Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Elege lett az oktatási rendszerből, sajátot hozott létre

Pál Piroska február 26, 2018 Társadalom

Nyelvstúdió: hogy ne csak tanuld, tudd is!

Fél éve az országban egyedi nyelvstúdió nyílt Marosvásárhelyen. Az alapítók elmondásuk szerint forradalmasították az angol nyelvtanulást, ami révén háromszor rövidebb idő alatt, célzottan és alaposan sajátítják el a nyelvet a diákjaik. A nyelviskola szükségességéről, a módszer sarakköveiről, a romániai oktatási rendszerről kérdeztük a Hollywood Nyelvstúdió alapítóját, Kristóf Katát, aki maga is középiskolai angol szakos tanárként kezdte, illetve Popa Gittát, az intézmény vezetőjét.

-Milyen szükség, ok hívta életre a nyelvstúdiót?

Kristóf Kata: Középiskolai tanárként, illetve magántanárként pályafutásom elején olyan sok kudarcot éltem át a nyelvoktatásban, hogy gyakorlatilag az egész munkásságom annak szenteltem, hogy ezen a helyzeten változtatni tudjak. A hagyományos megoldásokkal a tanulók 70%-át elveszítjük, ezzel a megközelítéssel pedig a tanulóknak éppen ekkora hányadát tudjuk sikerre vinni. Az „elveszített” 30% között pedig soha nincs olyan tanuló, aki azért adná fel, mert mi nem tudtunk neki segíteni. Őket az élet sodorja el, betegségek, balesetek, családi, munkahelyi krízisek. Az oktatóknak az az igénye hívta életre és tartja életben, sőt növekedésben az iskoláinkat, hogy valóban szeretnének segíteni a tanulóiknak, és szerencsére ez a cél találkozik a diákok elvárásaival is.

-Miben rejlik az önök módszerének a titka?

K.K. Elsősorban az a tény, hogy soha nem hagyjuk magára a tanulót tanulás közben. Mindenikük asztalán van egy, az önálló tanulását segítő, saját készítésű kiadvány, és a teremben a haladását felügyelő oktatótól is bármikor kérhet segítséget. Emellett a rugalmas időbeosztással és a személyre szabott tanulási programokkal, illetve az egyéni tempóval, valamint a rugalmas árképzéssel a végtelenségig alkalmazkodhatunk a tanulók igényeihez, képességeihez és életkörülményeihez. Meglepő lehet, de nálunk nincs házi feladat és otthoni tanulás, nem hárítjuk át az oktatói felelősséget a tanulóra.

Melyek azok a sarokkövek, amelyre épül a nyelvtanulás?

K.K. A teljes mértékben felvállalt oktatói felelősség, a 100 százalékos megértésre való törekvés, és ennek elvárása a tanulóktól, a fokozatosan nehezedő tananyag minden elemének begyakorlása, mielőtt tovább lépnénk. Ugyanennyire fontos a többszintű ellenőrzési rendszer, hogy a tanuló ne csúszhasson ki a tanár kezei közül felületes tudással.

-Garantált nyelvtudást ígérnek 1/3-ad idő alatt. Hogyan lehetséges ez?

K.K. A speciálisan képzett tanárok korábban észreveszik a tanulón, ha valamiféle tanulási akadályba ütközik, mint ő saját magán. Így nem telik el idő feleslegesen arra, hogy a tanuló a könyve fölött ábrándozik, ásítozik, kifelé bámul az ablakon, és nem halad. Továbbá olyan támogató környezetben és akkora kiszolgálásban van része a tanulóknak, ami önmagában sokkal gyorsabb haladást eredményez. A diákjainknak nem kell szótárazniuk, egyedül szavakat magolniuk, illetőleg a magyarázatokat és tanári utasításokat az anyanyelvükön kapják. Mivel szinte a tökéletesig gyakorolnak be minden új elemet, nem felejtenek el dolgokat újra és újra. Azaz itt mindennel csak egyszer kell foglalkozni. A tananyag pedig lényegretörő, nagyon tömör, és nincs benne semmi felesleges.

-Miként kell elképzelni a személyre szabott tananyagot?

K.K. Tény, hogy egyetlen angol nyelv van, de attól függően, hogy ki, mire akarja a nyelvtudását felhasználni, a hangsúlyokat máshová kell tenni. Arról nem is beszélve, hogy különböző tudásszintről indulunk, még akkor is így lenne, ha egy ikerpár érkezne hozzánk ugyanabból az iskolai osztályból. Mivel külön, egyénileg haladunk, mindenki pont azt tudja belőle magának kiragadni, amire szüksége van. Természetesen magát a programot mi, az oktatók állítjuk össze a különböző célokhoz, de a tanulók ezeket a programokat saját érdeklődésükhöz és egyéniségükhöz mérten fogják feldolgozni az egyéni haladásuk közben.

