Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Életműdíjat vett át dr. prof. Benedek István

Pál Piroska szeptember 28, 2018 Társadalom

A nagy erdélyi orvostudós és polihisztor nevét viselő Pápai Páriz Ferenc Alapítvány évente díjazza elismerése jeléül azokat a hazai magyar orvosokat, gyógyszerészeket, akik kiváló szakmai és tudományos tevékenységet fejtenek ki. Idén egy magyarországi professzor és három hazai szakember kitüntetéséről döntött a kuratórium, közöttük szerepel Dr. prof. Benedek István marosvásárhelyi hematológus is – adta hírül a Hargita Népe napilap.

Fotó: http://www.papaialapitvany.org/

A 2000-ben, Székelyud­var­he­lyen megalapított Pá­pai Páriz Ferenc Alapítvány kiemelt céljai között szerepel az orvosok, gyógyszerészek folyamatos szakmai továbbképzésének támogatása, illetve a hazai szakemberek tudományos munkájának ösztönzése, elismerése is. A Pápai Páriz Ferenc díjak átadására szeptember elején került sor Székelyudvarhelyen. A díj közel két évtizedes történetében eddig 47 személy kapott elismerést, köztük 36 egyetemi oktató, 10 főorvos és egy főgyógyszerész.

Négy személyt díjaztak

Elsőként a díjat a magyarországi professzor, dr. Bereczki Dániel vehette át, aki a Pápai Páriz életművében végzett kutatásokért ismertek el, továbbá azért, mert évek óta aktív támogatója, segítője az erdélyi orvosok, gyógyszerészek továbbképzésének.

Dr. prof. Benedek István a fiatal, magyar orvosok támogatásáért

Ugyancsak életműdíjat adtak át a székelyudvarhelyi születésű dr. prof. Benedek István hematológusnak, a MOGYE tanárának, a Marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika igazgatójának – amint a laudációban elhangzott – „45 év munkájáért, harcáért, áldozatáért, a fiatal erdélyi magyar orvosok támogatásáért”.

Dr. prof. Benedek István neve ismerősen cseng minden vásárhelyi számára, de neve ismert Románia szerte is. Közel fél évszázada orvosként dolgozik, és megalapította a mára európai szinten működő Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinikát, illetve a Carit San járóbeteg-rendelőt, amely a rendszerváltás utáni első ilyen intézmények közé tartozott. A pályaválasztása családi örökség is, emiatt nagyon fontosnak tartja, hogy továbbadja a tudást a fiatal generációnak, de a hivatás szépségét is feltárja előttük. Gyerekei között is vannak orvosok, és rezidenseit is úgy képezi, hogy húsz év múlva nyugodt lelkiismerettel küldene hozzájuk beteget.

„Igyekszem megmutatni a hivatás szépségét is”

„Több száz évet is visszamenve az időben, felmenőim között olyan személyek voltak – egyházi emberek, tanárok, helyhatóságban tevékenykedők –, akik a munkájukat a közösségük szolgálatába állították. Ebbe a sorba illik bele az orvoslás is, ami a közösség irányába vállalt felelősség egyik legszebb példája. Édesapám orvos volt, és gyerekkorunk óta belénk nevelte azt a mentalitást, hogy segíteni kell a beteg embereken. Emiatt választottam én is ezt az utat, és ezt adom át a gyerekeimnek is, hisz három közülük az egészségügyben dolgozik. Sok helyütt elmondták már, de az orvoslás ténylegesen több mint szakma, ez hivatás, amit szeretni kell, másképp nem lehet jól, de talán nem is érdemes művelni. Anyagi javak, titulus vagy hatalom hajhászása miatt doktorrá válni teljesen fölösleges” – mondta el lapunkban az orvosprofesszor.

Ami az orvos-utánpótlást illeti, Benedek doktor elmondta, hogy annak szenteli a pályán hátralevő idejét, hogy az orvosképzésben aktívan részt vegyen. „Büszke vagyok arra, hogy sikerült létrehozni egy hematológiai iskolát és klinikát, európai nívón működő csontvelő-átültetési központot. Jelenleg több mint tíz fiatal orvosnak folyik a hematológiai képzése, és meggyőződésem, hogy ők a szülőföldjükön maradnak, és itt veszik ki a részüket a betegellátásban. Örömmel és büszkén állítom, hogy vannak olyanok közöttük, akikhez húsz év múlva nyugodtan küldeném a betegeket. Úgy érzem, nem csak a tudást adtam át, hanem igyekeztem megmutatni nekik a hivatás szépségét is, amely minden tapasztalt orvos feladata kellene legyen” – vélekedik.

Továbbá díjakat vehetett át…

Dr. László Ilona marosvásárhelyi főorvos, nyugalmazott gyer­meksebész, ortopéd-traumato­ló­gus Udvarhelyszékről, aki Székely­­szentkirályról indult, Székely­ud­varhelyen tanult, majd a gyermeksebészet országosan elismert szakemberévé vált.

A 40 év alatti fiatal kutatóknak, szakembereknek járó díjat a székelyudvarhelyi Székely Pál szakgyógyszerésznek ítélte meg a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány kuratóriuma. A Székelyudvarhelyre hazaköltöző, vidéki gyógyszertárakat működtető Székely Pál egyetemi oktatóként dolgozott a MOGYE-n, 2016 óta pedig a Megyei Gyógyszerészkollégium alelnöke.

Az elismeréseket dr. Balla Árpád, az alapítvány elnöke adta át.

Share Button
Ennyien olvasták: 2240

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.