Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Egy bolgár lány Marosvásárhelyen: „Megtaláltam itt a helyem”

Központ január 30, 2014 Társadalom

Egy bolgár lány Marosvásárhelyen

„Megtaláltam itt a helyem”

b5

Mariya Georgiova 24 éves, és tavaly augusztus óta él Vásárhelyen. A bulgáriai Ruse városból érkezett az Európai Uniós Grundtvig program keretén belül, és egy évig a helyi Outward Bound szervezetnél dolgozik. A természetkedvelő lány először két éve járt Romániában, és már akkor megtetszett neki az itteni környezet, illetve az itt élő emberek, így választása nem véletlenül esett Marosvásárhelyre.

– Miért döntöttél úgy, hogy a bolgár városból Vásárhelyre költözz egy évet?

– Amint elvégeztem az egyetemet Bulgáriában, és kezemben volt a közgazdaságtani diplomám, úgy éreztem, hogy világot kell látnom, így Szlovákiába mentem önkénteskedni. Utána visszaköltöztem Bulgáriába, és az ottani Outward Boundnál dolgoztam. Ott ajánlották nekem ezt a projektet, amellyel Vásárhelyre jöttem.


– Önkéntesként dolgozol itt?

– Nem, és nem is az Outward Boundtól kapok a munkámért honoráriumot, hanem az unió által finanszírozott Grundvig-program segítségével helyezkedtem el. Egyfajta ösztöndíj szerűség ez, és a kapott összegből kényelmesen megélek, sőt, még kirándulásokra is marad pénz.

b1
– Milyen feladataid vannak az Outward Boundnál?

– Nyáron és ősszel a szovátai táborok szervezésében segítettem, felnőttfoglalkozásokat vezettem, viszont télen jobbára irodai munkát végzek, pályázatokat írok, emellett pedig februárban egy sítábor szervezésénél segédkezem.

– Milyen volt az első benyomásod az országról, illetve Vásárhelyről?

– Néhány éve jártam már erre, és már legelső romániai kirándulásomon elnyerte a tetszésem az ország. Így nem véletlenül döntöttem úgy, hogy ide jövök egy évre. Kelet-európai lévén, számomra egyértelmű volt, hogy kelet-európai országot választok a projekthez. Nagyon megtetszett az itteni környezet, és az itt élő közösség is nagyon kedves és befogadó volt velem.

b2
– Milyen különbségeket fedeztél fel a bolgárok, illetve az erdélyiek között?

– Egészen őszintén fogalmazva: nem sokat. Mindannyian kelet-európaiak vagyunk, így nem mondhatom, hogy kulturális sokk ért, viszont a bolgárok talán kissé „balkánibbak”. Ami számomra itt új volt, az a multikulturalitás, a tény, hogy magyarok, románok és romák élnek együtt.


– Mit tanultál ezidő alatt?

– A szervezeten belül nagyon sok tréningen veszek részt, amelyek szakmailag is hasznosak, de az önismeretem és az önbizalmam is fejlesztik. Mindemellett persze tágul a horizontom, és a lehető legtöbb információt és tapasztalatot szeretném befogadni itteni létem alatt. Úgy érzem, hogy ez alatt a közel fél év alatt sokat változtam, bár ezt leginkább majd az idő távlatából fogom tudni megítélni.

b4

– Mi hiányzik leginkább az otthonodból?

– Azt hiszem, az anyanyelvem. Angolul kommunikálok az itteni barátaimmal, kollégáimmal, néhány magyar, illetve román szót is megtanultam, de a családom és a barátaim mellett leginkább az hiányzik, hogy bolgárul beszéljek.

– Miért ajánlanád más külföldinek Vásárhelyt mint ideiglenes otthont, avagy úti célt?

– Úgy vélem, hogy nagyon jó és hasznos tapasztalat külföldön élni, új nyelveket megismerni, betekinteni más nemzetek kultúrájába. Marosvásárhely azért is érdekes számomra, mert egyszerre két-három nemzetiséggel élhetek együtt, mindkettőnek a szokásait láthatom és megtapasztalhatom. Ilyen lehetőség nem sok régióban adatik meg. Ki kell használni az ezirányú, unió által támogatott programokat, mert ténylegesen életre szóló tapasztalat.

Share Button
Ennyien olvasták: 435

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.