Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Dr. Bernády György iskolája

Központ január 31, 2013 Társadalom

2esDr. Bernády György iskolája

A marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola névváltoztatásának a gondolata már 2011-ben megszületett. Ekkor ugyanis az iskola magyar ajkú diákjainak szülei egy akciócsoportot alakítottak azzal a céllal, hogy a tanintézet a Dr. Bernády György nevet vegye fel. Annak ellenére, hogy a helyi tanács már 2011 decemberében elfogadta és jóváhagyta a névmódosítást, hosszú hercehurca vette kezdetét az ügy kapcsán. 

 

Az iskola román pedagógusai aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a tanintézetet, Ceauşescu egykori udvari költőjéről, Adrian Pănescuról nevezzék el, egy non profit szervezet pert indított a Polgármesteri Hivatal ellen, a román igazgatónő a kétnyelvű iskolanévtábla adományozásakor visszaélt hatalmával, és így tovább. Hosszan sorolhatnánk az akadályokat, amelyeket a névadási eljárás útjába gördítettek. Mindezekkel szemben a Bernády iskolanévért küzdők folytatták harcukat és 2012 novemberében saját költségükön készíttettek iskolanévtáblát, amit a szülői bizottságnak adományoztak. A tavalyi év utolsó fejleményeként a névadást kezdeményezők és az RMDSZ politikusai arra a megállapodásra jutottak, hogy a névváltoztatási procedúrát újra kell kezdeni.

A tanintézet kéri, hogy felvehesse a Dr. Bernády György  Általános Iskola nevet

„Első” lépésként 2013. január 24-én a tanintézet iskolaszéke ülésezett, ahol 5–4 arányban elfogadták, hogy az iskola felvegye hajdani építtetőjének, dr. Bernády György polgármesternek a nevét. Az itt elért eredményről és a további teendőkről Csegzi Sándor, Florea polgármester tanácsosa és az ügy megbízottja számolt be lapunknak:  

„Amit ígértünk Benedek István doktor úrral, sikerült megvalósítani. A szülők, illetve a tanár kollégák segítségével, támogatásával az iskola vezetőségi tanácsában megtörtént a döntés, és a tanintézet kéri, hogy felvehesse a Dr. Bernády György Általános Iskola nevet. A dokumentumot én már eljuttattam a Polgármesteri Hivatalba, de ez hivatalosan is meg kell érkezzen az iskola vezetőségétől. Következő lépésként a névadó bizottságoknak városi és megyei szinten is tárgyalniuk és véleményezniük kell a kérést. Ezeknek nincs döntő jellege, csak véleményezések, amelyeknek a figyelembe vételével dönt a helyi tanács. Az lesz a végleges döntés, amit a képviselő-testület hoz. Remélem, nem adódnak akadályok, és az iskolában is feloldódnak a feszültségek. Azt ígértük, hogy ha problémák merülnek fel ebből adódóan a diákok, tanárok, vagy szülők között, mi segítünk a konfliktus kezelésében.”

A névváltoztatás formailag a jövő tanévtől válhat hivatalossá  

„A következő tanácsülésen az kerül majd terítékre, hogy az új tanügyi törvény értelmében minden marosvásárhelyi iskolára helyezzenek kétnyelvű táblát. A Bernády név felvétele formailag még nem kivitelezhető, mert két bizottságnak kell azt még véleményeznie. Leghamarabb a jövő tanév szeptemberétől viselheti az iskola a Bernády nevet. Nem akarjuk húzni az időt, de a törvény által előírt lépéseket rendre meg kell tennünk, hogy semmi ne legyen utólag megtámadható” –nyilatkozta lapunknak Csegzi Sándor.


Share Button
Ennyien olvasták: 788

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.