Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Egészségügyi kártya – mire jó ez?

Nemes Gyula október 30, 2014 Társadalom

Szeptemberben elkezdődött az egészségügyi kártyák kézbesítése. Akik eddig még nem jutottak hozzá, bármelyik nap számíthatnak arra, hogy a postás beköszön a nevükre szólóval, hiszen a tervek szerint október végéig az arra jogosultak 90%-ának kézhez kell kapnia azokat. Természetesen a kártya csak azoknak jár, akik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) nyilvántartásában szerepelnek, s napirenden vannak a járulékok befizetésével.

kartya

Az egészségügyi kártya bevezetését 2011-ben kezdeményezte Cseke Attila, akkori RMDSZ-es egészségügyi miniszter. A román kormány azóta több alkalommal elhalasztotta a terv kivitelezését, de a legújabb fejlemények szerint mégiscsak teljes mellszélességgel támogatja azok minél előbbi „üzembe” helyezését. A kormányfő véleménye szerint ez majd visszaszorítja a korrupciót, mert nem lehet légből kapott egészségügyi szolgáltatásokat elszámolni az állam hatáskörébe tartozó egészségbiztosítónál. Egy sajtótájékoztatón a jelenlegi román egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy az eddig elkészült 9,5 millió egészségügyi kártya kivitelezése 28 millió euróba került. A CNAS és a Román Posta pedig négy évre szóló 8,5 millió eurós szerződést kötött a 13,6 millió kártya kézbesítése érdekében.

Az elektronikus átállást jövő év márciusára tervezik

Az egészségügyi kártya olyan, mint egy bankkártya, amely digitális úton tárolja a biztosított személy adatait, és bizonyos feltételek mellett az őt kezelő orvosok hozzáférhetnek kórlapjához, vagy a számára korábban kiírt gyógyszerek lajs­tromához. Az orvosok abban reménykednek, hogy a közeljövőben sokkal egyszerűbb lesz a dolguk, mert időt és tárhelyet spórolhatnak meg, ha a papírhegyek helyett elektronikusan tárolják betegeik adatait. A teljes elektronikus átállást jövő év márciusára tervezik, addigra minden orvosi rendelőt és kórházat el kellene látni kártyaolvasóval. Egyelőre azonban még az sem tisztázott, hogy ezeket a berendezéseket az egészségügyi szaktárca finanszírozza vagy minden rendelő a saját költségén szerzi azt be.

Szeretne-e szervdonor lenni?

A kártyával együtt egy levelet is kap a biztosított személy, amelyben arra kérik, hogy miután elolvasta, megértette és kitöltötte, adja át a családorvosának. A levélben még arról is szó van, hogy az első látogatásunk alkalmával a családorvosunknál egy négy számjegyű kódot kell aktiválnunk, amellyel majd a jövőben azonosítjuk magunkat. A kártyára csak az orvos tölthet fel adatokat a páciens beleegyezésével. A levél második oldalán a digitális adathordozó tulajdonosa beikszelheti azon opcióját, hogy egyetért vagy nem azzal, hogy kártyája tartalmazza a vércsoportját, Rh-ját, az esetleges életveszélyes betegségeit, a krónikus betegségeit, illetve szeretne-e baleset esetén szervdonor lenni.

„Sokan elfelejtik majd az azonosító számukat”

A kártyát kísérő levél arról is értesít, hogy minden információért családorvosunkhoz fordulhatunk. Mi is ezt tettük. Dr. Florea Melania nagyernyei családorvost arra kértük, ossza meg velünk észrevételeit az egészségügyi kártyával kapcsolatban.
„Minden 18. életévét betöltött biztosított személy kap előbb-utóbb ilyen kártyát, hogy mikor lesz majd leolvasónk, amivel használni is tudjuk ezeket, az még a jövő titka. Nekünk egyelőre még nincs. Meglátásom szerint – lehet, hogy nem a közeljövőben, de – eljön az idő, amikor a kártya nélkül nem jelentkezhet senki vizsgálatra, hisz ez lesz az egyedüli adathordozó, amelyből az orvos kiolvashatja a páciensre vonatkozó adatokat. Hogy a mostani feltételek mellett megkönnyíti-e a kártya a munkánkat? Nem tudom. Attól félek, hogy újabb füzetet kell nyitnunk a Pin-kódok nyilvántartására, mert a betegek nagy része elfelejti majd az azonosító számát. Úgy vélem, a kártyán nem árt feltüntetni, hogy az illető személynek milyen a vércsoportja és az Rh-ja, azt viszont, hogy milyen betegségekben szenved, nem mindenki kívánja majd nyilvánosságra hozni” – mondta el lapunknak a nagyernyei családorvos.

Share Button
Ennyien olvasták: 1624

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.