újra ezzel is dicsekedhessen. E nélkül ugyanis valahogy nem is központ Vásárhely főtere…

Borsos Szabolcs Phd:
– Ez az ügy már közel két évtizede vajúdik. Az, hogy meg kell-e építeni, vagy sem, nem kérdés! Egyértelmű, hogy már régen meg kellett volna! Szerintem az is nagyon fontos, hogy ennek a létesítménynek méltó helyet találjanak. Tudnivaló, hogy az egykori, eredeti helye már sajnos foglalt. Ezen, sajnos, már nem lehet változtatni. Személy szerint nagyon örvendenék, ha már készen lenne, ugyanakkor nagyon remélem, hogy az illetékesek megoldást találnak arra, hogy ennek a létesítménynek olyan helyet találjanak, amelyet megérdemel.

Share Button
Ennyien olvasták: 1035

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.