Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Életmentés új módszerrel – elsőként Marosvásárhelyen

Központ január 23, 2014 Társadalom

Életmentés új módszerrel – elsőként Marosvásárhelyen

o1

Marosvásárhelyen premier-beavatkozást hajtottak végre múlt héten a Cardiomed Szívgyógyászati Központ orvosai dr. Benedek Imre kardiológus professzorral az élen. A 62 éves páciens már a sztent beültetése után két nappal jól érezte magát, és részt vett a sajtótájékoztatón, ahol a szakemberek a szervezetben felszívódó értágító eszköz előnyeit mutatták be.

A tájékoztatón dr. Bont Alexandrina kardiológus szakorvos, Dicher Mihaela főasszisztens és Buzas Colcer Gianina, a központ adminisztrátor számolt be a premiernek számító beavatkozásról.

A szív- és érrendszeri elhalálozások fő okát képező koszorúér-betegségek kezelésére régóta használják a fémből készült értágító sztentet, amelyet a karon, a csukló irányából vezetnek be az ütőéren keresztül a koszorúérbe. Ám az angol Abbot cég olyan sztentet dolgozott ki, amely két év alatt teljesen felszívódik a szervezetben. Nem mellesleg a műtét utáni kezelés és a rekuperációs idő is rövidebb az új módszer esetén, és antiagregáns kezelésre sem szorul a páciens.

Bár a Marosvásárhelyen elsőként az említett gyógyászati központban végzett beavatkozásnak borsos ára van – 3000 euróba kerül –, a szakemberek remélik, hogy idővel ez bevett szokás lesz a koszorúér-szűkület kezelésében.

o2

Az egy órás műtét során a páciens, Gábor Mátyás nem volt elaltatva, utána pedig – egynapos intenzív megfigyelés után, illetve két napos pihenés eredményeként – egészségesen hagyhatta el a kórházat.

„Nagyon örülök, hogy sikerült a beavatkozás, és elégedett vagyok a Cardiomed szakembereivel. Bár még Marosvásárhelyen nem alkalmazták ezt az értágító módszert, teljes bizalommal fordultam dr. Benedek Imréhez és csapatához. Úgy gondolom, a doktor úrral gazdagabb Marosvásárhely” – mondta Gábor Mátyás.

A gyógyászati központ kinőtte már a jelenlegi épületét, és emiatt 200 ezer eurós összegre rúgó felújítási és bővítési munkálatok zajlanak. „A Cardiomed kitűzött célja a páciensek magasszintű orvosi ellátásának biztosítása” – foglalta össze a klinika adminisztrátora.

Share Button
Ennyien olvasták: 545

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.