Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Brexit – Nagyot bukhatnak a romániai exportőrök a fontgyengülés miatt

Központ június 28, 2016 Társadalom

A romániai exportőröket napi 1,5 millió euró veszteség érheti a brit font gyengülése miatt – jelentette ki hétfőn Mihai Ionescu, a román exporttanács társelnöke.

A tisztségviselő egy szakmai konferencián fejtette ki, hogy a font előrevetített 15 százalékos gyengülése mellett a Nagy Britanniába árut szállító román cégek a hatályos kereskedelmi szerződések alapján napi 1,5 millió eurót veszíthetnek.

Közölte, Románia és Nagy Britannia kétoldalú kereskedelmi forgalmának értéke eléri az évi 4 milliárd eurót, amiből a román export 2,4 milliárd eurót tesz ki, a Romániába érkező brit import értéke 1,6 milliárd euró. Ionescu szerint a kedvező román mérleg az idén is megmaradhat, mert az első negyedévben a román export 15 százalékkal nőtt, miközben az import 5 százalékkal bővült.

A Nagy Britanniába irányuló román export 47 százalékát gépek és felszerelések alkotják, emellett a készruhák (23 százalék), valamint a jármű és -alkatrészek (18 százalék) tesznek ki még jelentős hányadot.
Az exporttanács társelnöke azt kérte a román hatóságoktól, fogadjanak el kompenzációs intézkedéseket a Brexit által veszteséget elszenvedő román exportőrök támogatására.

Hétfőn a Román Nemzeti Bank árfolyama szerint a font csaknem 8 százalékkal gyengült a lejhez képest a múlt hét eleji árfolyamhoz mérten.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 487

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.