Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Elnémult Aranykakas

Központ május 22, 2014 Társadalom

Elnémult  Aranykakas

a1

Az épületet szecessziós stílusban több mint százhúsz évvel ezelőtt, egészen pontosan 1893-ban Bürger Albert sörgyáros építtette. A régi képeslapok is tanúskodnak arról, hogy az Aranykakast park vette körül. A szecessziós házban az államosítást követő években szeszlerakatot létesítettek, és minden bizonnyal ez okozta állapotának leromlását. Évekkel később a nyárádtői egykori tyúkfarm az épületet felújíttatta és vendéglőt nyitott Aranykakas néven.  A Marosvásárhelyi útikalauz című adatgyűjtés szerzői, név szerint Fodor Sándor (S.) és Balás Árpád tudni vélik, hogy az épület belső kiképzése Gyenes Tibor műépítész nevéhez fűződik. 2002-től a vendéglő felfüggesztette a tevékenységét és állaga napról napra romlik. Az állapotáról hadd beszéljenek a mai fényképek, melyek a jelenlegi helyzetről tanúskodnak.

A Bürger-palota

Évek óta az írott sajtó is figyelemmel kíséri az épület sorsát. Aligha hisszük, hogy lenne olyan régi vásárhelyi lakos, aki ne hallott volna, vagy ne küzdött volna meg egy helyért a híres teraszon. A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokból kiderül, hogy a múlt század elején Bürger-palotának is nevezték, a nagy köztiszteletnek örvendő híres tulajdonosáról, akinek nevét ma is egy létező sörmárka őrzi. Bürgerről meglehetősen sokat lehet tudni, sokan mesélnek-írnak róla. Ő volt Vásárhely egyik legnagyobb iparosa, továbbá az elektromos árammal való közvilágítás bevezetésének egyik kezdeményezője. Páratlan üzletember volt. Hozzá fogható manapság is kevés van.

a3

Az izraelita hagyományok követője

Bürger Albertről a Város meséi című könyvben is találni információt. Kereskedő család gyermekeként egy Fehér megyei falucskában, Vajasdon született. Minden bizonnyal állíthatjuk, hogy egyik célja a zsidó hagyományok követése volt. 1886-ban került Marosvásárhelyre, miután elvégezte a Kereskedelmi Akadémiát Budapesten, és gyakornokoskodott is a fővárosban.

A sörgyártás vásárhelyi fejlesztője

A marosvásárhelyi sörgyártás gyökerei az 1850-es évekig nyúlnak vissza ugyan, de Bürger Albert volt az, aki továbbfejlesztette és fontossá tette ezt az iparágat. Az 1900-as esztendő környékén, illetve a huszadik század eső két évtizedében nem kevesebb mint 150 ezer hektoliter sör került ki a Bürger-féle gyárból. Óriási teljesítménynek számított a száz évvel ezelőtti Marosvásárhelyen, amely akkoriban az erdélyi kisvárosok sorát-számát gyarapította.

a4

Az óriási Bürger-üzem és a páratlan üzletember

Bürger Albert hatalmas gyárában a sör mellett szeszt, rumot, konyakot és az akkor alkoholmentes italoknak nevezett üdítőket is előállítottak. Az üzletember azonban nem csak italgyártással foglalkozott, ahogyan az egy jó üzletemberhez illik próbálta minél változatosabbá tenni a termelést, és a sörgyár mellett hordó-, ecet- és kazein előállító üzeme is volt. Jól ismerte tehát mindazt, amit mostanság is tudnia kell egy kimondottan sikeres üzletembernek.

a5

A paloták tulajdonosa

A Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakmérnök által a rendelkezésünkre bocsátott dokumentációkból az is kiderül, hogy a Sörgyár és a Bürger-palota, vagyis az Aranykakas mellett számos épületet birtokolt még Bürger és a Méder családból származó felesége. Ezek közé tartozott az Apolló-palota is, amelyet 1923-ban vásároltak meg. Tudni kell, hogy ők építették meg a harmadik emeletet, és a Kereskedelmi és Iparkamara egyik gyűléséről fennmaradt dokumentum szerint itt ünnepelte Bürger a hetvenedik születésnapját. Ennél alkalmasabb hely aligha lett volna a városban, hiszen ez volt az akkori központ egyik legnagyobb palotája.

A családé volt ugyanakkor az egykori Méder szálló Szentgyörgy utcai épülete is, amelyet feltehetően a feleség örökölt. Aztán egy ideig – sajnos nincs rá adat arról, hogy meddig – az ő tulajdonában volt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel szembeni egykori Székely Kioszk épülete, amely jelenleg egy óvodának ad otthont. Az orvosi egyetem épületében működött akkor az 1940-ben Gyulafehérvárra költöztetett katonai alreáliskola, a Székely Kioszk pedig az intézmény alkalmazottainak volt a szórakozóhelye. Az akkori korszak divatja és elvárása szerint még a cigányzenekar sem hiányzott a lokálból.

A tehetős család: az ingatlanok értéke meghaladja az egymillió koronát

A fennmaradt dokumentumok szerint más ingatlanjai is voltak a Bürger-családnak, ezek értéke elérte az 1,2 millió koronát, ami kimondottan nagy összegnek számított abban az időben. Ugyanakkor a gyárba fektetett tőke harmincmillió lejre rúgott a két világháború között, amikor az 1921-es reformot követően 0,50 lej volt egy korona.

A fentieken kívül mindemellett Petrozsényben, Vulkánban, Gyergyószentmiklóson, Szászrégenben és Medgyesen is voltak birtokai Bürgernek. A meglévő dokumentumokból sajnos nem derül ki, hogy mekkora összegre rúgott ezek értéke, az azonban tény, hogy erdélyi viszonylatban igen tehetősnek számított a család.


Bürger, Farkas Mendel és Tauszig Hugó a közvilágítás bevezetésének kezdeményezői

Bürger Albert volt az, aki a város iparosai közül valószínűleg elsőként áramfejlesztő gépeket állított fel körülbelül kétezer lépésnyire a sörgyártól. Senki előtt nem volt titok, hogy gyára saját áramfejlesztőkkel dolgozott, ugyanakkor pedig egyike volt azoknak, akik sokat tettek az elektromos áram előállításának és használatának meghonosításáért Vásárhelyen.

Egy másik üzletemberrel, Farkas Mendellel együtt 1898-ban négy áramfejlesztő gépet állítottak fel ott, ahol jelenleg az Aquaserv és az Energomur társaságok épületei vannak. Később csatlakozott hozzájuk egy harmadik zsidó, név szerint Tauszig Hugó. Hárman kötöttek egy ötven évre szóló koncessziós szerződést az önkormányzattal az elektromos hálózat kialakítására és az áramforgalmazásra vonatkozóan. Ez a tizenkilencedik század végén, és a huszadik század elején történt. Ők voltak tehát a közvilágítás bevezetésének kezdeményezői Marosvásárhelyen.

 

A régi képekért köszönet Madaras Józsefnek

 

Share Button
Ennyien olvasták: 778

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.