Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Éjjel-nappal bulvár

Központ április 24, 2014 Társadalom

bulvarÉjjel-nappal bulvár

A bulvársajtó (tágabb értelemben: bulvármédia) gyűjtőfogalom, a populáris – és amellett felszínes –, egyszerűsített gondolati tartalmakat közvetítő, esetleg népszerűséghajhász médiatermék jelzője, amely sajátos eszközeivel az azt közvetítő közeg (pl. újság, könyv, tv-, rádióműsor, előadás, elektronikus média) fogyasztását (példányszámszámát, nézettségét) hivatott növelni. A valódi, mai értelemben vett bulvár tartalmú média kialakulása a 19. század utolsó harmadára tehető, amikor néhány kiadó felismerte az utcán „korzózó” polgárok között terjesztett újságok üzleti jövedelmezőségét. A bulvár fokozatosan önálló termékké vált, amelynek célja a terjesztő közeg népszerűsítése, saját nyilvánosságának, piacának növelése. A bulvár fogalom elnevezése is innen származik: Boulvard = körút, sétálóutca. (Wikipédia)

A lakosságot kulturális gettóban tartó kereskedelmi televíziók szenzációhajhász, bombasztikus „riportjai”, a zöld ostorosmoszat szintjén vegetáló ösztönlényeket szerepeltető „valóságshow”-i, a legalja tahócelebek (Győzike, Berki, VV Szandika stb.) műbalhéit tálaló vulgár-reality műsorai a szellemi igénytelenség olyan mélységeibe taszítják az agymosott, elzombisodott fotelprolit, ahonnan már esélye sincs kikecmeregni. Legnagyobb rutinnal a cinikusan gátlástalan RTL-istálló viszi képernyőre a társadalom szellemi söpredékét: az Éjjel-nappal Budapest című sorozat saját honlapja szerint „egy trendi apartmanban játszódik, a vibráló főváros szívében. Ez ad otthont a lakótársakként együtt élő nyolc fiatalnak, akik különböző egyéniségek, különböző álmokkal, vágyakkal, de egy dolog biztosan összetartja őket – imádják a fővárost ahol élnek, amely nem más, mint Budapest!”. Valójában egyetlen dolgot imádnak: üzekedni. Mindenki összefeküdt már mindenkivel, az összes kombinációban és variációban, még az a 16 éves(!) csitri is, aki imígyen fakadt ki, amikor osztálytársnője huszonéves bátyját rajtakapta a negyvenes, meztelen mutterján: „nem szégyelled a büdös pofádat, lefekszel velem, most meg b*szod anyámat?!”. Természetesen az elektronikus média is gondoskodik róla, hogy még véletlenül se maradjunk le semmiről, nemrégiben az alábbi, csupa nagybetűs címet olvashattuk az indexen: VV6 – HERELENGETŐ ÁDÁM FAROKPÖRGETŐ AURELIÓT HÍVTA PÁRBAJRA!

Bulvár nélkül a Facebook se létezne, legalábbis nem ebben a formában. A bulvár rést ütött az intimitás falán, és érdekessé tette az érdektelent, izgalmassá a banálisat, címlappá a magánügyet, a Facebook pedig megteremtette annak a lehetőségét, hogy bárki legyárthassa a maga kis bulvárlapját a saját mindennapi életéről; kultúrtörténeti szempontból nézve a bulvár nem más, mint a Facebook bevezető kampánya. Ma már a bulvár referenciát képezve tematizálja tömegek életét, akik számára létszükséglet a napi három-négy selfie s a kényszeredetten demonstrált (látszat)boldogság megannyi kelléke: nyaralási képek, nevető gyerekek, lávcsis-gyertyafényes vacsorák. Nem csupán egy hitvány, ostoba és romlott szórakozás, hanem sokak számára életmód, kultúrtrend és értékrend, amely uniformizálja a létezést, és mindent kiirt maga körül, ami egy hangyaherényivel is mélyebb vagy komplexebb, mint a gyakorló heroinistából ügyeletes megmondóemberré avanzsált pszichosarlatán Csernus Imre valamilyen bölcsezete, vagy egy közeli fotó valamelyik kacsacsőrű emlős celebluvnya szilikon-dekoltázsáról.


Share Button
Ennyien olvasták: 475

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.