-Egy angolul egyáltalán nem tudó, 18 éves fiatal mennyi idő alatt tanulhatja meg a nyelvet az önök módszerével annyira, hogy angol nyelvterületen nagyobb gondok nélkül boldoguljon?

K.K. Teljesen a nulláról egy külföldi útra elegendő nyelvtudást körülbelül 60 óra alatt lehet elsajátítani, de ez csak az úgynevezett „konyhanyelv”: ez elég bemutatkozni, boltban vásárolni, eligazítást kérni. Ennyi tudással tanulóink már munkát szereznek külföldön. De ami szerintem ennél sokkal érdekesebb, hogy 360–400 órás intenzív tanulás után ugyanez a diák akár felvételt nyerhet egy külföldi egyetemre. Erre is van példa az élményeink színes tárházában.

-Volt-e kudarcélményük, például, hogy egy jelentkezőnek mégsem sikerült elsajátítania a nyelvet?

K.K. Ilyen nem létezik, ha a tanuló nem adja fel. Olyan van, hogy valamilyen oknál fogva abbahagyja a tanulást, de arra még nem volt példa, hogy egy kitartó, szorgalmas tanulónak ne tudtunk volna segíteni. Biztos vagyok benne, hogy az az ember, aki az anyanyelvét meg tudta tanulni, az bármilyen idegen nyelvet is képes elsajátítani.

-Közel fél éve vannak jelen a marosvásárhelyi „piacon”. Milyen számokról tudnak beszámolni?

Popa Gitta: Ez mindössze hat hónap februárral bezárólag, és a számok hétről-hétre nőnek. Jelenleg 80 személy iratkozott be a tanfolyamunkra, amelyből 70 aktív tanulóvá vált, ők azok, akik mindig jókedvvel és tanulási vággyal toppannak be az ajtónkon. A többi jelentkező a közeljövőben jön el az első angol órájára.

-Kik fordulnak az önök nyelvstúdiójához, azaz milyen célból szeretne angolul megtanulni egy-egy személy?

P. G. Ez az első gondolat, amit meg kell fogalmazniuk, miután belépnek hozzánk. Egyértelműen különböző okokból: külföldön szeretne dolgozni, jobb állásra vágyik, és oda szükséges az angol nyelvtudás, vagy éppen kiránduláskor szeretne értekezni vagy nyelvvizsgázni akar, van, aki csupán tökéletesíteni szeretné az eddigi tudását.

-Hogyan vélekednek a romániai oktatási rendszer idegennyelv-oktatásáról?

P. G. Itt két dologról érdemes beszélni: az oktatási rendszerről, illetve az oktatásról. Mára már a tanárok és a diákok is kinőtték a jelenlegi rendszert. A gyerekeket alig lehet a padban tartani, míg a tanárok már azt sem tudják, hogyan tegyék érdekessé egyszerre 30 gyerek számára a tananyagot. A pedagógusok próbálkoznak ugyan, hisz mesélik a diákok, akik járnak hozzánk, de mivel nem lehet teljes szabadsága az oktatónak a tananyag felett, és az iskolába járó diákok legalább fele lehet nem is akar megtanulni angolul, akkor kezd veszíteni a türelméből és motivációjából, mivel folyamatos kudarcélménye van. Mindenki ki van éhezve a változásra.

-Melyek ennek a nagyobb buktatói?

P.G. A diákok megutálják a tanulást, mert abban nőnek fel, hogy minősítésért, számokért tanulnak, nem a való világért, emiatt nem tudják kiszűrni, hogy pontosan mi is fontos; a tanárok pedig: egyre kevesebben születnek. A meglévők pedig minden erejükkel és azon felül is folyamatosan harcolnak.

-Ha ennyire hatékony a módszerük, gondolkoztak-e azon, hogy a hagyományos oktatási rendszerbe integrálódjanak valamilyen módon?

K. K. Pályafutásom középiskolai tanárként kezdtem, a módszer megismerése után azonnal hadjáratot indítottam a közoktatásba való bekerülés érdekében, ennek már lassan 20 éve. Ez alatt a 20 év alatt arra jutottunk, hogy a nyitottság továbbra is fennáll, bármikor, bárkinek segítünk a közoktatásban jobb eredményeket elérni, de szervezett keretek között erre eleddig nem találtunk megoldást.

Share Button
Ennyien olvasták: 1879

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.