Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

BTE – intézményes háttér fiatal történészeknek 

Nemes Gyula május 22, 2018 Társadalom

A marosvásárhelyi Borsos Tamás Egyesületet (BTE) egy fiatal, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen végezett történészekből álló csapat alapította 2003-ban. Korábban ők mindannyian a KOMATE, azaz a Kolozsvári Magyar Történészhallgatók Egyesületének a tagjai voltak. Ez volt a példa, de az említett egyesület lehetőségeinél többet fogalmaztak meg. Ekkor még a frissen hazatért pályakezdő történészek mögött nem volt intézményes háttér kutatásaik lebonyolításához. Ezt az űrt szerette volna betölteni a BTE. A jogi személyiség elnyerése után lehetőség nyílt különböző pénzügyi források lehívására, partnerségek kötésére, más intézményekkel való együttműködésre és kutatási programokba való bekapcsolódásra. Az egyesület tevékenységéről, terveiről annak elnökét, László Lóránt történészt kérdeztük.

Az évek során az alapítótagok mellé, szívesen befogadtak az egyesület soraiba minden érdeklődő történészt, történelemtanárt. A belépés egyik feltétele azonban egy saját kutatási témát bemutató előadás volt. Az egyesületnek rendszeres programjai voltak a kezdettől. Az első években két-háromhavonta, majd hat esztendeje havonta egy-két előadás keretében a tagság vagy meghívott kutató történészek ismertethették eredményeiket a kollegákkal, de ezek az előadások a nagyközönség számára is mindig nyitva álltak és állnak.

„ Az utóbbi években számos könyvbemutatót is tartottunk. Emellett évente szervezünk tanulmányi kirándulásokat, elsősorban a tagság részére. Talán az egyik legemlékezetesebb ilyen kirándulás az volt, amikor egy Németországban élő orgonaművésszel végigjártuk Szászföld hét templomát, ahol mind meg is szólaltattuk az orgonákat. Szívügyünknek tekintettük, hogy a diákokat is megszólítsuk. Történelmi vetélkedőket, népszerűsítő történelmi órákat, Marosvásárhelyről szóló helytörténeti sorozatokat szerveztünk, ezeket általában a Bolyai Farkas Elméleti Líceummal partnerségben. A legutóbbira ezen a télen került sor”- tudtuk meg László Lóránttól.

Az elmúlt esztendőben bekapcsolódtak a Marosvásárhelyi Forgatag szervezésébe is. A Szóforgatag programjainak szinte teljes egészét a BTE szervezte, ami történelmi előadásokból és városismertető sétákból állt. Az elmúlt évben például volt középkori, barokk, szecessziós, de szocialista Vásárhely-séta, sőt román nyelvű városismertetők is. A másik fontos, minden évben megszervezett program a Magyar Tudomány Napja alkalmából tartott novemberi helytörténeti konferenciák, amelyet az Erdélyi Múzeum Egyesület Marosvásárhelyi fiókjával közösen szerveznek, és amelynek anyagaiból Pál-Antal Sándor és Simon Zsolt szerkesztésében már hét kötet jelent meg Marosvásárhely történetéből és Maros megyei magyarság történetéből címmel.

„Időközben az egyesület prioritásai a kezdeti célkitűzésekhez képest lényegesen megváltoztak, ugyanis a legtöbb kolléga olyan intézményekhez – akadémia, levéltár, múzeum, könyvtár – került be, amelyek már intézményi hátteret biztosítanak munkájukhoz és ennek konferenciákon való ismertetéséhez. Így pár éve nyitottunk a nagyközönség felé is, továbbra is csak saját kutatásokról lehetett beszélni az előadásainkon, de igyekeztünk minél népszerűbb témákat elővenni. Meghívottjaink között egyetemistáktól, elismert kutatókig és intézményvezetőkig mindenki megtalálható. Természetesen problémák is felmerültek, korábbi tagok már nem érzik magukénak az egyesületet, egyéb elfoglaltságaik adódtak, nem tudtuk frissíteni a tagságot, mert nincs Kolozsvárról érkező utánpótlás, ezért egy esztendeje csak alkalomszerűen tartjuk meg a havi előadásokat. Időszerű lenne az egyesület vezetőségének megújítása is, azonban nincs akinek átadni ezt a feladatot. Általában négy-öt személy szervez és bonyolít le mindent” – tudtuk meg még a BTE elnökétől.

Idén a Forgatagon való részvételre készülnek, de a helytörténeti konferencia szervezésébe is belevágnak. Pályázataik is elkészültek, sajnos azonban nem mindenki honorálta céljaikat. Állandó támogatóik között szerepel a Bolyai téri Unitárius Egyházközség, a Maros Megyei Múzeum, a Bernády Alapítvány és a Maros Megyei Tanács.

Share Button
Ennyien olvasták: 621

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.