Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Dr. Csont a Marosvásárhelyi Várban

Nemes Gyula július 15, 2016 Társadalom

2016 májusától Dr. Csont a Marosvásárhelyi Várban található múzeum két termét rendezte be, amelyek egész nyáron látogathatók lesznek az érdeklődő nagyközönség számára. A két szobában elrendezett falitáblákat, tárlókat végigböngészve sokat tanulhatunk, akár teljesen laikusként is az antropológia érdekes világáról. 

Photo0405

Az első szobában elhelyezett három mikroszkópon keresztül a csontok mikrovilágába leshetünk be, a csontszövetek zegzugos, üreges képével találjuk szemben magunk. Ugyanitt a “Bernert-féle” (2005) módszerrel testmagasság becslést tanulhatunk. A második szobában öt tárlót helyeztek el a kiállítás szervezői, amelyek fölött falitáblák is csüngenek. Az első tárló és a hozzátartozó tábla a humán biomechanikáról ad fogalmat. A második tárló fölötti táblán az antropológia kezdetei, annak úttörői vannak bemutatva: A fizikai antropológia a 19. század második felében alakult ki Franciaországban. Paul Broca (1824–1880) 1861-ben megalapította a Párizsi Antropológiai Társaságot. Munkásságával elindult a biológiai antropológia kutatása. Török Aurél (1842–1912) Paul Broca hatására indította el az embertani kutatást Kolozsváron, és a világon ötödikként 1881-ben megalapította a Budapesti Antropológiai Intézetet. Francisc Rainer, a román antropológiai iskola megalapítója, 1940-ben létrehozta a Bukaresti Antropológiai Intézetet. A tárlóban lévő két koponya közül az egyik alatti felirat így hangzik: “Koponya a Ferences kolostorból. Marosvásárhely. Vár.”

Photo0416

A harmadik tárló fölötti tábla morfológiai módszereket mutat be: kor és nem meghatározása a csontokból. A tárlóban férfi medencecsont a várból, bronzkori 4 éves gyermek maradványai (Vajdaszentivány), férfi koponya ékszertől származó bronzlenyomattal. Egy másik tábla a embertani kutatás rejtelmeit összesíti: Vizsgálható: kor, nem, metrikus és nem metrikus jellegek, testmagasság, patológiás elváltozások. Válasz kapható: táplálkozási szokások, környezet, szociális állapot, identitás, foglalkozás, népességmozgás.

Photo0427

A negyedik tárló és a fölötte lévő tábla a patológiai esetekkel foglalkozik, a táplálkozási szokásokat és a betegségek nyomait mutatja ki a csontokon. A tárlóban példát találunk arra, miként módosította a sok lovaglás az ember medence és combcsontjait, de látható a TBC okozta nyomok a csigolyákon vagy a csonthártyagyulladás nyomai egy agykoponyán.

A ötödik tárló fölötti tábla a mesterséges koponyatorzítással foglalkozik. A tárlóban lévő leletek egy hunkori lelőhelyről származnak, amelyek a Nagyernye-Koronka között épülő Terelőút nyomvonalán végzett mentőásatás alkalmával kerültek napvilágra.

Share Button
Ennyien olvasták: 697

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.