Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

„Csak az évek múlnak el…”

Központ január 16, 2014 Társadalom

feco„Csak az évek múlnak el…”

Exkluzív interjú Balázs Fecóval

A 62 éves zenész a Neoton Familia, Taurus, Korál hajdani, a Balázs Fecó Band énekeseként, billentyűseként vált ismertté. A Kultúrpalota fennállásának századik évfordulójára szervezett ünnepségsorozat egyik meghívottjaként 2013. november 23-án fergeteges koncertet tartott.

– Hányadik alkalommal van Marosvásárhelyen?

– Az elmúlt tíz évben négyszer voltam Erdélyben, Marosvásárhelyen, mindenhol szeretettel fogadtak, ismerték a dalokat és együtt énekelték velem. Ennél nagyobb boldogság nem kell egy olyan előadónak, aki negyvenvalahány éve van a színpadon.

– Milyen volt a marosvásárhelyi koncert?

– A zene valóban kicsit hangos volt, de ezt a fajta zenét nem lehet halkan „művelni”, mert van egy határ, amit a dobhangzás elér, annál alacsonyabb nem lehet. A közönség szerette és értette a zenénket, végig énekelt velünk.

– A zenei pályafutását a Neoton együttesben kezdte, 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1974-ben felbomlott.  Ezután két évet külföldön dolgozott. Hazatérése után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. Milyen volt a kezdet, amikor megalakult a Korál?

– Az egy őszinte időszak volt, a zene akkor másról szólt, egy életérzést szólaltatott meg. Ma már bulvár és manipuláció az egész, gyártják az embereket, a „sztárokat” pedig egy idő után eldobják, aztán jöhet az új. Nekünk életérzés volt hosszú hajat növeszteni, farmerben járni, és én örülök, hogy ennek a generációnak a részese lehettem.

– A Korál első, igazi sikere az 1981-es Táncdalfesztiválon bemutatott Homok a szélben című számuk óriási sikert aratott…

– Ezzel a számmal, még az idősebb generáció is elfogadott minket, a szívébe zárt.

– 1979-1984 között ön hatszor volt az év billentyűse, de sajnálatos módon 1986-ban felbomlott a Korál. Miért?

– Nem bomlott fel, csak egy ideig leálltunk. Volt egy generációváltás, és a magyar könnyűzeneipart befolyásoló tényezők, a rádió és a lemezgyártás átalakította a rockzenét. Helyette a diszkó és a könnyebben fogyasztható, a társadalomra veszélytelenebb szöveggel megáldott, kimondott szórakoztatóipari zene (Neoton, Hungária stb.) érvényesült.

Leállt a Hobo Blues Band, a P. Mobil, Korál, akkor jött fel a Dolly Roll, az R-Go, a Hungária, Komár Laci, ezt erőltették a televíziók meg a rádiók is. De kérdem, hogy lehet összehasonlítani a Neoton Sandokán vagy Yo-yo című számát a Korál Kőfalak leomlanak című dalával, ami másról szól, más gondolatokat juttat el a rajongóknak? Mi nem akartunk beállni ebbe a „sorba”, így inkább leálltunk egy ideig. Nekem szerencsém volt, mert rátaláltam a Sitkei Kápolnára (Vass megye), amit rendbe hoztunk, a mai napig ápoljuk, és minden év augusztusának utolsó szombatján tartunk ott egy rock koncertet, ahol felcsendülnek a legismertebb zeneszámaink.

Idővel megszerveztem a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lettem, koncerteket rendeztem, és a bevételekből álltuk a felújítás költségeit, a teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

– Bárhova is mennek, a rajongók együtt éneklik önökkel a legismertebb Korál számokat (Évszakok, A csönd éve, Hazafelé, Gyertyák a téren, Anyám vigasztalj engem, Ne állj meg soha, Maradj velem). Ez boldogsággal tölti el önt?

– Persze! Hál’ Istennek ezek a zeneszámok őszinték, megérintik a hallgatókat.

– 1997-ben Huszka Jenő Életműdíjjal, 1998-ban Liszt Ferenc állami kitüntetéssel, 2001-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével, 2011-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. 2011-ben Horváth Attila szövegíró, az ön 60-ik születésnapjára írt egy különleges duett albumot, amelyen a magyar zenei élet legnagyszerűbb előadóival és alkotóival dolgozott együtt. A duett címe „Csak az évek múlnak el…”. Az élet ennyire egyszerű Balázs Fecó szerint?

– Abszolút!

– Hol lesznek még fellépései a közeljövőben?

– Több fellépésünk lesz ezután is, amelyeken eljátszom a régi dalokat is és főleg azokat, amelyek hozzám igazán közel állnak.


Share Button
Ennyien olvasták: 476

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.